v 45 Ledarskap + uppgift 4

Den här veckan fokuserar vi på ledarskap, med perspektiv från Fredrik. Samtidigt presenterar vi nästa uppgift i kursen som knyter till an till den här och nästa veckas tema: Uppgift 4 – Reflektion kring ledarskap och gruppdynamik. Inlämning 22 november.

Ledarskap!?

Video – del 1 (MauPlay):

Video – del 2 (MauPlay):


Uppgift 4: Reflektion kring ledarskap och gruppdynamik

Inlämning: 22 november i uppgiftens forum.

Uppgift: Dela en reflektion i relation till Fredriks föreläsning om ledarskap (v 45) och materialet om gruppdynamik (v 46). Välj ett par av frågorna nedan att fokusera på.

  1. Hur ser ledarskapet ut i de sammanhang du finns och arbetar i?
  2. Vilka är dina erfarenheter av samspel i grupper/teams (positiva eller negativa)? Det kan vara i ett nuvarande sammanhang eller tidigare erfarenheter (i projekt, jobb, skola, frivilliguppdrag eller andra situationer).
  3. Har du erfarenhet av eller idéer på hur man kan hantera negativa upplevelser av ledarskap/vända negativa grupprocesser?
  4. Om du själv skulle leda en grupp eller vara del av en grupp, vad skulle du vilja göra för att skapa en bra grupprocess?

Omfattning och inlämning: Skriv ca 1 A4-sida eller spela in ljud/video, ca 5 min.
– Lägg till ett nytt ämne i uppgiftens forum: Uppgift 4:  Reflektion kring ledarskap och gruppdynamik – Samhällsentreprenör 2021-2022 (glokala.net)
– Skriv en titel som innehåller ditt namn Ex: Elin – Reflektion
– Lämnar du in på annat sätt än genom text vill vi att du också kort beskriver hur man tar del av din presentation.
Om du spelar in ljud/video är det enklast att ladda upp mediafilen externt, på exempelvis Google Drive eller annan tjänst. Klistra sedan in en länk till mediafilen i ditt inlägg.

Kontakta Elin om du har någon fråga om hur du kan gå tillväga för att lämna in!

Respons/kommentarer: Efter inlämningsdatumet kommer ni att delas in i grupper för kommentarer till varandra. Kommentarer fram till 5 december.


Valbar fördjupning

Det är ingen hemlighet att jag ofta framhäver vad konsten kan och vad vi kan lära av densamma. Titta gärna på TEDx om musikdirigenter och ledarskap.


Artikeln The Dawn of System Leadership (på engelska) av Peter Senge, Hal Hamilton och John Kania. Social Innovation Review, 2015.

Lästips

Som Fredrik nämner i slutet av föreläsningen (del 2):

Organisation ur nya och gamla perspektiv: ett kollage
Sören Augustinsson, Ulf Ericsson, Fredrik Rakar (2018). Lund: Studentlitteratur

Teori U – introduktion och perspektiv
Steen Hildebrandt, Michael Stubberup, Matias I. S. W. Nielsen, Elad Jair Chone (2016). Strömsund: Fabricius resurs

Kort sammanfattning av Theory U med Otto Scharmer: