Inspiration – verktyg och resurser för social innovation

SIC – Social Innovation Community är ett nätverk för sociala innovatörer i Europa. De har skapat en öppen online-resurs – SIC learning repository -“for innovators, researchers and policy makers to improve their skills in design for Social Innovation”.

Klicka på bilden nedan för att komma till resurssidan:

 

::::::::::::::::::::::

Inspiration: Projektet Drevet vill skapa jobbmöjligheter för ensamkommande flyktingungdomar 

“Drevet är en del av ABF Malmö och finansieras med projektstöd från Allmänna arvsfonden. Drevet vill skapa en plats där ensamkommande flyktingungdomar mellan 16-25 år har möjlighet att lära sig vara cykelmekaniker samt starta ett cykelkooperativ tillsammans. Nu ska vi lära oss mer.

Hur fick ni idén till att starta Drevet?
Drevets projektledare Barry har arbetat som cykelmekaniker sedan 10 år tillbaka och har de senaste åren haft nära kontakt med ensamkommande ungdomar i Malmö som var både intresserade av att lära sig mer om cykelreparation och mekanik som yrke men som samtidigt stod långt utanför arbetsmarknaden. Det fanns ett tydligt behov av en plattform för dessa ungdomar att lära sig mer om cykelmekanik och reparation, men även att tillgodose sig andra kompetenser som krävs på arbetsmarknaden. Idéen till Drevet växte successivt fram genom olika möten, samtal och ”prova-på” tillfällen under de senaste åren. Att målet för Drevet skulle vara att starta ett kooperativt företag tillsammans blev en självklarhet utifrån behoven och intresset inom målgruppen för företagande kopplat till cykling och cyklar.

Vad vill ni uppnå med Drevet?
Drevet är ett projekt som syftar till att underlätta för ensamkommande ungdomar i Malmö att erhålla kunskaper som ökar möjligheten till sysselsättning och försörjning. Målet är att skapa en plattform där ungdomar kan lära sig starta ett socialt företag som återvinner, bygger, reparerar och säljer begagnade cyklar, och även att bidra med andra tjänster kopplade till cyklar och cykling.
Det finns idag ingen formell utbildning till cykelmekaniker i Sverige, samtidigt som det finns ett stort behov av fler cykelmekaniker för att möta det växande intresset för cykling och cyklar i landet, varför Drevets verksamhet fyller flera samhällsutmaningar och behov utöver målgruppens. Utöver detta är cykeln ett fantastiskt verktyg och medel för att främja hälsosamma och hållbara städer och samhällen, något som vi på Drevet eftersträvar att vara en del av.”

Läs mer om Drevet på Social innovation Skånes hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.