Nyheter

Live-sändning 2 april: Ställa om istället för tillbaka

Följ livesändning (eller inspelningen efteråt) från ”Efter krisen: Ställa om istället för tillbaka” –>


Arrangör: Omställningsnätverket

Program för seminariet online:

09.45 – 10.00 drop in och teknisk hjälp för att förstå Zoom.

10.00 Välkomnande av dagens värdar:
David Bennett, ordförande för Omställningsnätverket och
Arci Pasanen, styrelseledamot på Omställningsnätverket.

10.10 Rob Hopkins, The importance of Transition Movement today.

10.35 Panelsamtal Folkrörelser, demokrati & resiliens.
Medverkar gör Ylva Lundkvist Fridh, Pella Thiel, Martin Hedberg och Thorsten Laxvik.

11.00 Pella Thiel, Vi är de vi har väntat på.

11.30 Panelsamtal med lokala omställningsgrupper.

12.00 Olivia Linander, värdet av folkrörelserna.

12.15 Introduktion och uppdelning in i regionala grupper för vidare samtal för vägar framåt.

13.00 Avslut

Samhällsentreprenör & fördjupning – distans 2020/2021

Samhällsentreprenör & Samhällsentreprenör fördjupning är distanskurser för dig som vill driva och utveckla nya initiativ och verksamheter för samhällsförändring. Du väljer själv när och hur du vill studera – att kombinera kurserna med arbete, studier eller andra engagemang går utmärkt. Var med och utmana framtiden!

Samhällsentreprenör (distans)

Samhällsentreprenör är en distanskurs på halvfart för dig som vill driva och utveckla nya initiativ och verksamheter för samhällsförändring. Kursen ger dig ett sammanhang där du kan inspireras och vidareutveckla dina idéer.

Genom kursens olika delar lär du dig om olika färdigheter som en samhällsentreprenör behöver. I och med att Samhällsentreprenör är en distanskurs på halvfart kan du anpassa studietiden utifrån dina egna förutsättningar. Du väljer själv när och hur du vill studera – att kombinera kursen med arbete, studier eller andra engagemang går utmärkt. För att kursens uppgifter ska kunna användas praktiskt anpassas de för att gynna utvecklingen av ett initiativ som du är involverad i.

Kursen består av fyra moduler med organisering, kommunikation, ekonomi och projektledning som övergripande teman. Inom varje modul ryms individuella uppgifter som följs upp genom att deltagarna diskuterar och utbyter erfarenheter med varandra. Under läsåret ingår en kurs i projektledning som ges av Malmö universitet. Om du genomför de examinerande uppgifterna kan du tillgodoräkna dig 7,5 högskolepoäng.

På Samhällsentreprenör sätter du och dina kurskamrater aktuella samhällshändelser i perspektiv och relaterar dessa till era egna erfarenheter. Kraften i engagerade klasskamraters idéer är vad som gör kursen så intressant!

För att ansöka finns det inga begränsningar gällande ålder eller bakgrund – det viktiga är ditt engagemang. Under året anordnar vi tre träffar i Malmö med inspirerande studiebesök och gästföreläsare. Träffarna är frivilliga att delta i. Kursen berättigar till studiemedel på halvtid (50 %).

Studietakt: 50%, berättigar till studiemedel på halvtid.
Kurstid: 31 augusti 2020 – 4 juni 2021.

Läs mer om kursen och ansök på glokala.se/samhallsentreprenor.


Du kan även söka till fördjupningskursen där du arbetar mer självständigt:

Samhällsentreprenör fördjupning (distans)

Samhällsentreprenör – fördjupning är en kurs på halvfart på distans för dig som vill utveckla projekt och verksamheter för samhällsförändring, och som har med dig förkunskaper eller tidigare erfarenheter.

Dina idéer och behov formar innehållet i kursen. Här har du möjlighet att arbeta fokuserat med att utveckla din idé och får samtidigt inspiration i mötet med andra.

Kursen passar bra att kombinera med andra studier, jobb eller engagemang. Övergripande teman i kursen är bland annat idéutveckling, ekonomi och kommunikation. Vi gör också tre frivilliga träffar på plats under året.

Den röda tråden i kursen är hur nya projekt och verksamheter kan skapa samhällsförändring och bidra till en hållbar utveckling. Vi tittar på exempel i både Sverige och andra länder, och jämför dessa med idéer vi själva har.

Studietakt: 50%, berättigar till studiemedel på halvtid.
Kurstid: 31 augusti 2020 – 4 juni 2021.

Läs mer om kursen och ansök på https://glokala.se/samhallsentreprenor-fordjupning-distans.


Antagning

Sök senast 4 maj, efter detta datum löpande antagning i mån av plats. Efter att du skickat din ansökan tar kursansvarig kontakt med information om intervjutillfälle, alternativt personligt brev. Du som har sökt senast 4 maj kommer att få besked om antagning i början av juni.

