v 3 Tid för uppgift 5 + inspiration

Den här veckan finns det tid för uppgift 5 Exempel på organisering, läs hela beskrivningen för uppgiften –>
Inlämning kommande måndag: 21 januari.
Respons/kommentarer: 22 januari – 3 februari. En indelning i grupper presenteras 22 januari.

Inspiration – video: Robin Teigland, “Peniche Ocean Watch: Exploring new value creation activities for social impact”

Vi hämtar en till filmad presentation från Social Innovation Summit i Malmö (november 2018). Robin Teigland är forskare men också drivande som entreprenör. Lyssna till hennes berättelse som kretsar kring hur resurser kan kombineras på nya sätt – med ett pågående case i kuststaden Peniche, Portugal:

Robin Teiglands slides – länk

Frågor för reflektion till presentationen:

 • Vad gillar du i Robin Teiglands presentation, vad fascinerar?
 • Vilka frågor väcks när du lyssnar? Finns det delar som provocerar dig?

Om presentationen:
Utgångspunkten i föreläsningen är en ekonomi i förändring, och hur resurser kan kombineras på nya sätt. Ekonomin behöver hjälpa oss nå de Globala målen och hantera klimatkrisen – kan vi experimentera med konkreta initiativ för att möta utmaningarna?
Fokus är på platsen Peniche och de resurser som finns lokalt, hur den lokala ekonomin kan omformas när fiskeindustrin helt har stagnerat. Robin Teigland berättar om de resurser som finns i form av båtar, lokaler och kompetenser som är ett arv från fiskeindustrin. Samtidigt förutsättningarna för surfing som finns, och utmaning/möjlighet med allt skräp som döljer sig på havsbottnen.
”Build relationships before you need them”. I en intressant passage i föreläsningen berättar Robin Teigland om värdet av att vara på plats och skapa kontakter, som sedan kan öppna upp för spontana möjligheter och sammanträffanden.

:::::::::::::::::::::::::::

Möjlighet: Nya tider för samtal – projektutveckling

Funderar du på nästa steg i din idéutveckling eller hur ditt initiativ kan organiseras?
August finns tillgänglig för samtal om projekt och idéer, per telefon/digitalt eller på plats i Malmö för er som bor i närheten. Läs mer och se nya tider här →
Passar ingen av tiderna hittar vi såklart en annan tid som passar, hör av dig!

Samtalet kan vara en möjlighet för dig att reflektera kring var du befinner dig just nu och vilka nästa steg du planerar i de projekt/initiativ som du utvecklar.

2 thoughts on “v 3 Tid för uppgift 5 + inspiration

 1. Ewa R

  Bygg relationer innan de behövs. Wow! Där befinner jag mig just nu. Efter att media fick upp ögonen för detta med ”hemmasittare” i höstas är det nu många som vill in på arenan. Flera vill bygga sådant som redan finns, jag tycker att det är viktigt att vi samverkar och använder de resurser som finns på ett klokt vis. Tex ska inte rekommendationer ang anpassningar i skolan komma från enskilda privatpersoner och föräldrar, ej heller från specialpedagoger som inte riktigt behärskar (tyvärr!) området. SPSM (Specialpedagogiska myndigheten) har börjat bygga upp en struktur för detta. I just det här fallet anser jag att det är bra att det blir en myndighet som ”ger ut” råden, MEN flera organisationer och enskilda personer bör vara remissinstans… Det har släppts en del ”icke så bra rekommendationer” från dem som arbetar i teorin här, precis som Robin nämnde. Det behövs ett nära samarbete mellan teori och praktik, och det finns så mycket kunskap att hämta in.
  Att vi spyr ut så mkt skräp i våra hav att vi det finns ett behov av att rensa dem är provocerande, men att se tillgångar och möjligheter är inspirerande.

 2. Ewa M

  Precis så Eva. Det är ju precis detta med relationsbyggande och kompetensbyggande som behövs – att vi tar reda på och samarbetar nära experterna. De som kan sin sak. Att skapa kompetensnätverk med likasinnade som vill åt samma håll är mitt recept för framgång i sociala affärssammanhang. Intressant och spännande med den specialpedagogiska myndigheten – det vill jag kolla upp närmare då jag är aktiv i styrelsen i föreningen BARNverket där vi jobbar för alla barns (och föräldrars) röst inom skolväsendet , ny och ombyggnationer, arbetsmiljö, gruppstorlekar, skärmanvändande och massor av annat! Vi vilar på och hämtar in kunskap från forskning och olika experter. Många bra artiklar finns i kunskapsbanken på vår hemsida http://www.barnverket.se
  Jag blev superinspirerad och glad över Robins föreläsning. Se möjligheterna och inte hindren helt enkelt. Skapa glädje istället för missmod över att världen ser ut som den gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.