v 2 CSR – företags samhällsansvar

Först en liten praktikalitet: Vi behöver att ni visar er studieaktiva för vårterminen genom att klicka i det här miniformuläret.

Denna vecka har vi fokus på företags hållbarhetsarbete. Vi fördjupar oss i företags samhällsansvar och lär oss mer om Corporate Social Responsibility (CSR) som begrepp. Intro till temat i ljudfilen nedan:

Ett lokalt exempel i Malmö, som vi redan bekantat oss med i vecka 49, är Yalla Trappan. Yalla Trappan är ett litet socialt företag som inlett samarbete med större kommersiella företag — IKEA och H&M. Yalla Trappan har installerat syateljé både inne på IKEA-varuhus och i H&M-butik i Malmö, där du kan få textilier lagade eller ändrade efter smak.

Vi lyssnar på ett avsnitt av CSR-poden, en podcast om företags samhällsansvar. Programledarna Åsa Stenborg och Torbjörn Olofsson leder samtalen, och i det här avsnittet intervjuas Marianne Bogle som är verksamhetsansvarig för nätverksorganisationen CSR Sweden. I nätverket samlas företag som vill utveckla sina kunskaper om CSR. Avsnittet ger både ett historiskt perspektiv på samlande initiativ för CSR-frågor i Sverige, och diskuterar det komplexa i vad samhällsansvar kan handla om. Hur kommer vi vidare från tendensen att använda CSR som ett forum för att berätta vad man redan är duktig på, istället för att se det som en möjlighet att utvecklas och ta itag med gamla problem? Klicka på länken för att komma till podcastens hemsida, skrolla sedan ner till avsnitt #4, Marianne Bogle.

Fördjupning

Att läsa, regeringens faktablad för hållbart företagande: Regeringen tog 2016 fram ett faktablad om hållbart företagande/CSR.
“I en skrivelse till riksdagen redovisas regeringens syn på en rad frågor kopplade till hållbart företagande […]. Exempelvis mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljöhänsyn och antikorruption. Men också jämställdhet, mångfald, affärsetik och beskattning.”

Läs hela sammanfattningen av skrivelsen genom att ladda ner faktabladet som PDF här.

Att läsa, artikel: “Business Responsibilities in a Divided World”: The Cold War Roots of the Corporate Social Responsibility Movement – klicka här (pdf)
En fördjupande artikel av Bert Spector, där de historiska rötterna till begreppet diskuteras.

Att lyssna: CSR-poden har även fler intressanta avsnitt. I premiärprogrammet #1 introducerar programledarna sig själva och CSR. Vill du lyssna på intervjuer med ansvariga på företag och organisationer kan vi rekommendera avsnitt #35 med Anja Frey och Fatima Åsard från Fryshuset (social hållbarhet) eller avsnitt #45 med Johan Ununger från Saltå kvarn (miljörelaterad hållbarhet). I avsnitt #26 kan den som vill lära sig mer om IKEAs CSR-arbete genom hållbarhetschef Jonas Carlehed.