v 35 Introduktion: Kursen & samhällsentreprenörskap
Hej och varmt välkomna till kursen Samhällsentreprenör!
Vi har ett spännande år framför oss och vi, August & Fredrik, ser fram emot att höra mer om era idéer och utforska frågor tillsammans under året. Läs lite mer om oss som håller i kursen här (Lärare) →
Vi presenterar ett kurstema för varje vecka, och när det finns online hittar du länk till respektive veckotema i panelen till vänster (se skärmbild). Klicka på nedåtvinkeln vid Modul 1 för att se direktlänkar till veckoteman. Om du istället klickar på “Modul 1” så kommer du till översiktsplaneringen för modulen.
Vi rekommenderar att du använder en dator när du besöker kursplattformen. Skriv gärna till August om du har några frågor tekniskt/praktiskt, eller skriv i caféet/kursforumet.
Mer praktisk info i kursstarten – se här →
Första veckan – vad ska vi göra?
1. Ladda gärna upp en bild till din profil. Gå då in på Profil → Byt profilbild. Var ska man klicka? Se en skärmbild steg 1→ Skärmbild steg 2→
Integritet: Profilbilden visas i huvudsak endast på sidor för inloggade deltagare. Om du kommenterar sidor som är publikt tillgängliga, till exempel kursens veckoteman, används profilbilden (miniatyr) även där.
2. I din basgrupp (se indelning i kursforumet) – presentation:
Fram till måndag 5 september vill vi att du skriver något kort om dig själv och varför du deltar i kursen (cirka 300-500 tecken – tänk twitterlängd, men längre är förstås ok!).
Beskrivningen publicerar du i din basgrupps forum, som ett svar i ämnet “Personliga presentationer”.
(Undrar du var du ska skriva eller känner dig allmänt förvirrad, kolla med August!)
3. Ta del av video-, ljud- och textmaterial på den här sidan, och gör ett inlägg med en kort reflektion i din basgrupps forum. Tankar att utgå ifrån hittar du längre ner på sidan.
4. Frivilligt: Samtalsträff online via Zoom, torsdag 1 september kl 12:15 – 13:00. Välkommen att säga hej online! För dig som har möjlighet – ett tillfälle att mötas en stund online, prata med några av de andra i kursen och lyfta frågor här i uppstarten. (August leder träffen/samtalet)
Zoom-länk: https://us02web.zoom.us/j/87569521442?pwd=aWJyeFMwbEZ1aFdBckFhSXNURm5LQT09
Testa Zoom i förväg: https://zoom.us/test
Föranmäl dig om du vill till August via mail eller meddelande på plattformen, men du är också välkommen direkt in.
Veckans tema: Introduktion – kursen & samhällsentreprenörskap
Ta del av översiktsplaneringen för kursens första del, Modul 1, här →
Video del 1: Välkommen! Om mig (August), kursens arbetsformer, plattformen och Glokala
Information – basgrupper: I videon (del 1) presenteras en struktur för att stödja kontakten med varandra i kursen. Vi delar in er i “basgrupper” om 5-6 personer som blir ett mindre forum för att diskutera och utbyta tankar om en del av kursens teman, och även i en del fall för feedback till varandra på inlämningsuppgifter. Indelningen i basgrupper hittar du i kursforumet, du hittar också din grupp under din profil → grupper / mina grupper.
Video del 2: Inledande perspektiv på samhällsentreprenörskap
Exempel på verksamheter som tidigare deltagare har varit eller är involverade i, som nämns i videon:
Rekoroben • Tikitut • Tahrir • Story Tourist • Kollaborativ Ekonomi Sverige • Swinga • Rampen IK
Att lyssna på: Malin Gawell (mp3, 09:46 min)
Vi lyssnar till forskaren Malin Gawell i en ljudinläsning. Hon presenterar sitt sökande efter sätt att förstå och kunna beskriva hur människor driver och utvecklar nya verksamheter. Hon beskriver också svårigheten i att få nya typer av initiativ att passa in, och vikten av att kunna kommunicera, förklara och förmedla nyskapande idéer.
Att läsa: Sida 1-21 i “Det har aldrig varit lättare att förändra världen […]”
Under introveckan läser vi den första delen i “samhällsentreprenörs-guiden” Det har aldrig varit lättare att förändra världen – En guide för dig som vill verka som social entreprenör.
Alternativ: Sida 1-21 som text utan layout (pdf)
Diskussion första veckan
Skriv eller spela in (ljud/video) en kort reflektion kring materialet i introveckan. Du väljer själv vad du vill skriva eller prata om, men vill du ha stöd i ditt tänkande kan du utgå från detta:
→ Ta ut ett kort citat ur veckans material som du reagerade på och kommentera varför.
→ Begreppet samhällsentreprenör/social entreprenör (social från engelskans social, samhällelig) kan definieras på olika sätt. I Det har aldrig varit lättare att förändra världen kan vi läsa (s. 15):
Med en social entreprenör menas en person som har sett ett problem i samhället och kommit på en lösning som förändrar problemet med hjälp av affärsmässiga metoder.
Det som skiljer en social entreprenör från en traditionell entreprenör är att de mäter sin framgång i vinsten de skapar för samhället, snarare än den ekonomiska vinsten.
Reflektera över begreppet och vilken definition av det som passar dig. Behöver metoderna vara affärsmässiga? Jämför med August resonemang om begreppet i videon till temat (del 2). Du kan också ta in Malin Gawells kritiska reflektion om samhällsentreprenören som självutnämnd “hjälte”.
Lägg in din reflektion som ett svar på ämnet med uppgiften i forumet för din basgrupp.
Om du spelar in ljud/video är det enklast att ladda upp mediafilen externt, på exempelvis Google Drive eller annan tjänst. Klistra sedan in en länk till mediafilen i ditt inlägg.
Följ gärna upp med att kommentera varandras inlägg!
Tidsram för diskussionen/reflektioner: I första hand under kursens inledande vecka och kommande vecka (v 35-36, 29 augusti – 11 september).
Valbart som fördjupning:
Inledande del i antologin Samhällets entreprenörer, Gawell, Malin m.fl. (2009). Sida 14-33.
De texter som inleder antologin ”Samhällets entreprenörer” presenterar ett sammanhang för diskussionen om samhällsentreprenörskap.
Jag reflekterar kring Malin Gawells resonemang om samhällsentreprenören som skapar och driver nya verksamheter. Hon har en väldigt bra beskrivning tycker jag, när hon säger att en utveckling utgår från människors vilja och kraft att utveckla sina egna liv, men inte bara det utan också andras liv och hela samhället. Samhällsentreprenören vill angripa ett samhällsproblem och har en innovativ lösning för det, liten eller stor, och sätter då igång och skapar och driver nya verksamheter. Jag tycker att det är intressant att hon framhåller individens drivkraft som en nytta för många andra.
Sedan tänker jag på utmaningen att få en idé att leva och utvecklas, särskilt på finansieringen. Det kan behövas startkapital, lön till entreprenören och pengar till långsiktig utveckling.
Det blir intressant att lära mer om detta.