Bilder & intryck 3-4 maj

Vi var ett litet gäng som träffades i Malmö för några dagar sedan – här kommer bilder och tankar om det vi upplevde! Se programmet för mer info och länkar till de vi träffade.

Fredagen inleddes med pass på Glokala med koppling till EU-valet. Dels en föreläsning om högerpopulism, och särskilt hur högerextrema rörelser och högerpopulistiska partier har utvecklats i Sverige. Dels presenterade Nazanin Sepehri krassa perspektiv från sin erfarenhet i Bryssel, där hon sedan några år arbetar kopplat till EU-parlamentarikern Malin Björk (V). Bland annat tipsade hon om den interaktiva online-kartan som synliggör lobbyism i Bryssel, ”Corporate Lobby Tour”: https://lobby-tour.counter-balance.org/

Efter lunchpaus begav vi oss till yttre Rosengård, där företaget Xenofilia utvecklar ett innovationscenter för hållbarhet i ett äldre hus som kallas Botildenborg. De jobbar mycket med matfrågor och har blivit en del av en internationell rörelse inom social gastronomi, https://www.socialgastronomy.org/
Sedan några år är en del av verksamheten inriktad på att stödja kommersiell stadsodling. Vi fick vandra med Saba Nazarian, nyligen inflyttad från Kanada, som visade fram deras utbildningsodlingar – som ska visa på hur det går att driva effektiva och lönsamma stadsodlingsföretag. Med bärande inriktning på snabbväxande microgreens och salladsväxter.
Besöket gav oss tillfälle att diskutera viktiga perspektiv på hur vi kan ställa om till en matindustri som utgår ifrån lokal och hållbar mat.

Fredagens avslutande del var en workshop ledd av Vardagens Civilkurage där fler intresserade från Malmö anslöt. Genom lekfulla övningar fick vi prova tekniker för att förändra samtal, med utgångspunkt i frågor om klimatet, aktivism för klimatet. Vardagens Civilkurage har precis fått ett treårigt arvsfondsprojekt beviljat, där de kommer att leda workshops kopplat till civilkurage i klimatfrågor på olika platser i landet.
Fredagens workshop genomförde vi i samarbete med Malmös lokalgrupp inom Extinction Rebellion, en rörelse som har utvecklats snabbt sedan i höstas.

Lördagen inleddes med sång när vi deltog i arrangemanget Malmö European Forum – en seminariedag som samlade engagerade från miljö-, freds- och solidaritetsorganisationer. Under den gemensamma inledningen berättade Joaquim Belo, ordförande i de brasilianska gummitapparnas fackförening CNS, om hur de sedan mitten av 80-talet arbetar för att skydda områden i Amazonas från exploatering. Tillsammans med områden för ursprungsbefolkningen är nu 30% av Amazonas yta skyddad, men Joaquim Belo betonade hotet som nu finns från högerregeringen som tillträdde 1 januari i Brasilien.

Vi deltog sedan i pass med olika teman, och hade efter det tid för att äta lunch och samtala om både projektutveckling och andra frågor.
I vårt samtal kom vi att nämna flera intressanta dokumentärer, här är två av dem – som berör musikens roll för oss som människor!

En ovanlig livsresa – Berättelsen om Ronnie Gardiner (Youtube)
”Dokumentären om den amerikanske trummisen Ronnie Gardiner, som kom till Sverige redan i början av 60-talet, är full av märkliga och avgörande möten, men också av Ronnies passion att få hjälpa och inspirera människor i sin omgivning, bl.a. som grundare till rytm-terapin Ronnie Gardiner Method.”

Alive inside – musiken och minnet (Svtplay, kan ses till 18 maj)
”När kom-i-håget sviker i livets slutskede, kan man bli som inlåst i sitt eget huvud. Trots alla mediciner. Trots att de finns där djupt inne, de många härliga minnena. Vad göra? Eldsjälen Dan Cohen visar i en prisbelönt dokumentär hur musik från lyckligare tider kan ge lusten och livet åter. Ett par enkla hörlurar kan faktiskt göra underverk. Miraklet kommenteras av bland andra neurologen Oliver Sacks och Bobby McFerrin.”


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.