v 41 Tema & uppgift: Nätverk

Global connection clipart, people illustration

I veckans tema sätter vi fokus på nätverk, och det är också inriktningen för kursens nästa uppgift.

Samtidigt är det idag 9 oktober tid för inlämning av uppgiften Mitt sammanhang, vi följer upp med feedback till varandra – upplägg för detta presenteras 10 oktober.

Nätverk – introduktion

Någon har sagt att varje människa du möter direkt påverkar 250 andra personer. Hur sant detta är låter vi förbli osagt men tydligt är iallafall att vi kan ha enorm inverkan på, och nytta av, varandra. Detta mer än vad vi kanske anar. Steven Johnson beskriver detta väldigt fint i ett animerat videoklipp:

I boken ”Gör din grej – hur du skapar jobbet som passar livet – istället för tvärtom” (2002) beskriver Fredrik Langborg och Christer Westlund hur ditt personliga nätverk är en källa till möjligheter när du vill förverkliga dina idéer. De pekar på att du redan idag har ett personligt nätverk även om du kanske inte tidigare tänkt på dina relationer i ett nätverksperspektiv.

Att förhålla sig aktivt till sitt nätverk innebär ett speciellt förhållningssätt till livet menar de. Relationsskapande bygger på ett ständigt givande och tagande och i relationen med andra människor kompletteras din kompetens med de andras. De menar att när vi blir medvetna om vilket nätverk vi har börjar helt nya möjligheter att flöda in i livet, som vi kan greppa om vi vill.

De beskriver fyra punkter att utgå ifrån när du vill skapa möjligheter med hjälp av ditt personliga nätverk:
1) veta vad du vill uppnå
2) synliggöra ditt personliga nätverk
3) tillämpa nätverkstips
4) tillämpa möjlighetsskapande förhållningssätt

Här hittar du ett dokument med tips utifrån boken och mer om punkterna 3 och 4:


Uppgift: Mitt nätverk – synliggör ditt personliga nätverk i en karta

Inlämning: 23 oktober.

Beskrivning: När du synliggör ditt nätverk och vilka tillgångar som finns där, har du lättare att se var du kan hitta det du letar efter.
Ta helt enkelt fram papper och penna och skriv ner de du känner (alla du kommer på) och vilka tillgångar de har. Alternativt kan du använda ett digitalt verktyg som mindmeister.com, coggle.it eller jamboard.
Skriv i cirklar, staplar eller hur du vill. Du kan dela upp dem i olika grupper såsom tex familj och släkt, vänner och bekanta, universitet/folkhögskolevänner, lärare, barndoms-, grundskole- och gymnasievänner, ekonomer/revisorer, konsulter, inspirerande föredragshållare du mött, nuvarande och f.d. arbetskamrater, myndighetspersoner.

Tänk också på att även reflektera över olika nätverksarenor som du har såsom föreningar, organisationer, projektgrupper. Det kan även vara sådana som du känner till, som du idag inte har en direktkontakt med men som skulle kunna vara aktuella för dig.

Du kommer troligtvis att märka att du känner eller känner till en hel del människor, grupper och sammanhang och att de har mycket att erbjuda. Reflektera också på samma gång över vad du skulle kunna vara för tillgång för dem.

Inlämningsform: När du skapat din nätverkskarta lägger du ut den i sin helhet eller i sammanfattad form i forumet. Lägg även till en reflektion över arbetet med kartan. Du kan välja hur du presenterar arbetet med din karta – genom ett foto, en ritad bild, i skriftlig form, video eller annan form.

Inlämningsdatum: 23 oktober i kursforumet, https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/grupper/kursforum-2023-2024/forum/topic/uppgift-mitt-natverk-2/

Feedback: Till denna uppgift har vi inte organiserade kommentarer till varandra men vi uppmanar dig att läsa/titta igenom dina kurskamraters kartor för att se vad du kan inspireras av. Kanske finns det kontakter där som du behöver eller så har du någon kontakt som skulle passa på andras kartor? Har du några andra reflektioner eller kommentarer?

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Bra att veta om ni använder http://www.mindmeister.com och vill köpa det. Månadsbetalning går bara att göra genom appen i telefonen. Om ni är på datorn så kan man bara köpa långtids abonnemang. Har använt http://www.mindmeister.com sen det starta för många år sen. Min personliga åsikt ör att den och deras planeringsverktyg är bland dem bästa på marknaden.