v 11 Gemensam läsning VT + intryck från lärkonferens med Social Innovation Skåne

Påminnelse – feedback till vårens planering

Se vårens planering → Kursöversikt 2018-2019 (scrolla ner till v 10 och framåt!)
Det finns utrymme för att lägga till ytterligare några teman eller ändra om i planeringen. Finns det fler teman eller moment som du skulle vilja se? (se exempel från vår brainstorming i början av kursen på https://www.mindmeister.com/1147743777?t=H9qFm5oCiy)
Andra tankar eller förslag om vårens planering?

Skriv gärna i kursforumet, tråd om vårens planering →

Gemensam läsning under våren – textkompendium

Tidsram för läsning: 12 mars – 10 maj

Under hösten fick var och en välja litteratur att fördjupa sig i, den här gången har vi satt ihop utdrag ur två böcker för gemensam läsning.

I texterna möter vi exempel på nyskapande ledarskap och organisering, både inom den mer traditionella ”business”-världen och inom samhällsentreprenörskap. Texterna lyfter fram verksamheter från en rad olika länder!

Båda utdragen är kapitel från böcker på engelska, därför kan det finnas en del begrepp som vi behöver översätta tillsammans för att öka förståelsen. Jag (August) kommer börja med att lyfta några sådana ord och begrepp i kursforumet, jag hoppas ni vill fylla i med de ord ni stannar upp vid – och så reder vi ut vad de betyder tillsammans.

Frågor att tänka kring efter läsningen:
• Vad reagerar du på i läsningen? Vad sätter igång dina känslor och tankar?
• Finns det beröringspunkter med de projekt och initiativ som du har varit involverad i, och de du utvecklar?
• Vilka nya perspektiv eller nya frågor väcker texterna?

Texterna: Vi läser två kapitel ur boken ”Empowering Leadership of Tomorrow” (Ryszard Praszkier, 2018) och ett kapitel ur ”From the Other Side of the World: Extraordinary Entrepreneurs; Unlikely Places” (Elmira Bayrasli, 2015). Ladda ner texterna via kursforumet →

Uppföljning: Vi gör ett gemensamt onlinesamtal och utbyter tankar, fredag 17 maj kl 12:00 – 13:00, via Zoom. Boka in tiden i kalendern!

Anslut till samtalet via: https://zoom.us/j/671923357
Du kan testa Zoom i förväg via: https://zoom.us/test

Var och en får tid att dela med sig av sina tankar, och vi får möjlighet att diskutera.

Frågor att tänka kring inför samtalet:
• Vad reagerar du på i läsningen? Vad sätter igång dina känslor och tankar?
• Finns det beröringspunkter med de projekt och initiativ som du har varit involverad i, och de du utvecklar?
• Vilka nya perspektiv eller nya frågor väcker texterna?

Att tänka på under samtalet:
– Använd headset / hörlurar för att höra bra, och undvika störande ljud under samtalet.
– När du inte själv pratar är det bra att stänga av ljudet på din mikrofon via ”mute”-funktionen. Det minskar risken för rundgång och störande bakgrundsljud.
– Klicka upp chattdelen där text kan skrivas, så kan vi ställa frågor, tipsa om länkar mm direkt i chatten samtidigt som vi pratar.

Maila eller ring gärna om du har frågor, om upplägget eller tekniska frågor kring Zoom!

Komplettering – för dig som inte kunde delta i samtalet

Skriv ca 1 A4 med dina reflektioner! Inlämning senast 3 juni.

:::::::::::::::::::::::::

Intryck från lärkonferens 5 mars med projektet Social Innovation Skåne

Under 3 år har några aktörer tillsammans utvecklat stödet till social innovation och till samhällsentreprenörer i Skåne. Nyligen hölls en dag i Malmö där en del av lärdomarna och effekterna diskuterades.

Fredrik Björk (känd från grundåret) delade med sig av tankar utifrån sin roll som forskare, och konstaterade att projektet har bidragit till att göra social innovation känt i den regionala kontexten: “Det har varit viktigt att markera vikten av social innovation, att sätta det på kartan”. Ett sätt som det manifesteras på är ett “positionspapper”, en viljeriktning för hur stödet till social innovation ska utvecklas regionalt.
Något som har hänt under projektets tid är även etableringen av de globala målen, som har förstärkt en förståelse för hur olika hållbarhetssaspeker hänger ihop. Det är idag lättare att prata om hur det “sociala” i social innovation innefattar olika utvecklingsbehov i samhället, det ges en bredare betydelse genom de globala målen.

Rebecka Hinn medverkade från Tillväxtverket och berättade kort om hur deras uppdrag utvecklas. De har nyligen gett stöd till 17 (av 21) regioner för att utveckla stödet till socialt företagande regionalt. Något de har tagit fram är även ett förslag på ett nytt nationellt låneprogram riktat till ideella och ekonomiska föreningar som har svårt att få lån hos traditionella långivare. Det kommer också en affärsutvecklingscheck riktat till sociala företag till sommaren, detta är nytt för i år. Vi tipsar när det finns mer information om den!

Nya projekt utvecklas i Skåne, som på olika sätt krokar i erfarenheterna från det nu avslutade projektet. Läs mer om några av dessa här: http://socialinnovationskane.se/nya-projekt-som-framjar-social-innovation-och-foretagande/

Metodskrift – fördjupning
Erfarenheter från projektet finns samlade i en “Metodpalett för social innovation”. I den beskrivs bland annat hur rådgivningen riktad till samhällsentreprenörer har sett ut, stämmer det med de behov du upplever, det rådgivningsstöd som behövs?  Två deltagande metoder för kunskaps- och idéutveckling finns också beskrivna, co-labs och pop-up science shops. Tipsar er att läsa igenom skriften och stanna upp vid det som är intressant! Är det någon del du är nyfiken på att veta mer om har vi bra kontakter inom de aktörer som har drivit projektet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.