Vad är Arbetsintegrerande Sociala Företag?

I Sverige finns det ingen dedikerad organisationsform för Social företag eller Samhällsentreprenörskap. Det öppnar för att man kan välja att organisera sig på flera olika sätt för att driva sin sociala verksamhet. I förra veckans tema fick du flera exempel på sätt att organisera sig.

tillsammansEtt begrepp som används mycket dessa dagar, och som inte är kopplat till en särskild organisationsform är Arbetsintegrerande Sociala Företag (ASF). Dessa utmärker sig inte så mycket i hur de är organiserade utan varför de drivs: de har som mål att genom arbete och delaktighet integrera människor i samhälle och arbetsliv.

Detta mål urskiljer sig från andra social företag som
kan ha andra metoder eller samhälleliga mål – t ex bygdebolag, hållbarhet, ungdomar, utanförskap och som inte direkt använder målgruppens arbete/sysselsättning som redskap.

Vill man läsa mer om Sociala företag och Arbetsintegrerande Sociala Företag kan man kolla på Branschorganisationens SOFISAM egen hemsida.

Det finns också en bra generell genomgång på myndigheternas informationssida Verksamt, kolla gärna in där. Här förklarar man hur dessa definieras och vad som passar bäst för olika initiativ.

Ett riktigt bra och framgångsrikt exempel på ett ASF är Macken i Växjö som med olika teman och arbetsområden (återbruk, hantverk, mat, odling) lyckats stärka individer för att antingen knoppa av till nya verksamheter eller till anställningar. På deras hemsida så kan man läsa mer om deras projekt och metoder.

macken
Det finns även några korta filmer med exempel som introducerar begreppet Arbetsintegrerande Sociala Företag – vilket syfte det fyller och hur det kan organiseras. Se bland annat:

Från Coompanion Göteborg:

En animerad film från Coomapion Roslagen:

Från KFO (en arbetsgivarorganisation för till exempel kooperativaföretag, ideella organisationerfolkrörelser, fristående skolor och förskolor, personlig assistans och hälsa, vård och övrig omsorg):


Hur funderar du själv på hur ditt projekt och initiativ skall organiseras?
Har du tankar och frågor kring Arbetsintegrerande Socialt Företag?
Har du exempel på Arbetsintegrerande Sociala Företag i din närhet?

–> Diskutera, fråga och tipsa gärna i denna tråd i kursforumet! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.