v 49 Organisering – exempel inom samhällsentreprenörskap

I veckans tema möter vi exempel på verksamheter & initiativ. Vi får också ta del av de värden som skapas av dessa för inblandade deltagare och för samhället runt omkring.
→ Ta del av dokumentären om Yalla Trappan, ett TED-talk (Better Blocks) och en intervju (Nour Habib från Trygg Rätt).
→ Vi som har möjlighet deltar i ett webbinarium med titeln Community Wealth Building som hålls i samband med Lokalekonomidagarna, på torsdag (5/11) klockan 13.30 via videolänk.
→ Frågor för reflektion: Vilka lärdomar går det att dra av hur de här olika verksamheterna har startats och hur de organiseras? Vilka intryck tar du fasta på när du tar del av materialet?

Yalla! Vi lever

Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som drivs av en ideell förening på Rosengård i Malmö. Föreningen bildades våren 2009, som en fortsättning på ett tidigare projekt. Idag har Yalla Trappan över 35 anställda och tar även emot praktikanter för arbetslivsintroduktion i sina olika verksamhetsgrenar kafé, catering, lokalvård, syateljé och konferensservice. Läs mer om Yalla Trappan på deras hemsida.

Vi ser dokumentären Yalla! Vi lever (46 min), producerad av Marcus Lindberg & Peter Malmgren, Mohave Media 2018.

Better Block — Jason Roberts

”You don’t have to have everything worked out”

Jason Robert, grundare av projektet Team Better Block.

Jason Roberts började göra projekt på egen hand och tillsammans med vänner, med kort startsträcka, och har fått se flera stora idéer ta form. Kanske är det ibland enklast att helt enkelt bara börja göra? Vi tittar på ett inspirerande tal med Jason.

Tillgänglighet: Jason pratar på engelska och i högt tempo, så det kan vara svårt att följa med. Här finns två hjälpmedel. Du kan sakta ner tempot genom att trycka på kugghjulet nere i högra hörnet av videospelaren, klicka vidare på ”Uppspelningshastighet” och förslagsvis välja 0,75. Det andra du kan göra för att lättare hänga med är att använda undertexter. Undertexter hittar du genom at klicka på symbolen precis till vänster om kugghjulet. Dock är de autogenererade och inte alltid helt korrekta.

Video (18 min):

Trygg Rätt — Nour Habib

Nour Habib lämnade livet som kriminell och startade föreningen Trygg Rätt med målet att hjälpa ungdomar ut ur kriminalitet. I en samtid där många av de föreslagna lösningarna på gängkriminalitet och våld handlar om hårdare straff och fler poliser behövs organisationer som tänker nytt och har andra lösningar. Nour Habib vann Reach for Changes pris Change Leader 2020 som delades ut under årets Sisummit. Vi ser två filmklipp, ett från Nyhetsmorgon (7 min), där han berättar om sin bakgrund och om föreningen Trygg Rätt, och en från Reach for Change (under en minut), med motivering till prisutdelningen.

:::::::::::::::::::::::::::

Webbinarium: Community wealth building/utveckling av gemensamt välstånd

Jonty Leibowitz

Lokalekonomidagarna 2019 går av stapeln i Järvsö i veckan. Vi som inte har möjlighet att ta sig dit kan ändå ta del av en föreläsning med Jonty Leibowitz, forskare på Center for Local Economic Strategies (CLES), i vilket han pratar om Community Wealth Building, eller på svenska, utveckling av gemensamt välstånd.

→ Webbinariet äger rum på torsdag den 5/12 klockan 13.30. Du deltar via det digitala mötesverktyget Zoom, och anmäler dig i förväg via den här länken. Anmälda kommer att få mer information från Lokalekonomidagarna via email.
→ Har du inte möjlighet att delta? Du kan titta på föreläsning i efterhand på Lokalekonomidagarnas hemsida.

Ordlista för Jonty Leibowitz föreläsning:
Community wealth building = Lokal gemensam välståndsutveckling
Procurement = upphandling
Real living wage = en minimilön som det går att leva på
Credit union = kreditförening, medlemsbank
Council = kommun (som politisk organisation)/kommunfullmäktige
Municipality = kommun (som geografiskt område)

Ovanstående ordlista är tagen från Lokalekonomidagarnas programblad.

Så vad innebär egentligen utveckling av gemensamt välstånd?
Så här beskriver Center for Local Economic Strategies (CLES) konceptet:

”Med gemensam välståndsutveckling menar vi aktiviteter som gör det möjligt för platser att växa och utvecklas inifrån, genom att utnyttja befintliga resurser på ett mer progressivt och fördelaktigt sätt för lokalsamhället, vilket leder till en rad lokala ekonomiska, sociala och miljömässiga fördelar. Vi fokuserar inte främst på de stora företagen eller den nya industrins ställning, utan erkänner kraften i småföretag, socialt företagande och folks vardagliga ekonomi. Vi är inte bara intresserade av produktionstillväxt, utan av välbefinnande och lyckliga liv. I den sociala sektorn har vi många organisationer som utvecklar kooperativ och ekonomiska alternativ som säkerställer att välstånd är mer fördelat och ägs av de människor som producerar rikedom.”

Översatt från “Community Wealth Building through Anchor Institutions” (2017), Centre for Local Economic Strategies (CLES). Ovanstående stycke är taget från Lokalekonomidagarnas programblad.

:::::::::::::::::::::::::::

Möjlighet: Tider för samtal – projektutveckling

Funderar du på nästa steg i din idéutveckling eller hur ditt initiativ kan organiseras?
Vi finns tillgängliga för samtal om projekt och idéer, per telefon/digitalt eller på plats i Malmö för er som bor i närheten. Läs mer och se tider här →

Samtalet kan vara en möjlighet för dig att reflektera kring var du befinner dig just nu och vilka nästa steg du planerar i de projekt/initiativ som du utvecklar.

:::::::::::::::::::::::::::

Fördjupning: Olika organisationsformer

I Ashokas metodguide ”Det har aldrig varit lättare att förändra världen” (s. 84-87) hittar du en sammanfattning av olika juridiska organisationsformer i Sverige, och stöd för att fundera på om någon av dessa former passar ditt initiativ.

Kommentarer (från August) till metodguidens sammanställning:
– En kommentar till texten i metodguiden är att det går utmärkt att ha anställda i en ideell förening.
– Informell organisering nämns inte men kan vara användbart: I en del fall passar det kanske bättre att organisera initiativ som ett nätverk utan en formell organisation.