Nyheter

Bilder & intryck 3-4 maj

Vi var ett litet gäng som träffades i Malmö för några dagar sedan – här kommer bilder och tankar om det vi upplevde! Se programmet för mer info och länkar till de vi träffade.

Fredagen inleddes med pass på Glokala med koppling till EU-valet. Dels en föreläsning om högerpopulism, och särskilt hur högerextrema rörelser och högerpopulistiska partier har utvecklats i Sverige. Dels presenterade Nazanin Sepehri krassa perspektiv från sin erfarenhet i Bryssel, där hon sedan några år arbetar kopplat till EU-parlamentarikern Malin Björk (V). Bland annat tipsade hon om den interaktiva online-kartan som synliggör lobbyism i Bryssel, ”Corporate Lobby Tour”: https://lobby-tour.counter-balance.org/

Efter lunchpaus begav vi oss till yttre Rosengård, där företaget Xenofilia utvecklar ett innovationscenter för hållbarhet i ett äldre hus som kallas Botildenborg. De jobbar mycket med matfrågor och har blivit en del av en internationell rörelse inom social gastronomi, https://www.socialgastronomy.org/
Sedan några år är en del av verksamheten inriktad på att stödja kommersiell stadsodling. Vi fick vandra med Saba Nazarian, nyligen inflyttad från Kanada, som visade fram deras utbildningsodlingar – som ska visa på hur det går att driva effektiva och lönsamma stadsodlingsföretag. Med bärande inriktning på snabbväxande microgreens och salladsväxter.
Besöket gav oss tillfälle att diskutera viktiga perspektiv på hur vi kan ställa om till en matindustri som utgår ifrån lokal och hållbar mat.

Fredagens avslutande del var en workshop ledd av Vardagens Civilkurage där fler intresserade från Malmö anslöt. Genom lekfulla övningar fick vi prova tekniker för att förändra samtal, med utgångspunkt i frågor om klimatet, aktivism för klimatet. Vardagens Civilkurage har precis fått ett treårigt arvsfondsprojekt beviljat, där de kommer att leda workshops kopplat till civilkurage i klimatfrågor på olika platser i landet.
Fredagens workshop genomförde vi i samarbete med Malmös lokalgrupp inom Extinction Rebellion, en rörelse som har utvecklats snabbt sedan i höstas.

Lördagen inleddes med sång när vi deltog i arrangemanget Malmö European Forum – en seminariedag som samlade engagerade från miljö-, freds- och solidaritetsorganisationer. Under den gemensamma inledningen berättade Joaquim Belo, ordförande i de brasilianska gummitapparnas fackförening CNS, om hur de sedan mitten av 80-talet arbetar för att skydda områden i Amazonas från exploatering. Tillsammans med områden för ursprungsbefolkningen är nu 30% av Amazonas yta skyddad, men Joaquim Belo betonade hotet som nu finns från högerregeringen som tillträdde 1 januari i Brasilien.

Vi deltog sedan i pass med olika teman, och hade efter det tid för att äta lunch och samtala om både projektutveckling och andra frågor.
I vårt samtal kom vi att nämna flera intressanta dokumentärer, här är två av dem – som berör musikens roll för oss som människor!

En ovanlig livsresa – Berättelsen om Ronnie Gardiner (Youtube)
”Dokumentären om den amerikanske trummisen Ronnie Gardiner, som kom till Sverige redan i början av 60-talet, är full av märkliga och avgörande möten, men också av Ronnies passion att få hjälpa och inspirera människor i sin omgivning, bl.a. som grundare till rytm-terapin Ronnie Gardiner Method.”

Alive inside – musiken och minnet (Svtplay, kan ses till 18 maj)
”När kom-i-håget sviker i livets slutskede, kan man bli som inlåst i sitt eget huvud. Trots alla mediciner. Trots att de finns där djupt inne, de många härliga minnena. Vad göra? Eldsjälen Dan Cohen visar i en prisbelönt dokumentär hur musik från lyckligare tider kan ge lusten och livet åter. Ett par enkla hörlurar kan faktiskt göra underverk. Miraklet kommenteras av bland andra neurologen Oliver Sacks och Bobby McFerrin.”

Tips: Rekryteringslabb för Den inkluderande staden

”Vi vill träffa dig som är entreprenör, intraprenör, forskare eller student för att matcha din samhällsförbättrande idé med en av fyra identifierade samhällsutmaningar i Helsingborgs stad.”

