v 6 Resurser för samhällsentreprenörskap

Ladda ner Fredriks presentation som pdf här: Resurser (pdf)
Ha den framför dig när du lyssnar på Fredriks videoföreläsning:

::::::::::::::::::::::::::

Inspiration – crowdfunding

Video – reflektioner:

Crowdfunding har vuxit snabbt de senaste åren och fått en ökad uppmärksamhet som metod för att samla ekonomiska resurser från många. Några av de större plattformarna är Kickstarter, Indiegogo, svenskstartade Funded by me och svenska Crowdculture – med en dedikerad vinkling mot kulturprojekt. Flera kommuner och regioner har tidigare gått in i samarbeten med Crowdculture, där projekt som blir populära och når en grundfinansiering på Crowdculture till exempel får en matchad budget med offentliga projektmedel/stöd.

I artikeln Crowdfundring: Grassroots funding for grassroots organisations? (Tidskriften Kurage, 2018) diskuteras förutsättningar för att nå framgång för gräsrotsinitiativ som vill pröva crowdfunding. Kristian Roed Nielsen, forskare vid Copenhagen Business School, ger en snabb introduktion till hur crowdfunding har utvecklats och beskriver fem aspekter som kan vara viktiga för att nå framgång. Bland annat betonas hur lokal förankring kan spela en avgörande roll:

“/…/ location still matters even in a crowdfunding context thus engagement with the local community is often vital for crowdfunding success.”

Crowdfundring: Grassroots funding for grassroots organisations?

Myndigheten för Kulturanalys gjorde för några år sedan en undersökning om crowdfunding för kultursektorn – vilken betydelse kan det ha och vilken potential finns? Resonemangen i rapporten är relevanta även när vi tänker bredare kring initiativ inom social innovation och samhällsentreprenörskap.
”Jakten på medborgarfinansiering: en omvärldsanalys av crowdfunding” – länk till pdf

::::::::::::

Nedan lyfter vi fram två intervjuer med två filmare som delvis använt crowdfunding, och crowdsourcing (ungefär att gemensamt lösa en uppgift), som finansiering i sina filmprojekt.

Video: Intervju med regissören Hanna Sköld

I videon nedan intervjuas Hanna Sköld – regissör till filmen Granny – om den kickstarterkampanj som blev en del av finansieringen för filmen. En kampanj som förutom pengar bidrog till värdefullt engagemang bland tittarna. Läs mer i denna artikel.
Här hittar du den avslutade kickstarterkampanjen.

Video: Intervju med dokumentärfilmaren Simon Klose

Simon Klose berättar om crowdfunding-kampanjen för dokumentärfilmen om The Pirate Bay där han var tidigt ute med att pröva plattformen Kickstarter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.