Input: En del av ett växande sammanhang

I rollen som samhällsentreprenör kan det växla mellan känslan av att vara en udda fågel – något annorlunda – till att andra dagar kännas som om våra idéer och initiativ passar precis rätt in i vad som sker runtomkring oss. Just den senaste tiden har det kommit några nya initiativ i Sverige som visar på ett ökat intresse från offentligt håll, till att bidra med mindre finansiering till nyskapande initiativ. Ska vi se detta som ett tecken i tiden?

Innovationsmyndigheten Vinnova håller den här veckan informationsmöten på flera håll i landet där de berättar om en ny utlysning för social innovation. Seminariet i Stockholm 3 mars finns att se i efterhand:

Göteborg har initierat ett lokalt stöd till socialt företagande, med två miljoner i potten över åren 2014-2016.
“Poängen med socialt företagande är att samhällsnytta går före vinstintresse. Men även om man inte drivs av pengar, så behöver man pengar för att driva ett projekt eller en verksamhet. Därför ger vi dig nu chansen att ansöka om finansiellt stöd och rådgivning för affärsutveckling. Vi ser det som en hjälpande hand till dig som vill hjälpa andra.”

I Göteborg planeras även två spännande kvällar med live-crowdfunding i april, här handlar det verkligen om att skapa ett sammanhang där lokala initiativ får ta plats. Emma som är deltagare i grundåret arbetar med initiativet, som går under namnet “REconomy GBG”:

headerblänkare
”Välkommen på två event där vi tillsammans stimulerar den lokala ekonomin och utmanar den traditionella synen på investeringar. Vi testar konceptet ”Crowdfunding i realtid”. Lokala omställningsföretag och initiativ kommer medverka och presentera sin verksamhet och sina behov. Du som deltagare kommer på plats kunna investera i de idéer, projekt och verksamheter du vill stötta eller se förverkligas.
Nyfiken? Se filmklippet från ett liknande event i England ”Local Entrepreneur Forum Totnes 2014″ https://vimeo.com/101401822
Läs mer på facebook →

11038402_10152777559101475_6981401834406562899_nÄven på internationell nivå dyker det upp en rad inbjudningar till evenemang för att träffas och skapare starkare nätverk – för aktiva inom social innovation och samhällsentreprenörskap. Ett exempel är Social Innovators Connected, nästa gång i Riga 14-17 maj – ansök för att delta senast 8 mars.
Inplanerat är även dagar i Rom 24-27 september – tips särskilt till dig Tanja @tanja_n !

Ett annat exempel är OuiShare Fest som arrangeras för tredje året i rad 20-22 maj i Paris – med fullt fokus på kollaborativ ekonomi:
“In its 3rd year, the event will gather 1000 people to explore the future of movements such as collaborative consumption, open source, makers and fablabs, coworking, crowdfunding, alternative currencies and horizontal governance – movements that are transforming cities, organizations and civic action worldwide.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.