Framtiden för social innovation och samhällsentreprenörskap

Denna vecka tar vi oss an den intressanta frågan om framtiden för social innovation och samhällsentreprenörskap. Till vår inspiration har vi en föreläsning med Geoff Mulgan – författare och professor i ‘Collecitve Intelligence, Public Policy and Social Innovation’ vid UCL (University College London). Fram till nyligen var han även VD för innovationsstiftelsen Nesta, baserad i Storbritannien.

Video: Geoff Mulgan on the past and future decades of social innovation

Lyssna på Geoff Mulgans föreläsning om hur sociala innovationer då, nu, och i framtiden kan ta sig an det mänskliga samhällets utmaningar. Filmen är på engelska. Undertexter finns, dock endast autogenererade.

–> Här hittar du de slides som Geoff Mulgan använder i presentationen ovan.

Reflektionsfrågor

  • Vad gillar du i Geoff Mulgans presentation, vad fastnade du för?
  • Geoff pratar om olika stora problem mänskligheten står inför idag — så som klimatförändringar och auktoritära regeringar. Han menar att lösningen går att hitta inom det sociala entreprenörskapets anda. Till exempel försöker man återuppfinna hur parlament, demokrati och politik kan fungera. Tror du att samhällsentreprenörskap/social innovation kan lösa problemen vi står inför? Vilka utmaningar och möjligheter ser du?
  • Sedan Geoff Mulgans presentation i Malmö hösten 2019 har världen förändrats markant och vi befinner oss nu mitt i Corona-pandemin. Vilka utmaningar och möjligheter ser du växa fram för social innovation/samhällsentreprenörskap i och med pandemin?
  • Vilka andra frågor/tankar väcks när du lyssnar?

Delta i diskussion i den här forumtråden —-> 

Material: Collective Intelligence Design Playbook

I slutet av presentationen nämner Mulgan ett material från Nesta där kunskapen om Kollektiv intelligens används för att designa projekt som (slide nr 42), här är materialet i pdf-format: Collective Intelligence Design Playbook. Titta gärna närmare på det!

“This playbook was designed by Nesta to help you design and deliver a collective intelligence project.
Collective intelligence is created when people work together, often with the help of technology, to mobilise a wider range of information, ideas and insights to address a social challenge.
Although people have been working together since the dawn of time, collective intelligence has evolved quickly since the start of the digital age.

This playbook will introduce you to activities you can use to orchestrate diverse groups of people, data and technology to achieve your goals. We call this collective intelligence design.”

Så här ser det ut när Nesta berättar vad kollektiv intelligens är:

Lästips: Social Innovation – how societies find the power to change

—> I början av presentationen pratar Geoff om sin nya bok “Social Innovation — How Societies Find the Power to Change” som finns i bokhandeln nu (tex här). Du kan också gratis ta del av hans lite äldre rapport “Social Innovation — What it is, Why it Matters and How it Can be Accelerated” (Geoff Mulgan med Simon Tucker, Rushanara Ali and Ben Sanders) genom att ladda ner den som PDF här nedan —>

Rapport att ladda ner: Social_Innovation_What_It_Is_Why_It_Matters_and_Ho.pdf

One thought on “Framtiden för social innovation och samhällsentreprenörskap

  1. Pingback: v 23 Inspiration och kursens avslutning – Samhällsentreprenör – fördjupning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.