v 3 Introduktion till modul 3

Välkommen in i kursens tredje del! Vi startar med perspektiv på en mer hållbar och blomstrande ekonomi den här veckan, samtidigt som det finns tid för att ge kommentarer till varandra på uppgift 5 – Exempel på organisering. Jag låter August introducera modul 3 eftersom det är han som kommer undervisa på största delen av den. I vissa exempel talar August om något som precis har hänt, i höstas eller förra sommaren. Då talar vi om 2020/2021 eftersom föreläsningen är inspelad då. Men den är lika aktuell idag och innehållet på modulen så långt kommer vara det samma.

Introduktion till modul 3


Video med intro:

De teman som modul 3 kretsar kring är dels kopplat till ekonomi och finansiering. Dels till kommunikation – hur förmedlar vi vår vision så att vi får med fler? Hur kan vi jobba strategiskt i sociala medier?

Frågor för reflektion till veckans material: Vilka intryck tar du fasta på när du tar del av materialet? Väcks nya perspektiv eller tankar hos dig, eller nya frågor? Känns donutmodellen intressant att tänka utifrån eller svårgreppbar?
Skriv en kommentar/svar i en forumtråd kopplad till veckans tema →
Tidsram för reflektioner: I första hand under vecka 3-4 (17 jan – 31 jan).


Se: ”BBC: How the Dutch are reshaping their post-pandemic economy”

I det här reportaget från BBC (juni 2020) intervjuas forskaren och författaren Kate Raworth, som beskriver den donutmodell hon är förgrundsfigur för. Modellen visualiserar utrymmet för ett hållbart samhälle där våra mänskliga behov tillgodoses, inom ramen för planetens begränsade resurser. Vi får också inblick i hur Amsterdam anammar modellen och arbetar med den på lokal nivå i sin planering som stad.

Fördjupning – om du är nyfiken:


Lyssna (30 min): Hur ska vi leva för att klara klimatkrisen?

En till ingång i samtalet om hur ekonomin kan och behöver förändras är ett radioreportage i Klotet (P1), om forskningsprojektet Bortom BNP-tillväxt. I programmet får vi ta del av fyra framtidsscenarier. Bland annat får vi följa med till caféet Llama Lloyd i Göteborg som har en tät koppling till kollaborativ ekonomi.

De fyra scenarierna som har tagits fram i projektet har rubrikerna:

  • Lokal självförsörjning
  • Kollaborativ ekonomi
  • Automatisering för livskvalité
  • Cirkulär ekonomi i välfärdsstaten

Frågor för reflektion

  • Vilka intryck tar du fasta på när du tar del av materialet?
  • Väcks nya perspektiv eller tankar hos dig, eller nya frågor?
  • Känns donutmodellen intressant att tänka utifrån eller svårgreppbar?

Skriv en kommentar/svar i forumtråden kopplad till veckans tema →
Tidsram för reflektioner: I första hand under vecka 3-4 (17 jan – 31 jan).


Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.