Nyheter

Bilder & intryck 10-11 februari

Tack för dagarna i Malmö och Röstånga!

Vi startade första dagen med fika och lunch på Välfärden och blev spontanguidade runt på MINC där det finns kontorsplatser för uppstartsinitiativ. Efter lunch blev vi introducerade till STPLN av Bertil Björk – med perspektiv på participatorisk kultur och guidning i deras verkstäder:

Vi passade också på att bestiga själva Stapeln (där det förr byggdes fartyg) och tittade på skateparken som vi tidigare har läst om i kursen.

Dagen avslutades med en workshop där vi mötte Fredrik Björk i Malmö universitets innovationsmiljö Storm. Emma och August ledde ett pass med perspektiv på hur vi kan skapa bättre förutsättningar för samarbete i grupper.

Nästa dag tog vi tåg och buss till byn Röstånga och mötte Nils Phillips – verksamhetsledare för Idéburen Utveckling och drivande i det lokala utvecklingsarbetet i byn. De har bland annat köpt en rad fastigheter som nu ägs av det gemensamma utvecklingsbolaget. Två av dessa fastigheter är konsthallen som vi tittade in i, och stationshuset där vi åt lunch.

Vårens webbinarier med Lokalekonomidagarna

Rubriker för vårens webbinarier som Lokalekonomidagarna arrangerar har nu presenterats – se nedan!

“Registrera dig till webinariet genom att klicka på respektive länk så får du en bekräftelse-epost med din individuella länk till webbinariet. Vi brukar även livesända via facebook.com/Lokalekonomidagarna. Testa gärna vårt verktyg för videomöten i förväg via: https://zoom.us/test

4/2-2020 klockan 8.30-9.30 “Minskad klimatpåverkan och ökad lycka med lokala ekonomier” Helena Norberg-Hodge, Local Futures. Registrering: https://zoom.us/webinar/register/WN_LLg-woM0RVOJNIf17sEtpA

3/3-2020 klockan 15.00-16.00 “Hur når vi jämställda lokala ekonomier?” Pia Tingvall. Registering: https://zoom.us/webinar/register/WN_NqWNQKGsQ7K-kJM6s0sgAw

7/4-2020 klockan 15.00-16.00 “Ta över firman – generationsväxling genom kooperativ” Leif Tyrén och Sophie Nachemson-Ekwall. Registering: https://zoom.us/webinar/register/WN_ZJmuCglQRye7SBv4U_Hujw

5/5-2020 klockan 15.00-16.00 “Lokala naturresurser – men vart hamnar pengarna?” Arne Müller. Registrering: https://zoom.us/webinar/register/WN_brToKb2GRPOqDx6fhJpMxQ

2/6-2020 klockan 15.00-16.00 “Bygga på landet! Hur finansieras byggemenskaper?” Jonas Lagander, Kristoffer Lüthi, mfl. Registrering: https://zoom.us/webinar/register/WN_rbPV3gTZSKeOJUsEPrmE-Q

Rapport & bilder från kursträffen

I helgen träffades 14 personer från kurserna Samhällsentreprenör och Samhällsentreprenör fördjupning i Malmö, för att inspireras & nätverka. Det var två späckade dagar med spännande studiebesök och intressanta samtal!

FREDAGEN

Fredagen började på August No Stress Surf Cafe där vi fick träffa Lars som ligger bakom idén till cafét. Han berättade om hur han fick idén, om utmaningar och framgångar och finansieringsprocesser. https://www.augustsurfcafe.se/

Efter det gick vi hem till Lone som bor nära för att träffas mer i klassen, lära känna varandra och börja samtala om våra projekt i smågrupper. Och till sist gick vi vidare till Mötesplats Otto, Ensamkommandes förbunds egen mötesplats i Malmö. Där fick vi prata med Daniel som berättade om verksamheten och visade oss runt i lokalerna.

Här får vi kika in i kontoret
Daniel berättade att Mötesplats Otto behöver fler volontärer till läxhjälpen!
Marie kollar in bildkollage på Otto

Tyvärr har vi lyckats tappa bort de post it-lappar med reflektioner över dagen som ni deltagare skrev efter studiebesöket på Otto, och som var tanken skulle vara underlag till det här inlägget. Vi är hemskt ledsna för det!

LÖRDAGEN

På lördag morgon träffades vi på Ekolivs. Vi samlades i grupper utifrån behov vi uppmärksammat dagen innan och pratade om finansiering, teori och praktik, nätverk och organisationsform. Några passade också på att shoppa ekologiskt och närproducerat!

Efteråt gick vi över gatan till Feministisk Festival där vi gick på olika programpunkter. Några av oss worshopade Härskartekniker medan andra träffade Gudrin Schyman och Linda Hiltmann för att höra om feministisk parlamentarisk organisering i EU.

Sista studiebesöket för helgen ägde rum i Kontrapunkts nya stora lokal på Norra Grängesbergsgatan. Där fick vi träffa aktivisten Hanna som berättade om verksamheten. Vad gör Kontrapunkt, och varför finns dem? Vi fick höra om Kontrapunkts historia, motgångar, lärdomar och framtidsutsikter. Den nya lokalen har enorm potential och vi ser fram emot att se resultatet av det stora uppbyggnadsarbetet!

Vi fick en guidad visning av Hanna. Här ska det bli café där man får hänga utan att behöva spendera pengar, kollektiva verkstäder, matbank och folkkök.
Under presentationen fick vi lära oss om begreppet Dual Power. På sliden: “Alternativa system — för att frigöra tid och som alternativ till rådande system”
Den nya lokalen har stora fönster och massor av trappor som leder till spännande utrymmen och krypin.

Tack för en fin helg, och på återséende!

Finansieringstips

Guldkapsylen är öppnad
Tävla i The Brewhouse Award
Har du årets affärsidé eller kan du skriva århundradets låt?

Tävla här eller sprid ordet om Sveriges mest nyskapande idé- och innovationstävling.  
– Vi har haft ett högre tryck redan innan tävlingsstart än tidigare år vilket naturligtvis är oerhört kul. Många hör av sig och är nyfikna och vill veta mer om hur man tävlar i de olika kategorierna, säger Anna Svensdotter Dimle som är juryordförande i The Brewhouse Award.
– Jag tror att en del av det beror på Brewhouse samarbete med Göteborg & Co i kategorin Music Innovation där det tävlas om att ta fram den officiella låten till Göteborgs 400-årsfirande 2021. Vi har märkt att både etablerade och oetablerade låtskrivare ser det som någonting ärofyllt.

Tävla om vinstpengar, mentorskap, affärscoachning och mycket annat.