v 40 Konst & provokation
I veckans tema breddar vi perspektiven på samhällsentreprenörskap: Vad har provokationen för funktion och hur kan konstnärliga uttryck användas i förändringsprocesser?
Kursträff i Malmö 21-22 oktober
Påminnelse: Meddela din medverkan via det här formuläret, senast 10 oktober: https://forms.gle/Wa8kG54WUGxfPo537
Introduktion
Att läsa:
Läs Lasse Ekstrands och Monika Wallmons kapitel i antologin Samhällets entreprenörer.
Uppbrottet från bruksmentalitet och inlärd hjälplöshet – eller konsten att tankeprovocera (s. 174-191)
Lyssna: “Arvet efter Vilks: Nimis och konsten att erövra en motståndare”
P1 Kultur Reportage, 22 minuter:
Att läsa: Brev till konstnärer och kulturarbetare i Iran
Konstgruppen Ful har tagit initiativ till ett öppet brev som snabbt har fått över tusen underskrifter från konstnärer i Sverige:
SVT Kultur , 29 september: Svenska konstnärer stöttar kollegor i Iran
Läs brevet: Letter to artists in Iran
Konstgruppen Ful satte nyligen upp den antinationalistiska föreställningen “Tal till nationen” i samarbete med Sara Parkman, den kan du läsa om här: https://fulkonst.se/Tal-till-nationen
Fördjupning
Samhällsentreprenören som provokatör (s. 140-156 i antologin Samhällets entreprenörer)
För dig som vill få mer inramning finns också Bengt Johannisons och Caroline Wigrens kapitel ”Samhällsentreprenören som provokatör” där de illustrerar med fem korta exempel på entreprenörer som på olika sätt provocerar. Bert Karlsson och Lars Vilks är de två mest kända av de entreprenörer som lyfts fram. I kapitlet diskuterar de vikten av att irritera och utmana värderingar, och att ibland även utmana lagen.
Frivilligt: Tankar & reaktioner, tråd i caféet/kursforumet, https://samhallsentreprenor.glokala.net/2022-2023/amne/konst-provokation-tankar-och-reaktioner/
Frivilligt kopplat till temat – tänker ni på andra exempel där konst används eller där provokationen blir en konstruktiv kraft? Tänker du på några personer som provokatörer? Dela gärna exempel och tankar i en kommentar!
Svar