Uppgift 7: Strategier för finansiering och hållbar ekonomi

Kontakta August om du har någon fråga!

Alternativ 1) Sätra brunn – en källa för lokal utveckling

Sätra brunn är en plats med över 100 hus, många med lång historia i en miljö som har hundraåriga anor. Verksamheten finns utanför Sala i Västmanland och drivs sedan 2002 av en ekonomisk förening som kallar sig samhällsentreprenörer. Mycket har hänt sedan de tog över och räddade brunnen från att styckas upp och säljas. Frågor för uppgiften hittar du överst på sidan för caset om Sätra brunn.

Alternativ 2) Finansieringsresearch

Gör research kopplat till ett initiativ eller projekt som du är med och utvecklar. Det kan vara på idéplanet eller något som är igång i praktiken. Anpassa uppgiften så att den blir relevant för ditt projekt eller intresseområde.

Här är två förslag på inriktningar – välj ett av spåren eller kombinera dem:

A) Gör en budget för ditt initiativ
Skriv upp de intäkter och kostnader som du kan komma på. Ta dig tid att hitta underlag för varje post och ta gärna kontakt med andra aktörer för att få rätt på det du är osäker på.

  • Arbetar du med en projektbudget finns stöd i föreläsningen vecka 7.
  • Om du tar fram en budget för en löpande verksamhet är ett tips att använda verksamt.se:s kalkylator för Resultatbudget som en utgångspunkt. Om initiativet ska starta från scratch kan det vara bra att dels göra en startbudget för de kostnader som behöver finansieras just i starten, och dels en resultatbudget för den löpande verksamheten.

Fundera också på om du vill inkludera eventuell egeninsats i tid (till exempel ideell tid), det sociala värdet eller den samhällsförbättrande insatsen som du ser att ditt initiativ kan generera (detta kan hållas utanför budgeten, om du vill).
Om du lämnar in en uppställning för budgeten är det bra om du även beskriver i text hur du har resonerat, som en introduktion för läsaren.

B) Undersök finansieringsmöjligheter – skapa en finansieringsstrategi
Hur kan du samla resurser som behövs för genomförande eller långsiktig verksamhet? Undersök och sammanställ möjligheter som du ser är relevanta.
Ta gärna kontakt med personer/anslagsgivare som kan svara på frågor. Hur har andra liknande projekt/initiativ gått tillväga? Vilka för- och nackdelar finns det med olika finansieringsmöjligheter?
Ta gärna stöd i Fredriks videoföreläsning från vecka 6 och Augusts från vecka 7.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.