Uppstart!

Nu sätter vi igång Samhällsentreprenör fördjupning – välkommen!

Vi ser fram emot att få jobba kring spännande teman tillsammans med er!

Vi börjar med lite material som inspiration och två inledande uppgifter som du hittar nedan: Personlig presentation och Kursplanering – förväntningar och förslag.

Kursmaterial från tidigare års kurser ligger kvar på plattformen, kika gärna om ni är nyfikna. Deltagarna från tidigare år finns också fortfarande registrerade på plattformen, ni kan se att det finns många användare under ”Deltagare”. Kursformet för vår kurs 2019-2020 är dock bara synligt för oss som deltar i kursen denna omgång.

Den digitala kursplattformen, några första steg:

 1. Att logga in:startsidan finns det ett fält för att logga in med de uppgifter vi har skickat till din email. Om du inte hittar eller kommer ihåg ditt lösenord kan du få ett nytt här.
  Som inloggad får du ett fält i toppen av sidan med rubriker, till höger finns ”Hej, [ditt namn]”. Under den rubriken finns flera alternativ för din profil på kursplattformen.
 2. Byt ut ditt lösenord till ett som du själv bestämmer. Du gör detta genom att gå in på: Inställningar → Allmänt.
 3. För att ladda upp en bild till din profil går du in på Profil → Byt profilbild.
  (Integritet: Profilbilden blir publikt synlig, även för den som inte är inloggad på kursplattformen.)
 4. Kursforum för tankar, frågor och uppgifter hittar du här
 5. Kalendarium med tips på evenemang. Vi fyller på löpande med tips på evenemang som ser spännande ut med koppling till samhällsentreprenörskap, kika och tipsa gärna!

Uppgift: Din presentation

För att vi som ska följas åt i denna kurs ska lära känna varandra lite ber vi er att göra en kort presentation i kursforumet senast söndagen den 8 september. Du kan tex ta hjälp av dessa frågor i din presentation:

 • Var bor du / var är du verksam?
 • Har du läst grundåret i samhällsentreprenörskap på Glokala? Isåfall när?
 • Vad är din bakgrund, t.ex. i tidigare projekt?
 • Vad är du engagerad i? Beskriv ett eller flera initiativ/verksamheter som du är involverad i.
 • Vilka kompetenser vill du dela med dig av? Vad kan man fråga dig om?
 • Finns det något som du är i behov av eller söker efter (kontakter, kompetenser)?
 • Ev länk till hemsida / blogg / sociala medier?

Lägg din presentation som ett svar i denna tråd i kursforumet (inloggad) –>

Uppgift: Kursplanering – förväntningar & förslag

I denna fördjupningskurs är tanken att kunna utforska frågor som är obesvarade, och att gräva djupare inom olika områden och kompetenser som är aktuella och angelägna för dig, i relation till den idé eller projekt du vill utveckla. Vi vill därför att du beskriver dina förväntningar på kursen.
–> Hur ser dina förväntningar ut? Vad vill du lära dig, uppleva, inspireras av? Vilka frågor vill du undersöka i kursen? Vad vill du bidra och inspirera de andra kursdeltagarna med? Det kan t ex handla om innehåll, form, teman, fokus, kursmaterial och tempo. 

Vi har gjort en kursöversikt utifrån vad deltagare tidigare år har önskat och behov vi märkt av, men vi vill att du ser den som ett inspirerande förslag som du har möjlighet att påverka och förändra innehållet i.
–> Titta på kursplaneringen – stämmer dina förväntningar på kursen överens med planen? Finns de frågor och teman som du vill utforska i kursen representerade i kursplaneringen? Saknar du något? 

Dela med dig av dina tankar och funderingar kring detta till varandra i kursforumet. Känn dig fri att skriva kortare eller längre.

Deadline: 15 september

Inlämning/svar: Via tråd i kursforumet – klicka här för att komma dit (inloggad) →

Det går såklart också bra att maila oss med förslag och funderingar, men i första hand vill vi skapa en form av brainstormning på kursforumet som vi alla kan se och ta del av.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tips!

Här har vi sammanställt några tips om studieteknik och personlig arbetsmiljö.

Vi vill även tipsa om företeelsen Hoffice – kanske hittar du ett sammanhang att plugga/jobba i med andra eller inspireras av hoffice-metoden för din egen dag.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration

Kort och illustrativt om Social innovation, med Kanada som exempel:

What is social innovation? from Social Innovation Generation on Vimeo.

Här hittar du några exempel på sociala innovationer och samhällsentreprenör i Skåne som Social Innovation Skåne berättar om. Klicka på bilderna nedan för att komma till berättelserna.

* INitiativet Lund har nu gått från projekt till permanent verksamhet och heter numera Yalla Lund. Fredagen den 6 september gör de ett seminarium där de berättar om sin resa. Läs mer här!

* Kuriosa: Balqis på Möllans Basement är tidigare deltagare på Glokala folkhögskolan och har gått Samhällsentreprenör och Samhällsentreprenör fördjupning.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Varma hälsningar,
Lone

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.