Kursstart – Samhällsentreprenör fördjupning

Idag sätter vi igång Samhällsentreprenör fördjupning – välkommen!

Vi ser fram emot att få jobba kring spännande teman tillsammans med er!

De första tre veckorna fram till kursträffen 16-17 september blir en tid för uppstart, och den här veckan börjar vi med lite material som inspiration och två inledande uppgifter som du hittar nedan – Personlig presentation och Förväntningar på kursen.

Kursmaterial från tidigare års kurser ligger kvar på plattformen, kika gärna om ni är nyfikna. Deltagarna från tidigare år finns också fortfarande registrerade på plattformen, som ni kan se är det en utökad grupp under ”Deltagare”. Kursformet för vår kurs 2017-2018 är dock bara synligt för oss som deltar i kursen denna omgång.

Den digitala kursplattformen, några första steg:

 1. Att logga in:startsidan finns det ett fält för att logga in med de uppgifter vi har skickat till din email. Om du inte hittar eller kommer ihåg ditt lösenord kan du få ett nytt här.
  Som inloggad får du ett fält i toppen av sidan med rubriker, till höger finns ”Hej, [ditt namn]”. Under den rubriken finns flera alternativ för din profil på kursplattformen.
 2. Byt ut ditt lösenord till ett som du själv bestämmer. Du gör detta genom att gå in på: Inställningar → Allmänt.
 3. För att ladda upp en bild till din profil går du in på Profil → Byt profilbild.
 4. Kursforum för tankar, frågor och uppgifter hittar du här
 5. Kalendarium med tips på evenemang. Vi fyller på löpande med tips på evenemang som ser spännande ut med koppling till samhällsentreprenörskap, kika och tipsa gärna!

Uppgift: Din presentation

För att vi som ska följas åt i denna kurs ska lära känna varandra lite ber vi er att göra en kort presentation i kursforumet senast den 8 sept. Du kan tex ta hjälp av dessa frågor i din presentation:

 • Var bor du / var är du verksam? (geografisk plats, ex Göteborg)?
 • Har du läst grundåret i samhällsentreprenörskap på Glokala? Isåfall när?
 • Vad är din bakgrund, t.ex. i tidigare projekt?
 • Vad är du engagerad i? Beskriv ett eller flera initiativ/verksamheter som du är involverad i.
 • Vilka kompetenser vill du dela med dig av? Vad kan man fråga dig om?
 • Finns det något som du är i behov av eller söker efter (kontakter, kompetenser)?
 • Ev länk till hemsida / blogg / sociala medier?

Lägg din presentation som ett svar i denna tråd i kursforumet (inloggad) –> 

Uppgift: Förväntningar & förslag

Om några veckor ses vi för kursens första träff. Det blir ett tillfälle att lära känna varandra, 875-0-Wish bildsamtala och inspireras. En del av tiden kommer vi att ägna åt planering av kursens innehåll och arbetsformer. I år sammanfaller den första kursträffen med Framtidsfestivalen i Malmö som har flera intressanta programpunkter så vi kommer även att ta del av några programpunkter på festivalen.

I denna fördjupningskurs är tanken att kunna utforska frågor som är obesvarade, och att gräva djupare inom olika områden och kompetenser som är aktuella och angelägna för dig – i relation till den idé eller projekt du vill utveckla.

Vi vill därför att du inför kursträffen beskriver dina förväntningar på kursen och idéer som du har. Hur ser dina förväntningar ut? Vad vill du lära dig, uppleva, inspireras av? Vilka frågor vill du undersöka i kursen? Vad vill du bidra och inspirera de andra kursdeltagarna med? Det kan t ex handla om innehåll, form, teman, fokus, kursmaterial och tempo.

Dela med dig av dina tankar och funderingar kring detta till varandra i kursforumet. Känn dig fri att skriva kortare eller längre.

Deadline: 13 september

Inlämning/svar: Via tråd i kursforumet – klicka här för att komma dit (inloggad) →

Det går såklart också bra att maila oss med förslag och funderingar, men i första hand vill vi skapa en form av brainstormning på kursforumet som vi alla kan se och ta del av.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration

Kort och illustrativt om Social innovation, med Kanada som exempel:

What is social innovation? from Social Innovation Generation on Vimeo.

 

Här hittar du några exempel på sociala innovationer och samhällsentreprenör i Skåne som Social Innovation Skåne berättar om. Klicka på bilderna nedan för att komma till berättelserna.

Kuriosa: Balqis på Möllans Basement är tidigare deltagare på Glokala folkhögskolan och har gått Samhällsentreprenör och Samhällsentreprenör fördjupning. Här hittar du ett kort radioklipp på SR P4 Malmöhus från 5 aug i år – med Balqis, om hennes planer på att starta en gymnasieskola.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nästa måndag återkommer vi med mer material här i uppstarten!

Varma hälsningar,
Emma & Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.