v 40 Social innovation

Den här veckan är temat social innovation, ett idag mycket använt begrepp som kompletterar samhällsentreprenörskap, och därför är bra att ha en förståelse för.

En bred beskrivning av social innovation är att det handlar om innovativa idéer och metoder för hur vi kan möta samhällsutmaningar. Till skillnad från samhällsentreprenörskap riktas fokuset inte så mycket på vem eller vilka som ligger bakom ett initiativ (entreprenören), utan fokus ligger mer på vad som görs och hur det skapar värde (innovationen).

Att se: “Social innovation – så kan civilsamhället tackla samhällsutmaningar!”

Vi introduceras mer till begreppet social innovation genom att se en presentation med forskaren Malin Lindberg, en del av ett webbinarium där rapporten “Social innovation i civilsamhällets organisationer” presenteras. Malin Lindberg är professor vid Luleå tekniska universitet. I sin presentation ger hon en introduktion till hur begreppet innovation har använts historiskt, och exempel på sociala innovationer som utvecklats i Sverige inom civilsamhället. Hon berättar också om policyrekommendationer (politiska rekommendationer) som finns i rapporten.

Inspelat lanseringswebbinarium (31 maj 2021). Se i första hand Malin Lindbergs presentation, 04:40 – 22:40 i videon.

Efter Malin Lindbergs presentation följer ett panelsamtal som även det kan vara intressant att se.


Verktygslåda för social innovation

Klicka in och titta runt i den här verktygslådan som finns online med flera bra resurser: Verktygslåda för social innovation

Egen reflektion: Vad känner du igen sedan tidigare och vad är nytt? Är det något verktyg som du blir nyfiken på att prova?


Valbar fördjupning

Lindberg, Malin. Social innovation i civilsamhällets organisationer. Kunskapsöversikt och policyrekommendationer. Entreprenörskapsforum 2021. Ladda ner som pdf: Social innovation i civilsamhällets organisationer (pdf)

European Social Innovation Toolkit, 2018: https://www.kl.nl/en/news/the-european-social-innovation-toolkit-2018/

Karl Palmås: ”Välfärdssamhället efter Den Svenska Modellen”
Klicka för att ladda ner!

”ABC i Design och Social Innovation” (Mötesplats Social Innovation)
Klicka för att ladda ner – pdf

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.