v 39 Tema: Klimatkrisen & samhällsentreprenören – vilka vägar ska man gå?

Den här veckan ska vi: 

  1. Börja jobba med uppgiften Mitt sammanhang
  2. Ta oss an temat Klimatkrisen & samhällsentreprenören – vilka vägar ska man gå?

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Uppgift: Mitt sammanhang

I denna uppgift väljer du ett av två spår – ett för dig som redan jobbar med en idé/projekt, det andra är för dig som ännu inte har en tydlig idé eller projekt. Syftet med båda spåren i uppgiften är att skapa en medvetenhet kring motivationen bakom det vi gör.

HÄR kommer du till till en mer utförlig beskrivning av uppgiften.
HÄR kommer du till forumtråden där uppgiften ska lämnas in, senast 10 oktober

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Klimatkrisen & samhällsentreprenören – vilka vägar ska man gå?

Den här veckan pågår Global Climate Strike, en rörelse inspirerad av Greta Thunbergs skolstrejk. Greta började i augusti 2018 strejka från skolan själv varje fredag, då hon satte sig med en handskriven skylt framför svenska riksdagen. Åtta månader senare, i mars i år, deltog 1,6 miljoner skolungdomar över hela världen i strejken, och nu är det återigen dags för en vecka av globalt agerande för klimatet. Det Greta säger är att vi måste lyssna på forskarna, och det forskarna säger att läget är akut: vi måste agera för klimatet NU.

Hur kan vi som samhällsentreprenörer förhålla oss till klimatkrisen? Det ska vi samtala om den här veckan!     

 

Samtal mellan Naomi Klein och Greta Thunberg

Videon är en klippt och förkortad version från en helkväll med tal och en längre intervju mellan Naomi Klein och Greta Thunberg. Naomi Klein, författare, aktivist och filmskapare, och känd för sina välskrivna böcker om kapitalismen och dess förödelse (som Chockdoktrinen och Det här förändrar allt), träffade häromveckan Greta Thunberg för ett samtal. De pratar bland annat om ansvaret Greta fått som representant för en global rörelse, om att ena olika kamper, om att vara öppen med en diagnos och, så klart, om klimatet. I den längre versionen av videon kan man höra Naomis tre tankar om vad som simultant krävs för att stoppa utvecklingen mot det klimatkaos vi är på väg mot (från 35:12):

1. Modet att våga drömma om en annan framtid, och att våga skaka av oss känslan av oundviklig apokalyps som genomtränger varje aspekt av vår kultur: för att ge oss en riktning och ett gemensamt mål, en vision om världen vi jobbar mot.

2. Att vi konfronterar sanningen om var vi är i historien, hur mycket som redan gått förlorat, och vad som kommer att gå förlorat om vi inte omfamnar revolutionära nivåer av förändring omedelbart.

3. Att vi hittar vår kamp och samarbetar, tvärs över våra skillnader, för att bygga upp en trovärdig och orubblig kraft.

Plockat ur Naomi Kleins presentation av Greta Thunberg, egen översättning

Vill du stödja klimatstrejken? HÄR är tio tips om hur du kan gå till väga.

::::::::::::::::::::::

Att läsa: Önsketänkande med grön tillväxt – vi måste agera

Johan Rockström i Svenska Dagbladet.

I denna nyligen publicerade krönika kommer miljövetaren och samhällsentreprenören Johan Rockström “ut” som tillväxtkritiker, efter att tidigare proklamerat grön tillväxt som en möjlig väg framåt (bland annat i ett annat samtal med Naomi Klein). 

::::::::::::::::::::::

Reflektion & samtal

Vi reflekterar och samtalar tillsammans utifrån veckans tema och innehåll. Om du vill kan du använda dig av frågorna nedan som stöd i din reflektion, men känn dig fri att skriva helt utifrån eget intresse.

  • Hur bör man som samhällsentreprenör förhålla sig till klimatkrisen/-kampen? 
  • Vad tänker du om Naomi Kleins tre punkter om vad som krävs för att stoppa klimatkaos?
  • Vad tar du med dig från samtalet mellan Greta Thunberg och Naomi Klein?
  • Vad tar du med dig från Johan Rockströms krönika?
  • Vad tänker du om diskussionen om grön tillväxt?
  • Finns det lärdomar i temat som kan du ta med dig in i ditt eget engagemang, och i så fall vilka?
  • Vilka frågor väcks hos dig?

—> Skriv ett kort inlägg med dina tankar, och svara på två andra kursdeltagares inlägg!
Publicera inlägget som en kommentar till den här sidan (i rutan här under).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.