v 48 Organisering – exempel inom samhällsentreprenörskap

I veckans tema möter vi exempel på verksamheter & initiativ.
→ Ta del av dokumentären om kooperativet Macken och de två videopresentationerna (Better Blocks & Cycling without age).
→ Frågor för reflektion: Vilka lärdomar går det att dra av hur de här olika verksamheterna har startats och hur de organiseras? Vilka intryck tar du fasta på när du ser videomaterialet?

Krokiga vägen till Lyckliga gatan (dokumentär om Macken)

Kooperativet Macken i Växjö har utvecklats som socialt företag sedan 2004, med inriktning på återbruk och integration.

”Macken tar vara på resurser som människor inte längre vill ha eller samhället inte riktigt behöver. Vi är ett kooperativ, ägt av medarbetarna. Genom våra utbildningar och produkter visar vi att man kan kombinera hållbarhet och integration med design och entreprenörskap. Många säger att företag ska göras renodlade, bli bra på en sak, på sin sak. Vi har inte sådana gränser. Vi är Macken.” (Från hemsidan macken.coop)

Se Tom Alandhs dokumentär (60 min) som följer några av medarbetarna, SVT Play: Krokiga vägen till Lyckliga gatan

Better Block – Jason Roberts

”You don’t have to have everything worked out”, säger Jason Robert, grundare av projektet Team Better Block. “First and foremost: Show up! The thing is – nobody shows up, you learn that really fast. It’s just the same people. So if you keep showing up, your idea is probaly going to work!”

Jason Roberts började göra projekt på egen hand och tillsammans med vänner, med kort startsträcka, och har fått se flera stora idéer ta form. Kanske är det ibland enklast att helt enkelt bara börja göra? Video 18 min:

Cycling Without Age – ”Changing the system, one ride at a time”

Drivande personer bakom det danska initiativet “cykling utan ålder” berättar om sin verksamhet – om hur den uppstod, hur de jobbar och vad de gör. Det hela började som ett samarbete mellan en anställd på ett ålderdomshem och en cykelintresserad granne med en cykelriksha (en form av cykeltaxi). Deras verksamhetskoncept har nu spridit sig till många olika platser. Lyssna till Dorthe Pedersen och Ole Kassow, video 20 min:

:::::::::::::::::::::::::::

Möjlighet: Tider för samtal – projektutveckling

Funderar du på nästa steg i din idéutveckling eller hur ditt initiativ kan organiseras?
August finns tillgänglig för samtal om projekt och idéer, per telefon/digitalt eller på plats i Malmö för er som bor i närheten. Läs mer och se tider här →
Passar ingen av tiderna hittar vi såklart en annan tid som passar, hör av dig!

Samtalet kan vara en möjlighet för dig att reflektera kring var du befinner dig just nu och vilka nästa steg du planerar i de projekt/initiativ som du utvecklar.

:::::::::::::::::::::::::::

Fördjupning: Olika organisationsformer

I Ashokas metodguide ”Det har aldrig varit lättare att förändra världen” (s. 84-87) hittar du en sammanfattning av olika juridiska organisationsformer i Sverige, och stöd för att fundera på om någon av dessa former passar ditt initiativ.

Kommentarer (från August) till metodguidens sammanställning:
– En kommentar till texten i metodguiden är att det går utmärkt att ha anställda i en ideell förening.
– Informell organisering nämns inte men kan vara användbart: I en del fall passar det kanske bättre att organisera initiativ som ett nätverk utan en formell organisation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.