v 38 Intro & uppgift Mitt sammanhang + Praktik

Hej! Den här veckan startar kursmodulen som löper under hösten med titeln Mitt sammanhang & resurser (se kursöversikten för veckornas teman). Du får bekanta dig direkt med en uppgift att arbeta med närmaste veckorna, och vi presenterar också upplägg för praktikmoment. Dessutom lite aktuellt material, och tips om tisdagens manifestationer för folkhögskolan!

Mitt sammanhang & resurser: Modulen som helhet ger möjlighet att reflektera och studera de sammanhang du är en del av och de idéer eller initiativ som du vill utveckla. Vilken är min drivkraft, min intention och vad är mina nästa steg? Vilket nätverk har jag tillgång till och hur kan jag utöka det? Vilken organisationsform är lämplig för mitt initiativ? Vilka strategier ska vi använda för att få bra snurr på resurser och finansiering, men samtidigt hålla en stadig kurs mot målet, visionen?

Under perioden framöver kommer vi att lyfta olika perspektiv och verktyg, och aktuella exempel från verksamheter vi kommer i kontakt med.

Uppgift: Mitt sammanhang

I denna uppgift väljer du ett av två spår – ett för dig som redan jobbar med en idé/projekt, det andra är för dig som ännu inte har en tydlig idé eller projekt. Syftet med båda spåren i uppgiften är att skapa en medvetenhet kring motivationen bakom det vi gör och att staka ut riktningen framåt.

Läs hela beskrivningen för uppgiften →
Inlämning: 9 oktober i kursforumet.


Praktik – presentation

Syftet med det här momentet är att du ska få möjlighet att komma närmare en verksamhet eller en person som du är intresserad av. Du kan få insyn i en organisation, en specifik yrkesroll, lära dig av andras perspektiv och skaffa egen erfarenhet inom ett fält du vill verka inom. Det här blir en formell möjlighet att kunna ta den kontakten.

Omfattningen på praktiken kan vara ungefär 2 dagar. Det kan även vara uppdelat på flera dagar om det passar dig och verksamheten bättre. Har du ett annat förslag på upplägg, bolla med oss!

Datum i korthet:
Meddela val av praktik (till August eller Lone) senast 9 oktober.
Genomför under oktober/november.
Inlämning av reflektion om praktiken senast 11 december, i kursforumet

Läs hela presentationen av praktikmomentet →


Att läsa – aktuellt perspektiv: Artikel, Self-Inquiry for Social Change Leaders

Artikel på engelska från Stanford Social Innovation Review, av Katherine Milligan & Jeffrey C. Walker.

Vi tipsar om att läsa den här lite längre artikeln, som kan understödja arbetet med uppgiften Mitt sammanhang genom att knyta an till behovet av att vara grundade i en förståelse av oss själva och vad som driver oss. Artikeln har en konstruktiv inriktning och föreslår några angreppssätt för att börja (eller fortsätta) utveckla en självreflekterande praktik.

I det övergripande temat “Inre liv” längre fram i kursen och i “Teori U” kommer vi att återkomma till perspektiv och frågeställningar som ligger nära de artikeln lyfter fram.

Artikeln översatt till svenska (redigerad av August, efter översättning med DeepL):


Tips i veckan: Manifestationer för folkhögskolan 19 september #FolkhögskolanBildarSverige

Tisdag 19 september hålls det manifestationer på flera platser i landet för att lyfta folkhögskolans roll och betydelse. Bakgrunden är att svensk folkhögskola idag är trängd ekonomiskt efter flera år med oförändrade statsbidrag, och många skolor behöver skära ned och göra svåra åtstramningar.

Varmt välkommen att vara med och manifestera! 

I Malmö kommer vi hålla en gemensam manifestation på Stortorget kl 13-14 tillsammans med fler av de skånska folkhögskolorna. Nedan hittar du facebook-event för samlingen i Malmö och några av de andra större städerna.

Manifestationer 19 september #FolkhögskolanBildarSverige:

Malmö – Stortorget kl 13, https://fb.me/e/1D59GZ2Ja
Göteborg – Gustaf Adolfs torg kl 13, https://fb.me/e/14UWcQJRQ
Stockholm – Sergels torg kl 13, https://fb.me/e/Nwnc31RX
Uppsala – Forumtorget kl 13, https://fb.me/e/2PwubV0pB

Bild från Urban konsts skyltverkstad på Glokala, inför manifestationen 19 september.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.