v 37 Från idé till projekt

Fredrik presenterar den här veckan perspektiv på att gå från att ha en idé till att skapa ett projekt, och hur planering och organisation kan se ut. Vi presenterar också uppgiften Skiss för projekt eller verksamhet – inlämning 28 september. Vi ser fram emot att höra mer om era idéer genom uppgiften!

Uppgift 2: Skiss för projekt eller verksamhet

Inlämning: Måndag 27 september
Forum för uppgiften →

I den delen av kursen som handlar om projektledning är en av examinationsuppgifterna i slutet av året att göra en hel plan för ett projekt eller en verksamhet/företag, som i princip skall kunna sättas i verket direkt. Det här är första steget, en skiss.

Det kan vara ett projekt eller initiativ som du faktiskt håller på att sätta igång eller ett som ligger lite längre in i framtiden. Generellt kan man säga att det brukar bli bättre om man känner sig mer engagerad i projektet.
Viktigt att nämna: Du är fri att byta projekt/idé under kursåret.

Vad skall då den här första skissen innehålla? Ta utgångspunkt i presentationen ”Från idé till projekt” (v 37) och ta inte in allt för mycket detaljer – men lite kort:
1) Vad skall ske?
2) Varför? (Problem/möjlighet – vilka utmaningar vill du ta tag i? Vad kan din idé skapa eller bidra med?)
3) Hur? (Metod)
4) För vem? Vilka vill du samarbeta med? (Målgrupp, samarbetsmöjligheter)

Omfattning: 1-2 sidor, eller 5-10 minuter i ljud/video.
Inlämning: 27 september
– Skapa ett nytt ämne i uppgiftens forum
– Ladda gärna upp din skiss som en bifogad fil. Det går bra att presentera din idé genom en ljud- eller videoinspelning som alternativ till text.
– Skriv en titel som innehåller ditt namn Ex: Lisa – skiss för ett projekt

Om du spelar in ljud/video är det enklast att ladda upp mediafilen externt, på exempelvis Google Drive eller annan tjänst. Klistra sedan in en länk till mediafilen i ditt inlägg.

Respons/feedback till varandra: Efter den 27 september blir du indelad i en grupp för respons. Ta del av de andra skisserna i din grupp, och skriv eller spela in kommentar till respektive skiss.
Reflektera i korthet kring möjligheter och utmaningar med den föreslagna idén. Vilka tankar och idéer får du? Ge gärna tips och förslag.
Vilka frågor väcks när du tar del av idén?
Sista dag för kommentarer till varandra: 4 oktober.
Du får även feedback från pedagog.


Från idé till projekt – med perspektiv på planering och organisation

Del 1 – MauPlay:

Del 2 – MauPlay:

Till videon hör följande powerpoint:

Kommentera gärna eller skriv i forumet om det är frågor eller tankar som dyker upp när du tar del av föreläsningen!