v 42: Social mobilisering

Aktuellt i kursen:

Social mobilisering

Många initiativ är svåra att genomföra på egen hand. Man behöver få med sig fler – inte bara för att genomföra projektet, utan också för att det ska bli bättre och mer hållbart. Finns det några speciella faktorer som är avgörande och som vi behöver förhålla oss till? Går det att planera hur man ska mobilisera folk kring ett initiativ och kan man designa en process innan man drar igång?

I den här veckans tema funderar vi kring social mobilisering! Vi kommer här att titta på och inspireras av socialt företagande i Röstånga, i mellersta Skåne. Du får tillfälle att reflektera över hur man kan involvera fler och kan förhoppningsvis identifiera saker att ta med dig i de projekt och initiativ som du utvecklar.

Som inspiration presenteras här ett kort och roligt TED-talk om “How to start a movement” och hur man får med sig andra!


I Röstånga, beläget i mellersta Skåne, drivs en landsbygdsrörelse med det sociala företaget Röstånga Utvecklings AB (svb). De har arbetat med mobiliseringsfrågor i många år. Läs mer om Röstånga Utvecklings AB här:

Röstånga Utvecklings AB (svb) » Bakgrund (ruab.org)

Lyssna: “Röstånga – byn som startade aktiebolag” (30 min)

P1 Tendens, sänt i oktober 2016: “Det började med en buss och Sveriges minsta konsthall och fortsatte med en station och några av byns problemfastigheter. I Röstånga startade man aktiebolag för att ge byn makten över utvecklingen.”

Att läsa: Social mobilisering – sex roller för en hållbar utvecklingsprocess!

2018 utvecklade de en lathund där de listar de sex viktigaste rollerna för en lyckad mobilisering. Lathunden samlades i en ramsa som rimmar nästan hela vägen: en Krok – ett Lok – en Tok – en Bok – en Klok och – en korv! Denna använder de när de ska försöka bygga ett team kring ett lokalt initiativ – för att identifiera vilken roll varje person har, men också vad de saknar i teamet! Den kan ni stämma av med era initiativ, för att se var styrkorna finns, och om ni saknar en “roll” i era initiativ? Och i relation till uppgiften med nätverkskarta: Vilka personer eller aktörer i ditt nätverk skulle kunna bidra i mobiliseringen för det initiativ du vill förverkliga?

Länk till lathunden som PDF här nedan:


Aktuellt/valbar fördjupning: Som ett exempel på aktuell social mobilisering vill vi tipsa om Palestinagruppernas viktiga arbete för fred och solidaritet. Palestinagrupperna bildades 1976 genom att fler lokala grupper gick samman. Mobiliseringen sker på flera plan – genom kampanjer, insamlingar och folkbildning, till exempel genom Palestinapodden. De har nyligen kommit med ett uttalande om situationen i Gaza/Israel, och på onsdag kl 13-14 kommer de för att hålla en lunchföreläsning för Glokalas deltagare – välkomna på plats ni som kan (tyvärr ej möjligt att delta digitalt)!

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.