Veckans inspiration: Biokol

Den här veckan vill jag inspirera er med något som först kanske inte känns så inspirerande, även om det kan väcka minnen från sommarens grillkvällar: Kol.

Själv är jag uppväxt med min mormors berättelser om hur hennes far och bröder jobbade med kolmilor på vintrarna. I skogarna runt det gamla uppländska brukssamhället där jag idag bor finns det många spår efter kolmilor och kolarkojor, och jag älskar att vandra runt där.

För några år sedan läste jag en kurs i meteorologi på Uppsala Universitet. Där hörde jag för första gången talas om Terra Preta.

För mig var det en fascinerande kunskap, att jag kan förbättra jorden i mitt köksland på ett miljövänligt sätt genom att gräva ner träkol. Sedan dess har jag även haft glädjen att träffa både Lars Hylander och Tor Kihlberg, forskare i biokol från Uppsala Universitet. De är båda väldigt inspirerande personer, som lever som de lär. Tor Kihlbergs hus och trädgård fick jag besöka i somras, i samband med en sommarkurs i stadsodling och permakultur. Trots att trädgården ligger centralt i Uppsala ger den en imponerande skörd ända ut på trottoarerna, där förbipasserande är välkomna att ta för sig av t ex druvor.

Här är en länk till en intervju som Sveriges radio gjorde med de båda forskarna i våras (mp3):

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/48622?programid=412

En artikel om Tor Kihlberg i UNT (Upsala Nya Tidning), som även innehåller en faktaruta om biokol:

http://www.unt.se/inc/print/offrade-jobbet-for-biokolet-1550300-default.aspx

Lars Hylander om träkol som gödningsmedel:

http://www.unt.se/inc/print/traumlkol-ett–miljoumlvaumlnlig-goumldningsmedel-255573-default.aspx

http://www.ja.se/?p=39744&pt=110&m=3433

Jag hoppas att alla de som har en trädgård, eller har tillgång till en, eller bara är intresserade av trädgårdar har inspirerats. Googla gärna på biokol, det finns väldigt mycket mer information att läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.