v 45 Vägar till finansiering

Veckans tema i kursen krokar arm med temat Bootstrapping – finansiering! Hur kan våra projekt och initiativ finansieras? Var finns pengarna, och hur kan vi göra dessa tillgängliga för oss?

På torsdag har vi kursens nästa onlinesamtal, välkommen att delta. Samtal online (frivilligt) 9 nov kl 12:30 – 13:30: Projekt-/idéutveckling, feedback till varandra. Zoom: https://us02web.zoom.us/j/87309992019?pwd=SVRYbG14ZkpGbWRCRGhhcG5IN21wQT09


Finansiering – en nyckelfråga för många av oss som har initiativ som vill skapa förändring. Man kommer i regel långt med samverkan, bootstrapping och att hitta resurser i sitt nätverk – men ofta saknas det ju faktiska pengar för att finansiera sitt initiativ. Här kommer en kortfattad översikt med fem olika former av finansiering.

1 Projektfinansiering – kanske det vanligaste sättet för sociala gräsrotsinitiativ i Sverige. Att man testar eller utvecklar sin idé i projektform. Ofta är det sociala projekt, i regel i samverkan med en offentlig aktör (kommun eller region?), men inte alltid – det finns t ex också affärsutvecklingscheckar för företag, som vill utveckla något som ej finns tillgängligt på marknaden. Oftast är det trender som styr vilka projektmedel som delas ut inom olika sektorer och därmed behöver en ha koll på vad som är aktuellt just nu inom sitt område. Här fokuserar vi på projektstöd inom den ideella sektorn. Att ha en bra idé, och gärna också ett långt ideellt engagemang, är ofta avgörande för att få projektbidrag. Projektbidraget kan frigöra tid för ännu mer engagemang och bör även bidra till att behov som finns i samhället kan tillgodoses.

Innan en skickar in projektansökan:
Det finns mycket att fundera på innan en söker projektmedel. Här finns tankar och lärdomar från Fatuma som jobbade inom arvsfondsprojektet Tyfon i tre år – läs vidare →

Exempel på ansökningar – Arvsfonden:
I kursforumet har vi lagt upp några exempel på ansökningar till Arvsfonden. Inte minst för att se exempel på hur man kan formulera sig och beskriva planering och genomförande.

Sök pengar till ditt initiativ!
Ofta kan man söka pengar till sitt initiativ, och det finns lite olika fonder och stipendier beroende på projekt och målgrupp. På forening.se finns en bra sammanställning över fonder ämnade för just föreningar, utifrån kategorierna Barn & Ungdom, Kultur, Idrott, Socialt och Övrigt. Se även utlysningar på Tillväxtverkets hemsida eller Vinnovas hemsida.

2 Crowdfunding är ett väletablerat sätt att hitta finansiering till sina olika initiativ! Några av de större plattformarna är KickstarterIndiegogo och Start some good.

Myndigheten för Kulturanalys gjorde 2013 en undersökning om crowdfunding för kultursektorn – vilken betydelse kan det ha och vilken potential finns? Resonemangen i rapporten är relevanta även när vi tänker bredare kring initiativ inom social innovation och samhällsentreprenörskap. ”Jakten på medborgarfinansiering: en omvärldsanalys av crowdfunding” (PDF).

Men vad behöver man tänka på i praktiken om man vill använda sig av crowdfunding? Coompanion delar med sig av 10 tips för att lyckas med din crowdfunding-kampanj.

3 Kooperativt ägande, gemensamt ägande. Ett sätt att finansiera sitt initiativ är att organisera sig som en ekonomisk förening eller ett aktiebolag – alltså att man på något sätt erbjuder delägarskap och inflytande i verksamheten. Fördelen med att bjuda in till delägarskap är att man både fördelar och breddar risker och engagemang på flera personer. Det blir en form av engagerat kapital, som kan möjliggöra och utveckla initiativet i nya riktningar. Samtidigt får man vara beredd på att förväntningar och inflytande också ökar.

Coompanion kan hjälpa med tips och råd kring hur man startar ett kooperativ. Se filmsnutten nedan för att få veta mer om Coompanion och om några exempel på verksamheter som de har stöttat:

Ett annat lyckat exempel som togs upp i veckotemat kring social mobilisering är Röstånga Utvecklings AB (en verksamhet som arbetar för hållbar utveckling av Röstångabygden) – där den ideella föreningen “Röstånga Tillsammans” bildade ett aktiebolag för att kunna finansiera fastighetsköp. En andel kostar 500 kr, och sedan man startade har man lyckats få ihop över 1 miljon kronor i eget kapital, fördelat på drygt 400 delägare. Ett annat bra skånskt exempel är Norra Strö i Kristianstads kommun som kunde finansiera ett bygge av en helt ny förskole- och fritidsbyggnad genom personliga ekonomiska insatser i kooperativet.

4 Låna pengar. Att låna pengar hos en bank för att finansiera sitt initiativ är rätt vanligt – ofta om det är förknippat med någon form av investering (utrustning, fastigheter etc). Bankerna har i regel sina egna kriterier för utlåning, men det finns flera alternativa banker för samhällsnyttiga initiativ – som Ekobanken eller JAK-banken.

Mikrofonden är en kreditgarantiförening som stödjer sociala företag och innovationer – ofta med mindre belopp. Nu i november erbjuder de en gratis digital utbildning om finansiering – Här finns pengarna – för den som vill fördjupa sig i ämnet. I ett poddavsnitt berättar de mer om verksamheten och om just finansiering av social företag!

5 Att sälja produkter eller tjänster för att finansiera social verksamhet. Att använda försäljningsintäkter för att göra social nytta är inte heller ovanligt – på engelska talar man då om “cross-funding” – att man drar in kapital på en verksamhet, som sedan finansierar en annan (icke finansiellt lönsam) verksamhet. I bästa fall kan även det man säljer eller erbjuder sina kunder vara en del verksamhetens syfte – så att man får dubbel effekt av verksamheten.


Verkligheten är ofta en kombination av dessa modeller – där finansieringen varierar över tid och efter behov. Man kanske börjar i ett projekt, söker en affärsutvecklingscheck och sedan utvecklar en tjänst eller vara som står på egna ben!

Frågor för din egen reflektion:

  1. Har du erfarenhet av något av ovanstående sätt att finansiera ett initiativ? Vilka i så fall – och fanns det för- och nackdelar som du vill dela med dig av från den erfarenheten? Eller finns andra det sätt att få tillgång till pengar, som ej finns med här?
  2. Utifrån ditt eget initiativ – reflektera över vad som ligger närmast till hand finansieringsmässigt? Vilka utmaningar medför detta?

Dela gärna reflektioner eller frågor i kursforumet! Tråd till veckans tema: https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/grupper/kursforum-2023-2024/forum/topic/erfarenheter-finansiering-resurser/

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.