v 51 Konflikthantering

Påminnelse: Utvärdering höstterminen
En kort avstämning när vi närmar oss halvtid i kursen – svara senast 18 december via: https://goo.gl/forms/PAPAkQ86fdC2EJhv2
Tack!

::::::::::::::::::::::::

Introvideo till konflikthantering v 51:


—> Vi lyssnar på Augusts ljudinspelning med tillhörande presentation: Konflikthantering (pdf):

—> Artikel: ”Sju tumregler för konstruktiv konflikthantering” – pdf. Nedan finns den också att lyssna på. Spänningar eller konflikter uppstår när vi arbetar i grupper i olika sammanhang. Hur kan vi förhålla oss och hantera olika situationer? Sju punkter att reflektera utifrån föreslås i den här korta artikeln, av Thomas Jordan.


—> Nonviolent communication. En populär metod som kan användas i konflikthantering är nonviolent communication (NVC). Inom NVC menar man att alla människor har samma grundläggande behov, och att konflikter kan uppstå när dessa behov inte blir tillgodosedda. För att lösa konflikter behöver vi således gå tillbaka till våra behov, och lära oss att kommunicera dem, till oss själva och till varandra. Vi tittar på en video som introduktion till NVC (12 minuter, på engelska) och läser en text.

::::::::::::::::::::::::

Valbar fördjupning

—> Utdrag ur boken Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team, utgiven av gänget bakom Psykologifabriken. Ta del av utdrag ur Kapitel 6, “Konfliktens födelse och död” i caféet/kursforumet (inloggad) →

“Vissa kan känna att pulsen går upp bara av att höra ordet “konflikt”. Mycket riktigt är konflikter på arbetsplatsen en vanlig källa till stress och oro, och kan både dra ned effektiviteten och minska trivseln. Men så måste det inte vara. Forskaren Bret Bradley har visat att psykologisk trygghet inom gruppen påverkar om konflikter och meningsskiljaktigheter påverkar samarbetet negativt eller till och med positivt.”

—> Vill du lära dig mer om NVC? Det finns mycket information på internet men också i bokform. Här är en liten lista med tips om du vill gå vidare.
– En lång workshop med grundaren Marshal Rosenberg finns att tillgå HÄR på Youtube. Vill du hellre se en kort sammanfattning? Kolla HÄR.
– Marshall Rosenbergs bok ”Nonviolent communication – a language of life” gavs ut första gången 1999 och kan sägas vara NVC’s grundbok. På svenska heter den ”Nonviolent Communication – ett språk för livet”. Den finns inläst som ljudbok (engelska) på Youtube och du hittar den HÄR.
HÄR hittar du en intervju med Rosenberg.