v 12 Intro – modul 4

Den här veckan går vi in i kursens fjärde del, modul 4!

Det finns tid för att arbeta med uppgift 8, Publiceringsplan för sociala medier. Inlämning 27 mars i forumet för uppgiften →
Hör gärna av dig till August om du har någon fråga eller fundering kring uppgiften.

+ Kursträff 8-9 maj: Malmö, Önneköp & Röstånga
Välkommen till årets tredje träff, med studietur till Önneköp och Röstånga! Det blir tid för att samtala, utveckla era projektidéer och inspireras genom studiebesöken. Läs mer om det preliminära programmet →

Välkommen till modul 4!

Video med kort intro till modulens teman:


Att lyssna & se – inspiration

1) Lyssna: Rahman på Bibblans cykel (26 min, Firman & jag)

Ett samtal om verkligheten som småföretagare med en cykelverkstad i Uppsala: “Fastighetsmäklaren Muhmi Nur Rahman flydde ett oroligt Bangladesh och hamnade i Uppsala i Sverige. Här var han driftig redan från början, öppnade cykelverkstad och anställde några av sina landsmän. Men som företagare har Rahman haft två allvarliga problem, kommunens stora cykelbutik som snedvrider all konkurrens, samt ligorna av cykeltjuvar som aldrig åker fast.”

Intervjuar gör Fredrik Bergman, journalist och tidigare förgrundsfigur för det sociala företaget Macken. Samtalet är ett av avsnitten i poddserien “Firman & jag”.

2) Se: Doughnut Design for Business (16 min, introduktion)

I modul 3 inledde vi bland annat med att introducera donutekonomi som en modell för att tänka kring en blomstrande ekonomi – inom planetens gränser. Kan modellen även användas för att forma och designa företags- eller verksamhetsidéer? Det är utgångspunkten för ett verktyg som har tagits fram, framförallt med ambitionen att praktiskt kunna användas för att tänka igenom och omforma företags affärsmodeller – “transforming the deep design [of businesses]”.

Nedan kan du se en introduktion till verktyget, fördjupning finns på doughnuteconomics.org. De principer som presenteras kan vara användbara i kursens kommande moment, där det bland annat handlar om att affärsplaners och verksamhetsplaners roll, hur man kan laborera med verksamhetsmodeller.


Vi vill också passa på att lyfta fram spännande evenemang den närmaste tiden:

21 mars, Malmö: Öppet hus på Glokala!

Öppet hus på Lantmannagatan 34. Ur programmet:

👉 Glokalas växter kan sjunga! Workshop med Jean-Charles Cari på Artozik – upplev hur växter känner av och kan producera ljud! Jean-Charles Cari är tidigare deltagare i Samhällsentreprenör fördjupning och en av initiativtagarna till Ljudgården som öppnade under 2022 på Norra Grängesbergsgatan – med studios och mötesytor. Samtidigt utvecklar han sin egen verksamhet i Artozik.


22 mars, online: Webbinarium “Not-for-profit”- i teori, praktik och omställning
19:00-20:30, anmälan via länk
“Välkomna till det första av vårens webinarier arrangerade av Lokalekonomidagarna: om “Not-for-profit” och affärsdriven samhällsnytta! Målet med kvällen är att ge er en idé om VAD Not-for-profit är, HUR du kan använda det och VARFÖR vi borde använda det. Under kvällen kommer vi blanda engelska och svenska mellan talarna, frågor välkomnas i båda språken.”


30 mars, online: Har vi råd att inte satsa på välfärden?
“Vad händer om vi inte längre ser på välfärd som en kostnad vi har råd med först efter att marknaden ökat välståndet utan istället som en social och ekonomisk investering? Den frågan ställer sig Lena Sommestad i sin essä ‘Människan först!'”

4 april, online: Webbinarium FinansAkut

Coompanion bjuder in till webbinarium: “Har ni en förening, kooperativ, socialt företag eller stiftelse? Har ni funderingar kring finansiering och hur ni kan finna kapital? Missa inte detta webbinarie!”


14 april, Malmö: Halvdagskonferens med Malmö Tillsammans
“Vad är en lokalvaluta, hur engagerar man boende i sin stadsdel, vad är innovation på gräsrotsnivå, vilka verktyg finns för samverkan och hur kan medborgarbudget bidra till lokal utveckling?
Är du intresserad av hållbar utveckling, gräsrotsinitiativ, innovation, delaktighet och samverkan?
Den 13 april kl 13-16.30 skördar vi erfarenheter, lärdomar och resultat från samverkansinitiativet Malmö Tillsammans.”


Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.