v 35 Introduktion: Kursen & samhällsentreprenörskap

Hej och varmt välkomna till kursen Samhällsentreprenör!

Vi har ett spännande år framför oss och vi, August & Fredrik, ser fram emot att höra mer om era idéer och utforska frågor tillsammans under året. Läs lite mer om oss som håller i kursen här (Lärare) →

Vi presenterar ett kurstema för varje vecka, och när det finns online hittar du länk till veckotemat i menyn. Om du istället klickar på “Modul 1 / översikt” i menyn så ser du översiktsplaneringen för modulen.

Vi rekommenderar att du använder en dator när du besöker kursplattformen. Skriv gärna till August om du har några frågor tekniskt/praktiskt, eller skriv i kursforumet.

Mer praktisk info i kursstarten – se här →

Första veckan – kom igång:

1. Ladda gärna upp en bild till din profil. Gå då in på Profil → Byt profilbild.
Var ska man klicka? Se en skärmbild steg 1→ Skärmbild steg 2 →
Integritet: Profilbilden visas i huvudsak endast på sidor för inloggade deltagare. Om du kommenterar sidor som är publikt tillgängliga, till exempel kursens veckoteman, används profilbilden (miniatyr) även där.

2. I din reflektionsgrupp (se indelning i kursforumet):
Svara till ämnet “Presentationer & diskussion första veckan – samhällsentreprenör?”
→ Skriv en kort presentation om dig (något kort om dig själv och varför du deltar i kursen)
→ Och skriv eller spela in några tankar om veckans material. (Skriv eller spela in (ljud/video) en kort reflektion med några av de tankar som du får när du tar del av veckans material. Förslag till frågor att utgå ifrån hittar du längre ner på sidan.)

Undrar du var du ska skriva eller känner dig allmänt förvirrad, kolla med August!

3. Incheckning online via Zoom (frivilligt): Onsdag 30 augusti kl 12:15-13:00
Välkommen ombord i kursen! För dig som har möjlighet – ett tillfälle att mötas en stund online, prata med några av de andra i kursen och lyfta frågor i uppstarten. (August leder träffen/samtalet)
Via Zoom: https://us02web.zoom.us/j/87850883036?pwd=Z2hUVVZ5K3daMXdOakgyWU1yZjhUQT09
Testa Zoom i förväg: https://zoom.us/test
Föranmäl dig om du vill till August via mail eller meddelande på plattformen, men du är också välkommen direkt in.

Veckans tema: Introduktion – kursen & samhällsentreprenörskap

Ta del av översiktsplaneringen för kursens första del, Modul 1, här →

Video del 1: Välkommen! Om mig (August), kursens arbetsformer och Glokala

Information – reflektionsgrupper under modul 1: Vi delar in i fyra grupper för diskussion och utbyte av tankar om en del av kursens teman under modul 1. Indelningen kan du se i kursforumet, du hittar också din grupp under din profil → grupper / mina grupper.
Det som skrivs i grupperna är synligt för alla i kursen (inloggade).

Video del 2: Inledande perspektiv, samhällsentreprenörskap?

Exempel på verksamheter som tidigare deltagare har varit eller är involverade i, som nämns i videon:
RekorobenTikitutTahrirStory TouristKollaborativ Ekonomi SverigeLarsagårdens OdlingarRampen IK


Att lyssna på: Malin Gawell (mp3, 09:46 min)

Vi lyssnar till forskaren Malin Gawell i en ljudinläsning. Hon presenterar sitt sökande efter sätt att förstå och kunna beskriva hur människor driver och utvecklar nya verksamheter. Hon beskriver också svårigheten i att få nya typer av initiativ att passa in, och vikten av att kunna kommunicera, förklara och förmedla nyskapande idéer.


Att läsa: Sida 1-21 i “Det har aldrig varit lättare att förändra världen […]”

Under introveckan läser vi den första delen i “samhällsentreprenörs-guiden” Det har aldrig varit lättare att förändra världen – En guide för dig som vill verka som social entreprenör.

Du hittar den som PDF här →

Alternativ: Sida 1-21 som text utan layout (pdf)


Att läsa: Artikel, “De motvilliga entreprenörerna i Hultsfred”

Kan man vara entreprenör utan att vilja kalla sig det? I den här artikeln presenterar Mats Trondman (kultursociolog) tankegångar utifrån intervjuer med drivande bakom Hultsfredsfestivalen. Ett entreprenörskap med kärleken till musiken och till platsen Hultsfred, som drivkraft!

Ladda ner artikeln som pdf via kursforumet →

S. 42-25, Tidskriften Kurage #48/2023.


Diskussion första veckan

Skriv eller spela in (ljud/video) en kort reflektion kring materialet i introveckan. Du väljer själv vad du vill skriva eller prata om, men vill du ha stöd i ditt tänkande kan du utgå från detta:

→ Ta ut ett kort citat ur veckans material som du reagerade på och kommentera varför.

→ Begreppet samhällsentreprenör/social entreprenör (social från engelskans social, samhällelig) kan definieras på olika sätt. I Det har aldrig varit lättare att förändra världen kan vi läsa (s. 15):

Med en social entreprenör menas en person som har sett ett problem i samhället och kommit på en lösning som förändrar problemet med hjälp av affärsmässiga metoder.

Det som skiljer en social entreprenör från en traditionell entreprenör är att de mäter sin framgång i vinsten de skapar för samhället, snarare än den ekonomiska vinsten.

Reflektera över begreppet och vilken definition som passar dig. Behöver metoderna vara affärsmässiga? Jämför med August resonemang om begreppet i videon till temat (del 2). Du kan också ta in Malin Gawells kritiska reflektion om samhällsentreprenören som självutnämnd “hjälte”, eller bilden av de “motvilliga” entreprenörerna i Hultsfred.

Lägg in din reflektion tillsammans med en kort presentation om dig, som ett svar på ämnet “Presentationer & diskussion första veckan – samhällsentreprenör?” i din reflektionsgrupp.
Om du spelar in ljud/video är det enklast att ladda upp mediafilen externt, på exempelvis Google Drive eller annan tjänst. Klistra sedan in en länk till mediafilen i ditt inlägg.

Följ gärna upp med att kommentera varandras inlägg!

Tidsram för diskussionen/reflektioner: I första hand under kursens inledande vecka och kommande vecka (v 35-36, 28 augusti – 10 september).


Valbart som fördjupning:

Inledande del i antologin Samhällets entreprenörer, Gawell, Malin m.fl. (2009). Sida 14-33.

De texter som inleder antologin ”Samhällets entreprenörer” presenterar ett sammanhang för diskussionen om samhällsentreprenörskap.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.