Crowdfunding som kommunikativt verktyg

_____
Denna vecka presenterar vi uppgiften Kommunicera – skapa material eller publiceringsplan
Inlämning: 30 mars
_____

I november delade vi i kursen tips och inspiration om Crowdfunding som en väg till finansiering. Där hittar du länkar till de största plattformarna för crowdfunding, en kurs och konkreta tips för att skapa en egen crowdfunding-kampanj. Denna vecka tittar vi åter på crowdfunding och fördjupar samtalet.

I artikeln Crowdfunding: Grassroots funding for grassroots organisations? (Tidskriften Kurage, 2018) diskuteras förutsättningar för att nå framgång för gräsrotsinitiativ som vill pröva crowdfunding. Kristian Roed Nielsen är forskare vid Copenhagen Business School och forskar på förhållandet mellan hållbar konsumtion och innovation. Han ger en snabb introduktion till hur crowdfunding har utvecklats och beskriver fem aspekter som kan vara viktiga för att nå framgång. Bland annat betonas hur lokal förankring kan spela en avgörande roll:

“/…/ location still matters even in a crowdfunding context thus engagement with the local community is often vital for crowdfunding success.”

Crowdfunding: Grassroots funding for grassroots organisations?

DISKUTERA –> Hur ser du på crowdfunding som ett möjligt verktyg för att kommunicera ditt projekt/din verksamhet och engagera fler? Hur ser du på de utmaningar Roed Nielsen lyfter fram med crowdfunding? Och vilka möjligheter ser du i ditt projekt, utifrån de fem aspekterna han lyfter fram för att nå framgång i en crowdfunding-kampanj? –> DISKUTERA I KOMMENTARSFÄLTET NEDAN!

:::::::::::::::

Inspiration: Intervju med Matkooperativet Helsingborg – crowdfunding

Matkooperativet är en ideellt driven butik som sedan två år finns i centrala Helsingborg. Hur har de använt crowdfunding i uppstarten och utvecklingen av butiken? Se en intervju med Ann-Sofie Malmgren från kooperativet, med fokus på två Kickstarter-kampanjer de har genomfört med stor framgång. Några av er tog del av intervjun i grundåret 18/19.

Video:

Läs mer om deras kampanjer på Kickstarter

Första Kickstarter-kampanjen, våren 2017: https://www.kickstarter.com/projects/574401734/matkooperativet-helsingborg

Andra kampanjen våren 2018, “Förpackningsfritt Helsingborg”: https://www.kickstarter.com/projects/574401734/forpackningsfritt-helsingborg

Kampanjvideon för Förpackningsfritt Helsingborg, våren 2018:

Läs mer om Matkooperativet på matkooperativet.se, instagram.com/matkooperativet och facebook.com/matkooperativet

:::::::::::::::::::::::::

Fördjupning: Starting Good 21-31 mars

Till dig som är ännu mer intresserade av hur du kan jobba med crowdfunding och samhällsentreprenörskap. Kolla in StartSomeGood “the world’s leading crowdfunding platform for social impact projects. We support social entrepreneurs, non-profits, advocates and activists, community organizers, researchers, writers, artists, and those seeking to create the future they want in which governance is citizen-focused and responsive.”

På StartSomeGoods websida hittar du flera exempel på framgångsrika kampanjer om du vill inspireras.

Under två veckor i mars bjuder StartSomeGood in till en online konferens med fokus på hur samhällsentreprenörer kan skapa positiv förändring i världen. Kan det vara något för dig? Det är gratis att delta.

“Over two weeks in March we bring together 30+ world-renowned social entrepreneurs, changemakers, and innovation leaders to talk about creating a lasting positive impact in the world.

The summit includes action focussed workshops and in-depth interviews with game-changing social entrepreneurs, through which we aim to support, upskill and inspire the next generation of change leaders.

With over 4,000 participants from around the world in 2019, the 2020 summit is set to grow it’s yet again, inspiring and empowering changemakers around the globe.”

–> https://www.starting.gd/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.