v 8 Deltagande & lokal ekonomi + uppgift 7

Vi presenterar den här veckan nästa uppgift i kursen där du väljer att arbeta med ett av två alternativ. Som uppvärmning och inspiration har vi också lite material att ta del av!

Uppgift 7: Strategier för finansiering & hållbar ekonomi

Inlämning: 6 mars.

I den här uppgiften får du välja en av två möjligheter:
1) Ett case utifrån arbetet för biosfärområde Storkriket – eller
2) Research kring finansiering/budget för ett projekt eller initiativ
Läs mer om uppgiften →

Även om du i uppgift 7 väljer att göra research kring finansiering för en idé du själv utvecklar kan det vara intressant att kika närmre på materialet om biosfärområde Storkriket i Skåne. En kandidaturperiod pågår sedan 2021 för att utveckla ett biosfärområde – ett modellområde för hållbar utveckling. Vad innebär det och vilka nya initiativ kan utvecklas utifrån platsens förutsättningar? Finns det anledning att tala om biosfärentreprenörskap?


Inspiration: Deltagande och lokal ekonomi

Se en kort film (3:46 min) som producerades häromåret om några initiativ för att behålla service och stärka den lokala ekonomin på skånska landsbygden (finn minst ett känt ansikte i filmen!):

Att se & läsa: Levande Önneköp

En av de som intervjuas i kortfilmen på temat delaktighet är Carolina Castillo, lokalt engagerad i Önneköp. Under våren jobbar hon som pedagog med Samhällsentreprenör fördjupning, och under kursträffen 6-7 februari berättade hon om deras arbete med lanthandel, kulturhus och en levande utveckling lokalt.

Via forumet kan du se och lyssna på Carolinas presentation under kursträffen i efterhand: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2022-2023/amne/video-artikel-levande-onnekop/

Under 2021 året gick de i mål med en finansiering i det nystartade bygdebolaget för att utveckla kulturhus och lanthandel. De hämtar inspiration från Röstånga, som har nämnts i tidigare teman.

Läs mer på deras hemsida https://levandeonnekop.se/

I en artikel kan du också läsa mer om tankarna bakom. Jag delar artikeln i sin helhet via forumet! (Annars bara för prenumeranter)

Läs artikeln i sin helhet via forumet →

“En mjuk revolution i Önneköp – byn gör sig redo att ta över lanthandeln”, Jonas Nyrén, Sydsvenskan 2020-09-19

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.