v 12 Ledarskap & samarbete

Tid finns den här veckan för arbete med uppgiften Kommunicera. Inlämning: 21 mars.

:::::::::::::::

Tema: Ledarskap & samarbete

Tidigare i kursen har vi undersökt perspektiv på delaktighet, och tittat på The Human Element som ett verktyg för att utforska hur vi själva fungerar i samarbeten.

När vi samarbetar med andra väcks hela tiden frågor om vem som har ledarskapet och vem som ska göra vad. Inte sällan glömmer vi bort att prata om hur vi ska samarbeta och kommunicera med varandra, något som är en viktig grund. Den här veckan vill jag bjuda in till att reflektera kring hur det ser ut i ett av de sammanhang som du finns i. (Det kan vara det projekt/initiativ du arbetar med eller ett annat sammanhang som du ingår i.)

Ta 20-30 minuter och skriv själv utifrån frågorna:

  • Vilken är din roll i samarbetet? Hur ser ledarskapet ut? Har du en ledarroll själv eller tillsammans med andra?
  • Vilka personer har du omkring dig? Hur fungerar ert samspel? Hur fungerar kommunikationen när ni träffas och mellan att ni träffas?
  • Hur kan samarbetet utvecklas? Vad skulle du önska fungerade bättre?
  • Hur vill du agera för att det ska fungera bättre? Finns det nya arbetssätt som du skulle vilja pröva?

Dela gärna tankar och reflektioner i forumet – jag är nyfiken på de erfarenheter som finns bland oss i gruppen!

Inspiration till temat:

Att läsa: Reflektera för att utvecklas som ledare

Läs om reflekterande praktik utifrån exemplet Fanzingo (mediaverkstad för unga i Botkyrka).
Kapitel 6, sida 70-75 i Fanzingo – Entreprenör i samhällsförändringsarbete: Från krigare till barnmorska (pdf) (Anneline Sander & Thomas Jordan)

Video: Buurtzorg – ett ovanligt företag

Här följer lite inspiration från hemtjänst-vårdföretaget Buurtzorg i Nederländerna som ser annorlunda ut än de flesta andra (vård)företag. När de startade 2007 hade de ett team på 4 sjuksköterskor som satte patientens behov i centrum och organiserade sig självständigt utifrån sin kompetens och sina nätverk för att lösa patientens vårdbehov på bästa sätt. Det blev ett lyckat koncept med nöjda patienter och stolt och frisk personal. Idag har de 9700 anställda som är organiserade i 850 självständiga team och tar hand om 70 000 patienter. De anställda är sjuksköterskor och vårdare; endast 45 i personalen jobbar administrativt och det finns 15 coacher som teamen kan ta hjälp av när de behöver. Det vill säga fokus ligger på hantverket, vården och relationen med patienten och mindre energi behöver läggas på ”onödig” administration, kontroll och management. Företaget är icke vinstdrivande och det är, enligt grundaren Jos de Bloc, en viktig princip för att stödja företagets värdegrund. I videoföreläsningen från dec 2015 kan du höra initiativtagaren Jos de Bloc berätta om principerna för företagets organisation och hur de utvecklats över tid.

Buurtzorg är även ett av de exempel som lyfts i vårens gemensamma läsning!

Sen några år tillbaka finns Buurtzorg även i Sverige – Grannvård – i Enköping och Håbo kommun. Här kan du läsa en intervju med initiativtagaren till den svenska uppstarten – sjuksköterskan Mona Lindström som tog med sig erfarenheten från jobbet inom Buurtzorg i Nederländerna hem till Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.