Bokläsning – hösten

Ett moment under hösten blir att läsa en bok eller ta del av något annat material som du är nyfiken på. Det kan handla om ett tema du vill undersöka närmre eller lära dig mer om, direkt kopplat till det du jobbar med eller mer fristående.

Vi har nedan gett förslag på litteratur som vi tror kan vara givande att fördjupa sig i. Det är också fritt fram att välja någon annan bok, eller material i annan form (artiklar, film, blogg…). Ett tips är att välja ut delar att läsa ur en bok – inte alla böcker behöver ju läsas från pärm till pärm. Bolla gärna med oss pedagoger om du är fundersam!

Ramar för bokläsningen under hösten:

Meddela ditt val av bok eller material med en kommentar till det här inlägget, senast fredag 14 oktober.

→ Skriftlig eller inspelad reflektion. Inlämning 5 december.
Tråd i kursforumet: https://samhallsentreprenor.glokala.net/she2/groups/kursforum-2016-2017/forum/topic/uppgift-boklasning-hosten/
Skriv eller spela in (ljud/video) en reflektion kring boken/materialet. Förslag till en struktur för reflektionen med dina tankar:

 • Summera innehållet i korthet (vad handlar boken/materialet om)
 • Vilka nya perspektiv ger boken eller materialet?
 • Hur relaterar boken eller materialet till det du utvecklar, finns det saker som du har praktisk användning av eller kan ta intryck av i ditt arbete?

Inlämning: 5 december, i kursforumet.
Omfattning: I text ca 3 000 – 5 000 tecken (inkl mellanrum), eller 5-10 minuter i ljud/video.

→ Skype-samtal utifrån böckerna / materialet
Utifrån våra reflektioner presenterar vi tankar, och diskuterar tillsammans. Förbered dig genom att ta del av de andras reflektioner som läggs upp i forumet.
Datum och tid: onsdagen 14 december, 19:00 – 20:30.
Form: Samtal via skype, vi planerar att endast använda ljud. Kontakta oss om du har frågor tekniskt så försöker vi lösa det.
Bekräfta att du kan vara med i samtalet: Maila Emma med ditt skype-namn, eller skriv ett privat meddelande här på plattformen.
Meddela även om du skulle ha förhinder och inte har möjlighet att vara med.

Upplägg för samtalet:

 • Välkomna och introduktion till formen för samtalet. Vi lyssnar till en person/bok i taget:
 • Presentation av den bok eller det material du har läst / tagit del av (5-10 min per person)
  Vad  har du funnit intressant i läsningen, vad har fångat dig?
 • Diskussion utifrån förberedd fråga från läsaren, och kommentarer eller frågor kopplat till boken (10 min per person)

Förbered alltså en kort presentation av den bok du har läst och det du finner intressant, samt en fråga för diskussion.

Förslag på böcker

Understanding Social Enterprise – Theory and Practice

Rory Ridley-Duff, Mike Bull (2015)Understanding social enterprise bok

“The emergence of social enterprises over the past 35 years has been an exciting and significant development in the economy at a local, national and international level. How should we understand the growing popularity of social enterprise and the wider social economy? Are alternative business models even more relevant in an uncertain business climate? Do they provide a robust response to periods of state ‘austerity’? How do social enterprises contribute to global initiatives to improve the sustainability and responsibility of the business community?” Andra upplagan. Vi har boken att låna ut.

Prometheus eller Narcissus? Entreprenören som samhällsomvälvare

Karl Palmås (2011)

En mer filosofisk bok som varvar en rad teoretiska ingångar med exempel på verksamheter:
”Den här boken kartlägger gränslandet mellan affärsverksamhet och politisk verksamhet. Varför framställer sig allt fler företag som revolutionära aktörer? Är det möjligt att förändra världen genom att driva ett företag?

Med utgångspunkt i fem svenska företags berättelser jämför Palmås olika perspektiv på entreprenörers möjligheter att förändra samhället. Vad har hänt med det vi kallar kapitalism om marknaden har blivit en arena för motståndet, samtidigt som motståndet har blivit en marknad?”

Länk till libris

Det enda som räknas – socialt entreprenörskap på riktigt

Björn Söderberg (2012)

Från socialinnovation.se: ”Söderberg är transparent med sina misslyckanden – vilket är en frisk fläkt i företags-världen – och hur dessa lett honom till ännu bättre lösningar och företag. I tillägg får läsaren konkreta exempel på hur personalens sociala engagemang uppmuntras (som ringar på vattnet av Söderbergs egna engagemang), hållbart ledarskap, att samarbeta med målgruppen istället för ”jag-ska-rädda-de-fattiga-inställningen” samt goda exempel på kreativa lösningar för ett välkänt problem – nämligen mutor.”

