v 8 Inspiration – kommunikation i sociala medier

Inspiration: Back to basics – word of mouth

Hur kan vi stimulera muntlig kommunikation om det vi driver, få användare eller kunder att själva berätta och tipsa till vänner och kollegor? Det är utgångspunkten i metodiken Talk Triggers, presenterat i en bok med samma namn. Här handlar det inte om digitala marknadsföringsknep. Fokus ligger på göra något i verksamheten som förvånar medlemmar/kunder/användare och gör det värt att berätta vidare om.

En av de amerikanska författarna, Jay Bear, intervjuas i podcasten The Modern Customer och presenterar där grundidéerna och exempel. I samtalet används termen CX för “customer experience” (kundupplevelse) och de talar också om arbeta med analys av “customer journey“.

Lyssna på podcasten →
(33 min, mp3)

“To be effective, a talk trigger must meet four requirements: be remarkable, relevant, reasonable and repeatable. As Baer points out, this isn’t about surprise and delight and creating an amazing experience for one customer. It’s about doing something believable and unexpected that all customers can experience and talk about.”

Talk Triggers: The Complete Guide To Creating Customers With Word Of Mouth (The Modern Customer Podcast)

  • Tänker du på några talk triggers du själv har stött på, eller uppmärksammat genom någon annans berättelse?
  • Kan vi föreställa oss att medvetet jobba fram “talk triggers” inom de initiativ vi utvecklar?

Fördjupning – strategier för kommunikation i sociala medier

Förra året gav Lisa Karinsdotter Pålsson två föreläsningar med matnyttiga tips och kloka råd för arbetet i sociala medier. Lisa har en bakgrund som formgivare och strategisk kommunikatör och har arbetat med flera sociala projekt i Malmös utsatta områden.

Ta del av Lisas två videoföreläsningar här, med fokus på Facebook och Instagram som plattformar:
(du som har läst grundåret 17-18 har tagit del av föreläsningarna då)

Sociala medier – första föreläsningen →

Sociala medier – andra föreläsningen →

Fördjupning: Kritiska perspektiv

Kritiken mot hur de stora digitala jättarna utnyttjar användares data och tjänar pengar har stegrats de senaste åren, i ljuset av hur deras verksamhet påverkar samhällsutvecklingen.

Lyssna: Podcast om boken “Internet är trasigt” från Digitalsamtal →
Podcast: Download (32:54 — 45.3MB)

“Karin Pettersson och Martin Gelin är aktuella med boken Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris. I förlagets presentation av boken kan man bland annat läsa ”Silicon Valleys drömmande visionärer skulle rädda demokratin och frälsa världen, men istället har deras uppfinningar banat väg för en antidemokratisk revolution som nu tycks hota hela vår mänskliga civilisation. Vad var det som gick så fel?”

I veckans Digitalsamtal berättar Karin Pettersson och Martin Gelin om boken, de frågor den tar upp och vem de hoppas ska läsa den.”

Dokumentär i två delar- svtplay: Facebook – vän eller fiende

“Facebook lovade att ena världen. Men de senaste skandalerna med falska nyheter, desinformation och hackade användarkonton har fått många att fråga sig: Är Facebook mer till skada än till nytta?”

One thought on “v 8 Inspiration – kommunikation i sociala medier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.