Läs mer på: http://rekryteringslabb.sopact.org/

”Under två dagar den 21-22 maj genomför vi ett rekryteringslabb på Pixlapiren i Helsingborg, med syfte att träffa sociala innovatörer. Några av er kanske är entreprenörer, andra är intraprenörer, forskare eller studenter. Ni kanske är verksamma i Skåne eller någon annan stans i Sverige men vi hoppas på att träffa er som vill vara med och skapa verklig förändring.

De av er som blir utvalda ges en möjlighet att tillsammans med affärsutvecklare på Sopact arbeta med fyra identifierade samhällsutmaningar under en period som sträcker sig från augusti 2019 fram till december 2020.”

Samhällsentreprenör & fördjupning – distans 2019/2020

Samhällsentreprenör & Samhällsentreprenör fördjupning är distanskurser för dig som vill driva och utveckla nya initiativ och verksamheter för samhällsförändring. Du väljer själv när och hur du vill studera – att kombinera kurserna med arbete, studier eller andra engagemang går utmärkt. Var med och utmana framtiden!

Samhällsentreprenör (distans)

Samhällsentreprenör är en distanskurs på halvfart för dig som vill driva och utveckla nya initiativ och verksamheter för samhällsförändring. Kursen ger dig ett sammanhang där du kan inspireras och vidareutveckla dina idéer.

Genom kursens olika delar lär du dig om olika färdigheter som en samhällsentreprenör behöver. I och med att Samhällsentreprenör är en distanskurs på halvfart kan du anpassa studietiden utifrån dina egna förutsättningar. Du väljer själv när och hur du vill studera – att kombinera kursen med arbete, studier eller andra engagemang går utmärkt. För att kursens uppgifter ska kunna användas praktiskt anpassas de för att gynna utvecklingen av ett initiativ som du är involverad i.

Kursen består av fyra moduler med organisering, kommunikation, ekonomi och projektledning som övergripande teman. Inom varje modul ryms individuella uppgifter som följs upp genom att deltagarna diskuterar och utbyter erfarenheter med varandra. Under läsåret ingår en kurs i projektledning som ges av Malmö universitet. Om du genomför de examinerande uppgifterna kan du tillgodoräkna dig 7,5 högskolepoäng.

På Samhällsentreprenör sätter du och dina kurskamrater aktuella samhällshändelser i perspektiv och relaterar dessa till era egna erfarenheter. Kraften i engagerade klasskamraters idéer är vad som gör kursen så intressant!

För att ansöka finns det inga begränsningar gällande ålder eller bakgrund – det viktiga är ditt engagemang. Under året anordnar vi tre träffar i Malmö med inspirerande studiebesök och gästföreläsare. Träffarna är frivilliga att delta i. Kursen berättigar till studiemedel på halvtid (50 %).

Studietakt: 50%, berättigar till studiemedel på halvtid.
Kurstid: 2 september 2019 – 5 juni 2020.

Läs mer om kursen och ansök på glokala.se/samhallsentreprenor.


Du kan även söka till fördjupningskursen där du arbetar mer självständigt:

Samhällsentreprenör fördjupning (distans)

Samhällsentreprenör – fördjupning är en kurs på halvfart på distans för dig som vill utveckla projekt och verksamheter för samhällsförändring, och som har med dig förkunskaper eller tidigare erfarenheter.

Dina idéer och behov formar innehållet i kursen. Här har du möjlighet att arbeta fokuserat med att utveckla din idé och får samtidigt inspiration i mötet med andra.

Kursen passar bra att kombinera med andra studier, jobb eller engagemang. Övergripande teman i kursen är bland annat idéutveckling, ekonomi och kommunikation. Vi gör också tre frivilliga träffar på plats under året.

Den röda tråden i kursen är hur nya projekt och verksamheter kan skapa samhällsförändring och bidra till en hållbar utveckling. Vi tittar på exempel i både Sverige och andra länder, och jämför dessa med idéer vi själva har.

Studietakt: 50%, berättigar till studiemedel på halvtid.
Kurstid: 2 september 2019 – 5 juni 2020.

Läs mer om kursen och ansök på https://glokala.se/samhallsentreprenor-fordjupning-distans.


