I Sverige finns det ingen dedikerad organisationsform för Social företag eller Samhällsentreprenörskap. Det öppnar för att man kan välja att organisera sig på flera olika sätt för att driva verksamheten.
Dock har det utkristalliserats ett begrepp som används väldigt mycket dessa dagar: Arbetsintegrerande Sociala Företag. Dessa utmärker sig inte så mycket i hur de är organiserade utan varför de drivs: de har som mål att genom arbete och delaktighet integrera människor i samhälle och arbetsliv.
Detta skiljer sig från andra social företag som
kan ha andra metoder eller samhälleliga mål – t ex bygdebolag, hållbarhet, ungdomar, utanförskap och som inte direkt använder målgruppens arbete/sysselsättning som redskap.
Vill man läsa mer om Sociala företag och Arbetsintegrerande Sociala Företag kan man kolla på Branschorganisationens SOFISAM egen hemsida.
Det finns också en bra generell genomgång på myndigheternas informationssida Verksamt, kolla gärna in där. Här förklarar man hur dessa definieras och vad som passar bäst för olika initiativ.
Ett riktigt bra framgångsrikt exempel är Macken i Växjö som med olika teman och arbetsområden (återbruk, hantverk, mat, odling) lyckats stärka individer för att antingen knoppa av till nya verksamheter eller till anställningar. På deras hemsida så kan man läsa mer om deras projekt och metoder.
Det finns även några korta filmer med exempel som introducerar begreppet Arbetsintegrerande Sociala Företag – vilket syfte det fyller och hur det kan organiseras. Se bland annat:
En animerad film från Coomapion Roslagen:
Från KFO (en arbetsgivarorganisation för till exempel kooperativaföretag, ideella organisationer, folkrörelser, fristående skolor och förskolor, personlig assistans och hälsa, vård och övrig omsorg):
Funderar ni på hur ert egna projekt och initiativ skall organiseras eller om ni har fler frågor kring Arbetsintegrerande Socialt Företag, kontakta gärna Nils Phillips, på Nils@glokala.org med förslag på tid för skypemöte, eller frågan direkt!
Lämna ett svar