v 42 Social mobilisering + uppgift

Aktuellt i kursen – påminnelser:

Social mobilisering

Många initiativ är svåra att genomföra på egen hand, utan man behöver få med sig flera – inte bara för att genomföra projektet, utan också för att det ska bli både bättre och mer hållbart. Finns det några speciella faktorer som är avgörande och som vi måste förhålla oss till? Kan en planera hur man ska mobilisera folk kring ett initiativ och kan man designa en process innan man drar igång?

I den här veckans tema ska ni fundera kring social mobilisering! Jag (Nils) introducerar temat och tillhörande uppgift på måndag den 12 okt, kl 12.15, via Zoom-länken. Det tar max 20 minuter.

Introduktion till temat: 12 oktober kl 12:15 – 12:45 (max) via Zoom
Se i efterhand:

Efter denna vecka hoppas vi att man funderat vidare kring social mobilisering, reflekterat hur man kan involvera fler och identifierat delar som man kan jobba vidare med i sitt projekt.

Som inspiration presenteras här dels en kort och kul TED-talk om “How to start a movement” och hur man får med sig andra!


I Röstånga där vi drivit en landsbygdsrörelse med vårt sociala företag Röstånga Utvecklings AB (svb) i Skåne och där har vi jobbat med mobiliseringsfrågor i många år.

Vi gjorde 2018 en lathund där vi listar våra sex viktigaste roller för en lyckad mobilisering. Det samlades i en ramsa som rimmar nästan hela vägen: en Krok – ett Lok – en Tok – en Bok – en Klok och – en korv! Denna använder vi när vi ska försöka bygga vårt team kring ett lokalt initiativ – för att identifiera vilken roll man har, men också vad vi saknar i teamet! Den kan man stämma av med sitt initiativ, för att se var styrkorna finns, och om man saknar en “roll” i sin rörelse! Länk till lathunden som PDF här:

Vill man inspireras mer av större samhälleliga sociala och globala rörelser och mobiliseringar, kan man välja ett eller flera exempel från denna matiga sammanställning från Glokala Tankesmedjan:


Uppgift: Social mobilisering

Inlämning: Senast 26 oktober i kursforumet →
Form, omfattning: I text eller inspelning i ljud/video. Omfattning ca 1/2 – 1 A4 eller 5-10 minuter som inspelning.

En uppgift med tre delar:

  1. Den första är att reflektera kring och kort beskriva ett lyckat initiativ eller projekt som du varit en del av – där ni var flera som samarbetade. Vad var det för initiativ? Varför, och hur, engagerade sig folk? Varför tror du att det var lyckat? 
  2. Den andra är att utgå ifrån det initiativ som du driver och brinner för just nu. Vad skiljer sig detta från ditt första exempel? Finns det något man kan utveckla vidare utifrån dina egna lärdomar eller från inspirationsexemplen ovan?
  3. Vilka personer eller aktörer i ditt nätverk skulle kunna bidra i mobiliseringen för det initiativ du vill förverkliga?

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Social mobilisering.

    1. Det projekt jag reflekterat kring när det gäller social mobilisering är byggemenskapen Baskedal som jag projektledde. Initiativet var att bygga kooperativa hyresrätter åt föreningens medlemmar, alltså åt oss själva. De som blev medlemmar hade ofta gemensamt att de ville bo i någon form av gemenskap och på ett hållbart sätt. Många lockades nog också av den vackra platsen. Många medlemmar är äldre och ensamhushåll, men det är även några par och barnfamiljer. Alla medlemmar engagerade sig i olika grad i projektet, framförallt efter förmåga. Eftersom det handlade om att bygga något till sig själv så var det ganska lätt att motivera till engagemang. Det var dock ett tungt arbete och det fanns dom som hoppade av pga det. Jag tror att projektet var lyckat för att det fanns en mindre grupp (som också var med i styrelsen) som var väldigt engagerade i projektet och höll i alla olika trådar. Den gruppen bodde alla ganska nära varandra och hade möjlighet att lägga stor del av sin tid på projektet. Vi i gruppen hade olika styrkor och pushade och peppade varandra. Ordförande i föreningen var bra på att se till alla medlemmar, att följa upp hur de mådde och hur de kunde bidra. Hon hade också bra koll på ekonomin. En annan var bra på att se nya vägar, hålla reda på anteckningar (viktigt med bra sekreterare!) och att sprida en fin stämning i gruppen. Hon öppnade också upp sitt hem så att vi alltid kunde ha möten där. Jag var bra på att lära mig vad vi behövde göra för att förverkliga projektet, tex sätta mig in i byggregler, arkitektur, material osv. Jag tror att projektet lyckades för att den här mindre gruppen i gruppen liksom höll i styret och hela tiden hittade nya vägar, peppade dom andra och aldrig gav upp.

    2. Det projekt jag skulle vilja driva är att hjälpa en annan byggemenskap att bygga sin dröm. Eftersom det inte finns någon som jag vet om i närheten så tänker jag att jag skulle vilja utveckla en grundidé (eller flera) och söka intressenter till det. Det svåra i det fallet är att initiativet till det skulle komma från mig och inte från byggemenskapen. Men bara jag lyckas hitta intresserade person så kommer projektet att bli deras. Tex så började vårt projekt faktiskt som en idé från några i ekobyn, som inte själva ville bo i lägenheterna.
    Innan jag kan hitta personer som vill engagera sig så behöver jag dock en mer tydlig idé, något konkret att presentera som kan inspirera. Min andra tanke är att jag kan arbeta mer generellt med en alternativ bostadsmarknad, tex bilda en förening likt byar & kvarter och hitta andra som också brinner för hållbara bostadslösningar. Det viktiga är väl att koppla samman mig själv med andra som brinner för samma frågor som mig själv….

    3. Jag har ju en del kontakter inom byggemenskapsvärlden, både från andra byggemenskaper och från styrelsen för Föreningen för byggemenskaper, som jag är med i. Om jag lyckas så att säga karva ut en mer tydlig bild av vad jag vill så kan jag sedan sprida det i dom kretsarna. Jag tänker också att det borde gå att hitta människor i Malmö/Lund som är intresserade av de här frågorna, tex studenter eller personer från andra föreningar.

    1. Hej Alexandra, och tack för dina reflektioner. Jag fastnade för det du skriver om i det lyckade exemplet – att man lyckats bygga en liten grupp (eller team) som kan peppa och driva processen. Social mobilisering behöver ju inte egentligen betyda att man ska få med alla eller så många som möjligt – utan kanske att man lyckas mobilisera just tillräckligt med personer, med de rätta resurserna, för att kunna förverkliga den förändring eller initiativ som man vill åstadkomma tillsammans. I ett projekt jag drev så använde de metaforen att ha med rätt personer på bussen (eller resan) och inte nödvändigtvis fylla bussen, utan anpassa bussen efter de som vill med.

      Ska bli spännande att följa dig och se om det utkristalliserar sig något eller några i ditt nätverk av byggemenskaper som kan ta tillvara på din rätt unika erfarenhet av att vara byggherre i en byggemenskap – behov av den resursen finns, och kanske finns det en buss som du kan hoppa på, istället för att vara chaufför!?