v 37 Från idé till projekt

Fredrik presenterar den här veckan perspektiv på att gå från idé till skapandet av ett projekt, och hur planering och organisation kan se ut. Vi presenterar också uppgiften “Skiss för projekt eller verksamhet” (inlämning 26 september). Vi ser fram emot att höra mer om era idéer genom uppgiften 🤩!

Uppgift 2: Skiss för projekt eller verksamhet

Inlämning: Måndag 26 september
Forum för uppgiften →

I slutet av kursåret är en av uppgifterna att göra en hel plan för ett projekt eller en verksamhet/företag, som i princip skall kunna sättas i verket direkt. Det här är första steget, en skiss.

Det kan vara ett projekt eller initiativ som du faktiskt håller på att sätta igång eller ett som ligger lite längre in i framtiden. Generellt kan man säga att det brukar bli bättre om man känner sig mer engagerad i projektet. Viktigt att nämna: Du är fri att byta projekt/idé under kursåret.

Vad skall då den här första skissen innehålla? Ta utgångspunkt i presentationen ”Från idé till projekt” (v 37) och ta inte in allt för mycket detaljer – men lite kort:
1) Vad skall ske?
2) Varför? (Problem/möjlighet – vilka utmaningar vill du ta tag i? Vad kan din idé skapa eller bidra med?)
3) Hur? (Metod)
4) För vem? Vilka vill du samarbeta med? (Målgrupp, samarbetsmöjligheter)

Omfattning: 1-2 sidor, eller 5-10 minuter i ljud/video.
Inlämning: 26 september
– Skapa ett nytt ämne i uppgiftens forum
– Ladda gärna upp din skiss som en bifogad fil. Det går bra att presentera din idé genom en ljud- eller videoinspelning som alternativ till text. Om du spelar in ljud/video är det enklast att ladda upp mediafilen externt, på exempelvis Google Drive eller annan tjänst. Klistra sedan in en länk till mediafilen i ditt inlägg.
– Skriv en titel som innehåller ditt namn Ex: Lisa – skiss för ett projekt
– Meddela gärna direkt när du lämnar in om du kan delta i samtal online för feedback, eller behöver ingå i grupp för skriftliga kommentarer. Vi planerar gruppsamtal online för feedback onsdag 5 oktober kl 17-19 (se nedan).

Respons/feedback till varandra: Som uppföljning kan du antingen delta i samtal online eller ingå i en grupp för skriftliga kommentarer till varandra.
Gruppsamtal online, Zoom: Onsdag 5 oktober kl 17:00 – 19:00.
Tidsram för skriftliga kommentarer: 27 september – 9 oktober.


Från idé till projekt – med perspektiv på planering och organisation

Ta del av föreläsningen nedan, uppdelad på två videoklipp.

Del 1 – video:

Del 2 – video:

Kommentera gärna eller skriv i forumet om det är frågor eller tankar som dyker upp när du tar del av föreläsningen!


+ Tips 15 september! Waves – Summit for Changemakers, Social Innovation and Impact Entrepreneurs

I Helsingfors & online: “Waves is a one-day summit in Helsinki and online that brings together actors committed to social innovation and systems change: innovators, academia, impact entrepreneurs, private and public actors, and investors.”

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.