INSTÄLLD // Träff i Malmö 21 mars – välkommen

Inställd pga. rådande omständigheter med spridningen av Corona-viruset.

Hej – för alla intresserade i kursen som har möjlighet!

Vid förra kursträffen diskuterades idén att mötas upp i Malmö vid något mer tillfälle under våren – utöver den planerade kursträffen i maj. Därför välkomnar vi till en träff med idéutbyte 21 mars:

Lördag 21 mars, 11:00 – 16:00
Plats: Tryckeriet (Glokala folkhögskolans lokaler), Rolfsgatan 7b i Malmö
Karta (Google maps)

Innehåll: Idéutbyte & feedback till varandra utifrån aktuella frågor i de egna projekten.

Lunch/fika: Glokala bjuder på kaffe/te men ta med egen lunch!

Anmälan: Skicka gärna ett mail/sms till August om du planerar att vara med.

Kontakt: August, 073-6982557

Välkommen!

Tryckeriet

Kursträff 6-7 maj i Malmö: Spara datumen

Årets tredje kursträff i Malmö planerar vi att genomföra genom att delta i två dagars konferens med fokus på hållbar samhällsutveckling, och lokalt genomförande av de globala målen.

Spara datumen: 6-7 maj (onsdag-torsdag)

Vi återkommer med mer information och anmälan, men du kan redan nu läsa mer på malmo.se. Verkstad: Agenda 2030

Verkstad: Agenda 2030

6-7 maj, Malmö

Hur kan akademin, den privata och offentliga sektorn samarbeta på bästa sätt i lokal implementering av de globala hållbarhetsmålen?

På konferensen Verkstad: Agenda 2030 träffas praktiker och forskare för att tillsammans utforska hållbar samhällsutveckling, de globala målen och samverkan. Du kommer få ta del av aktuella forskningsresultat, inspirerande föreläsningar och konkreta verktyg och metoder för hållbar stadsutveckling.

Bilder & intryck 10-11 februari

Tack för dagarna i Malmö och Röstånga!

Vi startade första dagen med fika och lunch på Välfärden och blev spontanguidade runt på MINC där det finns kontorsplatser för uppstartsinitiativ. Efter lunch blev vi introducerade till STPLN av Bertil Björk – med perspektiv på participatorisk kultur och guidning i deras verkstäder:

Vi passade också på att bestiga själva Stapeln (där det förr byggdes fartyg) och tittade på skateparken som vi tidigare har läst om i kursen.

Dagen avslutades med en workshop där vi mötte Fredrik Björk i Malmö universitets innovationsmiljö Storm. Emma och August ledde ett pass med perspektiv på hur vi kan skapa bättre förutsättningar för samarbete i grupper.

Nästa dag tog vi tåg och buss till byn Röstånga och mötte Nils Phillips – verksamhetsledare för Idéburen Utveckling och drivande i det lokala utvecklingsarbetet i byn. De har bland annat köpt en rad fastigheter som nu ägs av det gemensamma utvecklingsbolaget. Två av dessa fastigheter är konsthallen som vi tittade in i, och stationshuset där vi åt lunch.

Vårens webbinarier med Lokalekonomidagarna

Rubriker för vårens webbinarier som Lokalekonomidagarna arrangerar har nu presenterats – se nedan!

”Registrera dig till webinariet genom att klicka på respektive länk så får du en bekräftelse-epost med din individuella länk till webbinariet. Vi brukar även livesända via facebook.com/Lokalekonomidagarna. Testa gärna vårt verktyg för videomöten i förväg via: https://zoom.us/test

4/2-2020 klockan 8.30-9.30 “Minskad klimatpåverkan och ökad lycka med lokala ekonomier” Helena Norberg-Hodge, Local Futures. Registrering: https://zoom.us/webinar/register/WN_LLg-woM0RVOJNIf17sEtpA

3/3-2020 klockan 15.00-16.00 “Hur når vi jämställda lokala ekonomier?” Pia Tingvall. Registering: https://zoom.us/webinar/register/WN_NqWNQKGsQ7K-kJM6s0sgAw

7/4-2020 klockan 15.00-16.00 “Ta över firman – generationsväxling genom kooperativ” Leif Tyrén och Sophie Nachemson-Ekwall. Registering: https://zoom.us/webinar/register/WN_ZJmuCglQRye7SBv4U_Hujw

5/5-2020 klockan 15.00-16.00 “Lokala naturresurser – men vart hamnar pengarna?” Arne Müller. Registrering: https://zoom.us/webinar/register/WN_brToKb2GRPOqDx6fhJpMxQ

2/6-2020 klockan 15.00-16.00 “Bygga på landet! Hur finansieras byggemenskaper?” Jonas Lagander, Kristoffer Lüthi, mfl. Registrering: https://zoom.us/webinar/register/WN_rbPV3gTZSKeOJUsEPrmE-Q