Antagning

Sök senast 2 maj, efter detta datum löpande antagning i mån av plats. Efter att du skickat din ansökan tar kursansvarig kontakt med information om intervjutillfälle, alternativt personligt brev. Du som har sökt senast 2 maj kommer att få besked om antagning i slutet av maj.


Tre röster om kurserna:

”Samhällsentreprenör betydde en stor möjlighet att förena scenkonst med andra praktiker. Under ett år kunde jag och min kollega Sara bygga upp vårt projekt Scenkonstguiden som vi nu arbetar heltid med. Vi kunde förverkliga en dröm!”
/ Matilda Johansson


”Jag driver Möllan Basement, som ungdomarna kallar ’den roliga arbetsförmedlingen’, i samarbete med Stena Fastigheter. Mitt mål är att projektet blir ett självdrivande företag av unga.”
/Balqis Khattab


“Jag ser mig som entreprenör sedan innan och var nyfiken på samhällsentreprenörskapet och hur det kunde utveckla mig vidare.”
/Susanna Andersson. Läs hennes historia här.

Inspiration: Global Strike For Future 15 mars

Från nätverket Klimatsverige: ”Greta Thunbergs klimatstrejk sprider sig snabbt. För varje dag ansluter sig nya grupper med klimatengagerade människor runt om i världen. Inför Global Strike For Future fredag den 15 mars är nu klimatmanifestationer registrerade i 1325 städer i sammanlagt 98 länder. Antalet orter där det ska manifesteras har tredubblats på två veckor. I Sverige kommer det att genomföras manifestationer i minst 114 kommuner.”

Se listan över orter/platser/tider i Sverige här: https://www.facebook.com/events/1516301028512286/permalink/1540346249441097/

– Det är fint att vi är så många människor världen över som bryr sig om klimatkrisen och kommer delta nu på fredag. Jag hoppas att världens politiker och inflytelserika människor också kommer släppa taget om sina skygglappar och kämpa för min generation istället för mot den, säger Emmy Wahlström, klimatstrejkare i Umeå.”

Tips! #StartingGood Virtual Summit 21-31 mars

The #StartingGood Virtual Summit is a free-to-access 10 day virtual summit that brings together 30+ world renowned social entrepreneurs, changemakers, and innovation leaders to talk about creating a lasting positive impact in the world.

https://starting.gd/

At StartSomeGood, we’re convinced that we are entering the Era of Purpose. We see this all around us. In the demands from graduates for meaningful work, from consumers for quality ethical products and from investors for companies that combine profit and purpose.

2019 is our third year running the #StartingGood Summit and we are thrilled to be bringing you a stellar line up of over 30 changemakers, innovators, movers and shakers in who are making the world a better place.

Intryck, bilder! Kursträff februari

10-11 februari höll vi träff i Malmö (och Köpenhamn!). Den första dagen i Malmö hade mer fokus på samtal om de olika idéerna i gruppen. Vi hann även med att besöka närliggande lokalen ”Vardagsrummet” där Tanu i kursen driver en process med boende under våren. Ny kunskap och spännande perspektiv fick vi också i mötet med en av de aktiva i Svenskt HBTQ Initiativ – SQI Syd, som arbetar med organisering och stöd inom det de kallar för qpoc-community, queer people of color.

Den andra dagen tog vi tåget över till Köpenhamn – tillsammans med ett gäng medbjudna från kursen Ställ om (…) på Holma folkhögskola, och ytterligare några gäster.

Ett oväntat tema under dagen blev hur kaffesump kan användas på olika sätt, en stor restprodukt som idag kastas. På KPH projekthus fick vi en snabb dragning om det Kaffe Bueno jobbar med, och på eftermiddagen besökte vi svampodlingar i containers som Beyond Coffee har mitt i Köpenhamn.

Aktörerna vi mötte i Köpenhamn:

Tack till Peter Bjerg som hjälpte oss sätta ihop programmet för dagen!

Ansökan öppen: Utveckla och testa en social innovation

Vinnovas aktuella utlysning inom social innovation har öppnat:

”Är ni ett företag, en idéburen organisation eller offentlig verksamhet och har en ny smart lösning som skapar positiva samhällseffekter? Då kan ni söka finansiering hos oss för att utveckla en social innovation och testa lösningen i en relevant användarmiljö. De projekt som finansieras kan efter projektets genomförande söka vidare bidrag för att omsätta, sprida och nyttiggöra sin lösning.”

Ansökan stänger 6 mars (kl 14:00). av Lämna ett svar