v 3 Start för modul 3!

Välkommen in i kursens tredje del! Vi startar med perspektiv på en mer hållbar och blomstrande ekonomi den här veckan, samtidigt som det är tid för inlämning och uppföljande kommentarer till varandra på uppgift 5 – Exempel på organisering.

Vi vill också passa på att säga tack till er som var med och svarade på utvärderingen/avstämningen för hösten med kursen! Här kan du se summerade svaren i delen som handlade om likabehandling (länk till bild).
Hör gärna av dig till August om du har fler tankar om kursen och momenten under våren. Generellt kommer uppgifterna under våren vara mer tydligt kopplade till ett projekt eller initiativ som du själv utvecklar.

Program för kursträff 6-7 februari

6-7 februari bjuder vi in till träff i Malmö och programmet börjar nu ta form! Något moment kommer också vara möjligt att delta i på distans.

Kursträffen görs tillsammans med båda kurserna Samhällsentreprenör + fördjupning. Det är frivilligt att delta i träffarna vi gör under året.

Meddela din medverkan via det här formuläret: https://forms.gle/KnXu2EYVt3DxsUR4A

Tidsramar för dagarna:
Måndag 6 februari 12:30 – 17:30
Tisdag 7 februari 08:30 – 15:30

Se programmet: Kursträff 6-7 februari


Introduktion till modul 3

Video med intro:

De teman som modul 3 kretsar kring är dels kopplat till ekonomi och finansiering. Dels till kommunikation – hur förmedlar vi vår vision så att vi får med fler? Hur kan vi jobba strategiskt i sociala medier?

Frågor för egen reflektion till veckans material: Vilka intryck tar du fasta på när du tar del av materialet? Vilka nya perspektiv eller tankar väcks hos dig? Kan vi hitta hopp i de möjligheter som donutmodellen synliggör eller de idéer som Johan Rockström för fram?
Skriv gärna en kommentar (frivilligt) i en forumtråd kopplad till veckans tema →


Se: “BBC: How the Dutch are reshaping their post-pandemic economy”

I det här reportaget från BBC (juni 2020) intervjuas forskaren och författaren Kate Raworth, som beskriver den donutmodell hon är förgrundsfigur för. Modellen visualiserar utrymmet för ett hållbart samhälle där våra mänskliga behov tillgodoses, inom ramen för planetens begränsade resurser. Vi får också inblick i hur Amsterdam anammar modellen och arbetar med den på lokal nivå i sin planering som stad.

Fördjupning – om du är nyfiken:

Doughnut Economics Action Lab
Exempelvis: “Launching ‘Doughnut Unrolled’ – a new set of tools for your place”


Läs – artikel: “Johan Rockström: ‘Fönstren börjar stängas för oss'”

12 januari (Dagens ETC).

En till ingång i samtalet om hur ekonomin kan och behöver förändras är en intervju med forskaren Johan Rockström, som är en av författarna till den aktuella boken ”En jord för alla – ett manifest för mänsklighetens överlevnad”, just utgiven. Läs artikeln via forumet →


Frågor för egen reflektion

  • Vilka intryck tar du fasta på när du tar del av materialet? Vilka nya perspektiv eller tankar väcks hos dig?
  • Kan vi hitta hopp i de möjligheter som donutmodellen synliggör eller de idéer som Johan Rockström för fram?

Skriv gärna en kommentar (frivilligt) i forumtråden kopplad till veckans tema →

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Tycker det låter intressant med donutmodellen som ett alternativ till de vi redan har och har testat som uppenbarligen inte fungerar. Att försöka tänka nytt kring vår nutid och framtid, inspirerande att man börjar göra det redan i länder som Costa Rica och Holland, m.fl. Vore intressant att se hur Sverige skulle framställas enligt denna modell, bra som utgångspunkt för att sedan göra mål för hur vi bygger ett mer hållbara samhällen.