v 36 Samhällsentreprenörskap – introduktion

Hej och varmt välkomna till kursen Samhällsentreprenör! Vi har en spännande termin framför oss och vi, Lisa och Lone — som vikarierar för den ordinarie läraren August — ser fram emot att dyka in i samhällsentreprenörskapet tillsammans med er under hösten. Under vårterminen återkommer August. Läs mer om oss som håller i kursen här.

Här under fliken [Modul 1] kommer vi att publicera aktuell veckas material och uppgifter varje måndag. Håll pilen över knappen, så kommer du att få se en rullmeny med de olika veckorna i modulen. Om du istället klickarknappen [Modul 1] så kommer du till en översiktsplaneringen över hela modulen.

Mer praktisk info i kursstarten se här →

Första veckan – vad ska vi göra?

  1. Ladda gärna upp en bild till din profil. Navigera via menyfältet uppe till höger med ”Hej, [ditt namn]” och -> ”Profil” -> ”Byt profilbild” (Var ska man klicka? Se en skärmbild →)
    Integritet: Profilbilden blir publikt synlig, även för den som inte är inloggad på kursplattformen.
  2. Till fredagen den 6 september vill vi att du skriver något kort om dig själv och varför du deltar i kursen (cirka 300-500 tecken – tänk twitterlängd!). Beskrivningen lägger du in som en uppdatering till din profil. Gå till förstasidan (klicka på hem) och skriv sedan din presentation i rutan ”Senaste händelser”. Integritet: Syns endast för inloggade inom kursen.
    (Var ska man skriva uppdateringen? Se en skärmbild från förstasidan →)
  3. Ta del av video-, länk- och textmaterial på den här sidan, och gör ett inlägg i diskussionsforumet. Tankar att utgå ifrån hittar du längre ner på sidan!
  4. Intresseanmälan till kursträffen.

Veckans tema: Samhällsentreprenörskap – intro

Video – introduktion:

Exempel från tidigare kursdeltagare som omnämns i videon:
Tikitut, Kollaborativ ekonomi Göteborg, High on life, Scenkonstguiden, Story Tourist

Att lyssna – ljudinslag (9:46 min): Malin Gawell (mp3, klicka för att ladda hem / lyssna!)

Vi lyssnar till forskaren Malin Gawell i en ljudinläsning. Hon presenterar sitt sökande efter sätt att förstå och kunna beskriva hur människor driver och utvecklar nya verksamheter. Hon beskriver också svårigheten i att få nya typer av initiativ att passa in, och vikten av att kunna kommunicera, förklara och förmedla nyskapande idéer.

//

Att läsa:
Under introveckan läser vi sida 1-21 i samhällsentreprenörs-guiden Det har aldrig varit lättare att förändra världen – En guide för dig som vill verka som social entreprenör. Du hittar den som PDF här.

Diskussion första veckan
Lägg in en kort reflektion kring materialet i introveckan. Du väljer själv vad du vill skriva om, men vill du ha stöd i ditt tänkande kan du utgå från detta:

–> Ta ut ett citat ur veckans material som du reagerade på och kommentera varför.

–> Begreppet samhällsentreprenör/social entreprenör (social från engelskans social, samhällelig) kan definieras på olika sätt. I Det har aldrig varit lättare att förändra världen kan vi läsa:

Med en social entreprenör menas en person som har sett ett problem i samhället och kommit på en lösning som förändrar problemet med hjälp av affärsmässiga metoder.

Det som skiljer en social entreprenör från en traditionell entreprenör är att de mäter sin framgång i vinsten de skapar för samhället, snarare än den ekonomiska vinsten.

Reflektera över begreppet och vilken definition av det som passar dig. Behöver metoderna vara affärsmässiga? Jämför med Augusts resonemang om begreppet i videon. Du kan också ta in Malin Gawells kritiska reflektion om samhällsentreprenören som självutnämnd “hjälte”.

Kommentera gärna varandras inlägg! Här lägger du upp din reflektion: Länk till diskussionsforum →

//

Valbart som fördjupning:

Inledande del i antologin Samhällets entreprenörer, Gawell, Malin. Sida 14-33.

De texter som inleder antologin ”Samhällets entreprenörer” presenterar ett sammanhang för diskussionen om samhällsentreprenörskap.