Länk till boken på libris.kb.se

brinntidBrinntid

Pernilla Alexandersson, Sanna Lilie (2012)

Brinntid är en bok om utbrändhet, om att gå in i väggen och prestera till bristningsgränsen. En bra bok att läsa i förebyggande syfte. Om man själv befunnit sig i utbrändhet eller i närheten/närvaron av det kan det vara en värdefull bok för bland annat bearbetning.

Länk till libris.kb.se

Social Entrepreneurship: Theory and Practice

9780521149785_large_social-entrepreneurship_haftad Ryszard Praszkier & Andrzej Nowak (2011)

”Social Entrepreneurship: Theory and Practice is about the creative ways in which social entrepreneurs solve pressing and insurmountable social problems. Theories of social change are presented to help demystify the ‘magic’ of making an immense, yet durable and irreversible, social impact. Utilizing case studies drawn from various fields and all over the world, the authors document how social entrepreneurs foster bottom-up change that empowers people and societies.”

Länk till boken på libris.kb.seLänk till e-bok på libris

Towards Collective Liberation – Anti-Racist Organizing, Feminist Praxis, and Movement Building Strategy

Towards Collective LiberationChris Crass (2013)

Chris Crass is a longtime organizer working to build powerful working class-based, feminist, multiracial movements for collective liberation. The book “Towards Collective Liberation is for activists engaging with dynamic questions of how to create and support effective movements for visionary systemic change, namely those who wish to ensure that all movements are both feminist and anti-racist in nature. Drawing on two decades of personal activist experience and case studies of anti-racist social justice organisations, Crass insightfully explores ways of transforming divisions of race, class and gender into catalysts for powerful vision, strategy and movement building in the world today.”

Social entrepreneurship : cases and concepts

bok barinagaEster Barinaga (2014)

”When is the right time to start up a social venture? How should it price its first services? What constituencies should be considered when shaping the board? What collaborations should the venture establish? When is it time to expand? And to close down? How can long-term economic sustainability be achieved? Which scaling-up strategy is most appropriate? How can social impact be assessed? These are a few of the questions that social entrepreneurs have to answer when aiming for social change.

Social Entrepreneurship – Cases and Concepts challenges social entrepreneurs, non-profit managers, social workers, community organisers, activists, and artists to think carefully and critically about the social issues addressed through their work. It balances the pragmatism of the entrepreneur with the social pathos of the sociologist.”

Länk till boken på libris.kb.se

Radikala entreprenörer – rebeller och samhällsförnyare

9789144092607Bengt Johannisson, Caroline Wigren Kristoferson (2015)

“Entreprenörskap innebär att initiera och realisera förändringar. De flesta entreprenörer välkomnar och respekterar samhällets lagar och regler eftersom de ger stödjande ramar för det egna förändringsarbetet. Men några entreprenörer bryter mot gällande normer, ibland rentav mot lagen. Vissa av dem är olydiga därför att de vill driva sina verksamheter efter eget tycke, andra för att de ser som sin huvuduppgift att utmana vad som tas för givet av medborgare, organisationer och myndigheter. Vi kallar dessa revoltörer för radikala entreprenörer.”

Länk till libris.kb.se

 

The Lean Startup

Eric Ries, 2011

”How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses”

Eric Ries presenterar en modell för att starta upp som bygger på hans erfarenheter från flera uppstartsföretag i USA. Metodiken har först blivit populär kring Silicon Valley, men har sedan fått ett internationellt genomslag.

Länk till boken på libris.kb.se

::::::::::::::::::::::::

Fler tips på böcker att läsa finns också i grundåret: http://samhallsentreprenor.glokala.net/2016-2017/modul-1/3-perspektiv-pa-samhallsentreprenorskap/

Tips på läsning kring solidarisk ekonomi finns här: http://solidaritynyc.org/#/resources/resource-library

9 thoughts on “Bokläsning – hösten

 1. Jessey A

  Jag kommer att läsa boken ” Social entrepreneurship: Cases and Concepts ” Jag tycker att den här boken passa mig, eftersom, jag vill lära mer om de annorlunda koncept och frågor som är viktiga när man ska starta ett socialt verksamhet. Hoppas att jag kan dra några inspiration och färdigheter från boken vilken jag kan använda på mitt eget initiativ.

 2. Meddie K

  Jag kommer att läsa min mammas bok som hon har skrivit om sin uppväxt, som jag nämnde under internatet. Jag tror att min reflektion kommer att handla mycket om klass och arv som medskapare till vad vi ägnar oss åt och engagerar oss i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.