v 2 Aktuella perspektiv

God fortsättning i det nya året!

Samtidigt som det närmar sig inlämning för uppgift 5 (16 januari) presenterar vi den här veckan en video och en artikel som kan väcka tankar och (förhoppningsvis) nya perspektiv här i början av 2023.

Terminsstart 2 januari – aktivera dig!

Kursens terminsdatum för våren är 2 januari – 2 juni. För att vi ska registrera dig som aktiv i kursen behöver du logga in på kursplattformen under vecka 1 eller vecka 2. Det går också bra att meddela August på annat sätt. Ta kontakt om du skulle ha förhinder.
Om du inte loggar in eller meddelar förhinder kan du förlora din studieplats.


Perspektiv i starten för det nya året

1) Video: Vad är ett gott liv?

I den här föreläsningen från fjolårets The Conference i Malmö är det vårt existentiella behov av mat som är utgångspunkten, när författaren och arkitekten Carolyn Steel tar oss med på intressant resa. Hur ska vi leva ett gott liv, och hur ser vår relation till maten som vi sätter på bordet ut?

“Carolyn Steel is of the belief that we live in a world shaped by food and everything ultimately comes back to food. She takes us on a journey back through time, looking at how humans used to interact with food in the days of hunting and gathering all the way through to our relationship with food today.”

Föreläsningen är på engelska – skriv till August om du skulle önska en översättning till svenska i text.

Frågor för egen reflektion:

  • Vad tar du fasta på när du lyssnar? Vad reagerar du på?
  • Hur relaterar föreläsningen till dina planer och engagemang under 2023?

2) Vart är vi på väg? “Megatrender” som kan skönjas 2023

Från finska tankesmedjan Sitra – en bild av tendenser: “Megatrender, dvs. omfattande utvecklingsförlopp, hjälper oss att förstå en tid av överraskningar och att rikta blicken längre bort mot framtiden.”

Deras rapport är på finska men sammanfattas på svenska här: “Megatrender 2023: Vi kan inte förbise dessa utvecklingsprocesser”

Megatrender 2023: en helhetsbild av förändringar (från Sitra)

Det är en rätt dyster helhetsbild, kan man milt sagt säga, men de pekar också på möjligheter att påverka och förnya samhällets sätt att fungera: “Det finns ingen återgång till det gamla normala, men å andra sidan är framtiden inte förutbestämd, utan man kan påverka den.”

Framtidens möjligheter (från Sitra)

För egen reflektion: Hur stämmer deras övergripande analys med din bild av utvecklingen?

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.