Intryck från internatdagarna 31 jan – 1 febr

Här kommer en liten sammanfattning kring våra internatdagar i Malmö under helgen 31 januari-1 februari. Tack för spännande dagar! Vi hoppas att ni som inte hade möjlighet att vara med kan få en bild i efterhand:

Under lördagen och söndagen fick vi chans att lära känna varandra lite mer och hade intressanta och personliga samtal på olika teman. Vi lade också grunden för vårterminens kursupplägg med en mängd spännande input. Gå in och se upplägget och ge feedback och eventuella ytterligare önskningar på vårens upplägg i kursforumet →
Nästa moment i kursen som är en uppgift med ekonomifokus

Lördagens boksamtal finns att lyssna på i efterhand som mp3 – länk till ljudfilen finns i kursforumet, i tråden “Bokreflektion sammanfattning januari” →

På lördagseftermiddagen höll (kursdeltagaren) Michael Wunsch i eventet Cool Ideas Society där utomstående anslöt sig för att pitcha och ge feedback på varandras idéer. Många spännande idéer kom fram i ljuset och post-it-lappar till idéerna skrevs ivrigt av besökarna.

IMG_20150201_151915På söndagen träffade vi Sebastian Dahlqvist, initiativtagaren till projektet Mellanrum – som handlar om hur ytor och lokaler i stadsrummet kan användas för tillfälliga initiativ och idéer. De siktar på att agera som en trygg mellanhand mellan fastighetsägare – och människor som skulle vilja få tillgång till lokaler för olika syften.
Ett exempel är samarbetet med ateljékollektivet Trumpeten. De höll liksom många andra konstnärer i Malmö till i en källarlokal, och drabbades av det mycket kraftiga skyfall som ledde till översvämningar i Malmö i slutet av augusti 2014. Vid ett seminarium om konsekvenserna efter översvämningen träffade de Sebastian från Mellanrum, och de gjorde gemensam sak. Tanken att använda stadens ”mellanrum” i form av tomma lokaler togs positivt emot av några fastighetsägare och ett samarbete startades. Efter några snåriga byråkratiska hinder som löstes av en vanlig kaffemaskin så kunde ateljékollektivet flytta in för att husera i en 1800 km2 tom butikslokal under några månader, tills en ny hyresgäst hittades.
De har genom projektet Mellanrums kontakter med fastighetsägare även tillgång till en ny lokal där ett antal konstnärer huserar – även här görs samarbete med konstnärer och projekt utifrån. Dealen har varit densamma i båda lokalerna – ingen hyra och inga andra omkostnader för lokalen såsom el. Uppenbarligen är fastighetsägarna nyfikna på projekt som dessa och ser möjligtvis detta som ett bidrag till CSR för företaget.
Mer om samarbetet kan du läsa på http://www.kunstkritikk.se/nyheter/det-slutade-aldrig-att-regna/?d=se

Vi vandrade sedan till gallerian Mitt Möllan där vi träffade Nicolai Afetie som tillsammans med Zeenath Hasan från Tapori Tiffins driver Rude Food. De bjöd oss på en underbar lunch av recyclad mat under ett inspirerande samtal kring deras process. Rude Food syfte är att minska det enorma matsvinnet som sker på olika platser i samhället. De har en tro på att ingen gillar att slänga mat men att det inte finns tillräckliga strukturer för att ta hand om överbliven mat på ett konstruktivt sätt. I dagsläget samarbetar Rude Food bland annat med Malmö högskolas restaurang där de plockar upp mat som blir över. Bagerier samt Green Matmarknad, en stor livsmedelsaffär med fokus på ekologiskt, är också samarbeten där Rude Food får tillgång till fantastisk mat som annars skulle slängas.

IMG_20150201_132443_red

Rude Food:s syfte är inte att ge någon dåligt samvete men de kommer gärna med tips och råd om hur de olika aktörerna kan minska andelen mat som inte kan säljas mer. Maten omvandlar de på olika sätt, så att maten får ett nytt och längre liv. Nicolai berättade att de skapar catering av den recyclade maten till ett lågt pris genom kreativitet och experimenterande, men med hög kvalité. En del av maten fördelas också till andra initiativ eller personer, till exempel volontärer, allmänheten och kyrkor som arbetar med välgörenhet där det delas ut mat till behövande. Även om Rude Food inte har funnits länge och inte lagt någon tid på marknadsföring har de vuxit snabbt och väckt intresse hos allmänheten. Många olika slags volontärer med olika bakgrund och expertis, många med bakgrund i restuarangbranschen är nu med i Rude Foods initiativ. Tanken är att Rude Food ska fungera som ett paraply för olika projekt under ”zero food waste”-visionen och de verkar vara på god väg. Kolla in deras facebook-sida: https://www.facebook.com/RudeFoodMalmo

10344108_860205504021982_8059173664786166301_o

Till bords med Rude Food

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.