v 38 Active citizenship

Hur formar vi som medborgare samhällsutvecklingen? Vi tar begreppet ”active citizenship” som ingång till den här veckans material och reflektion om samhällsentreprenörskap.

Samtidigt finns det tid för att ge kommentarer till uppgift 1, och att skissa på ett projekt eller initiativ (uppgift 2, inlämning 26 september)!

Kursträff i Malmö 21-22 oktober

Se det preliminära programmet →

Meddela din medverkan via det här formuläret, senast 10 oktober: https://forms.gle/Wa8kG54WUGxfPo537


Introduktion – Active citizenship

Börja med att lyssna till en kortare ljudintroduktion (från August) med tankar om veckans tema och material:

I ljudintroduktionen hör du ett utdrag från Vetenskapsradion Historia, hela programmet från september 2020 finns att lyssna på för dig som är nyfiken: “Hur blev Sverige världens jämlikaste land?”.


Att lyssna till: Engagemanget ”Sanna Ghotbi, Solidarity Rising” (67 min)

“Under två års tid cyklar Sanna, tillsammans med Benjamin Ladraa, hela 48 000km (!) genom 40 länder för att uppmärksamma (och förhoppningsvis förändra) situationen i Västsahara. /…/ Här får du också höra om upplevelser av klimatförändring, människors generositet och mycket mer.”

Alternativt: Länk till avsnittet, Spotify


Att se: Samtal mellan Naomi Klein och Greta Thunberg

Videon är en klippt och förkortad version från en helkväll förra året med tal och en längre intervju mellan Naomi Klein och Greta Thunberg. Naomi Klein, författare & journalist, aktivist och filmskapare, är bland annat känd för böcker som Chockdoktrinen och Det här förändrar allt: kapitalismen kontra klimatet. I intervjun pratar de bland annat om ansvaret Greta fått som representant för en global rörelse, om att ena olika kamper, om att vara öppen med en diagnos och, så klart, om klimatkrisen.

I den längre versionen av videon kan man höra Naomi Kleins tre tankar om vad som simultant krävs för att stoppa utvecklingen mot det klimatkaos vi är på väg mot (från 35:12):

1. Modet att våga drömma om en annan framtid, och att våga skaka av oss känslan av oundviklig apokalyps som genomtränger varje aspekt av vår kultur: för att ge oss en riktning och ett gemensamt mål, en vision om världen vi jobbar mot.
2. Att vi konfronterar sanningen om var vi är i historien, hur mycket som redan gått förlorat, och vad som kommer att gå förlorat om vi inte omfamnar revolutionära nivåer av förändring omedelbart.
3. Att vi hittar vår kamp och samarbetar, tvärs över våra skillnader, för att bygga upp en trovärdig och orubblig kraft.

Plockat ur Naomi Kleins tal, egen översättning

Tips – aktuell debattartikel: “Lyft klimatet – starta ett medborgarråd”

Forskare i Aftonbladet dagen efter valet: “Ett medborgarråd för klimatet skulle ge vanliga svenskar en aktiv plats i demokratin, vi skulle betros med mer än att bara välja mellan färdiga alternativ – vi skulle få vara med och formulera dem.”


Reflektioner kring temat

Med utgångspunkt i veckans tema och innehåll:

—> Skriv ett kort inlägg i din basgrupps forum med dina tankar, och svara på ett inlägg från kurskamrat! Det går också bra att spela in tankar i ljud eller video.
Tidsram för reflektioner/svar: I första hand under vecka 38-39 (19 sept – 2 okt).

Om du vill kan du använda dig av frågorna nedan som stöd i din reflektion, en eller flera:

  • Vad innebär aktivt medborgarskap för dig?
  • Vems ansvar är det att “förbättra världen”?
  • Vad tror du krävs för att starta en rörelse?
  • Vilka tankar väcker samtalet med Sanna Ghotbi, om Solidarity Rising och deras cykelturné för Västsahara?
  • Vad tänker du om Naomi Kleins tre tankar kring vad som krävs för att stoppa klimatkaos?
  • Hur kan man förhålla sig till klimatkrisen/-kampen som samhällsentreprenör?

Valbar fördjupning #1, läsning: Samhällsentreprenörskap för en global utveckling

Läs Malin Gawells kapitel i antologin Samhällets entreprenörer: Samhällsentreprenörskap för en global utveckling (sida 157-173).

I texten beskrivs till en början organisationen Attacs start i Sverige och engagemanget bland de som blev drivande. Sedan förs mer generella diskussioner under rubrikerna Innovativt handlande och organisering, Några ord om samhällsnytta, och Aktivism som samhällsentreprenörskap. Du kan välja att läsa hela kapitlet, eller inledningen och någon av de nyss nämnda delarna.


Valbar fördjupning #2: Hur blev Sverige världens jämlikaste land?

Första delen av programmet, Vetenskapsradion Historia 15 september 2020 (Sveriges radio, P1).
“Extrem fattigdom och avsaknad av politiskt inflytande lade grunden till den unika svenska jämlikheten, snarare än sockenstämmor och odalbönder, menar forskare som debatterar frågan i dagens program.”

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.