v 37 Från idé till handling

Fredrik presenterar den här veckan perspektiv på att gå från idé till skapandet av ett initiativ, exempelvis ett projekt. Vi presenterar också uppgiften “Skiss – för projekt eller verksamhet” (inlämning 25 september). Vi ser fram emot att höra mer om era idéer genom uppgiften 🤩!

Samtidigt är det nu dags att boka in en tid för kortare avstämning med August. Samtalet är tänkt som en möjlighet att stämma av om hur det funkar att komma igång i kursen, men också få chansen att höra lite mer om det som du är engagerad i eller vill utveckla. Boka samtalstid →

Boka samtalstid

Boka in en tid för kortare samtal (max ca. 30 min) med August via kalendern här (länk). Samtalet är tänkt som en möjlighet att stämma av om hur det funkar att komma igång i kursen, men också få chansen att höra lite mer om det som du är engagerad i eller vill utveckla.

Passar ingen av tiderna? Skriv då till august@glokala.se eller skriv meddelande till August här på plattformen, skicka gärna två alternativa förslag på dagar/tider för samtal.


Uppgift 2: Skiss – för projekt eller verksamhet

Inlämning: Måndag 25 september
Forum för uppgiften →

I slutet av kursåret är en av uppgifterna att göra en hel plan för ett initiativ av något slag (exempelvis ett projekt eller en verksamhet/företag), som i princip skall kunna sättas i verket direkt. Det här är första steget, en skiss.

Det kan vara ett projekt eller initiativ som du faktiskt håller på att sätta igång eller ett som ligger lite längre in i framtiden. Generellt kan man säga att det brukar bli bättre om man känner sig mer engagerad i initiativet. Viktigt att nämna: Du är fri att byta idé under kursåret.

Vad skall då den här första skissen innehålla? Ta utgångspunkt i presentationen ”Från idé till handling” (v 37) och ta inte in allt för mycket detaljer – men lite kort:
1) Vad skall ske?
2) Varför? (Problem/möjlighet – vilka utmaningar vill du ta tag i? Vad kan din idé skapa eller bidra med?)
3) Hur? (Metod)
4) För vem? Vilka vill du samarbeta med? (Målgrupp, samarbetsmöjligheter)

Omfattning: 1-2 sidor, eller 5-10 minuter i ljud/video.
Inlämning: 25 september
– Skapa ett nytt ämne i uppgiftens forum
– Ladda gärna upp din skiss som en bifogad fil. Det går bra att presentera din idé genom en ljud- eller videoinspelning som alternativ till text. Om du spelar in ljud/video är det enklast att ladda upp mediafilen externt, på exempelvis Google Drive eller annan tjänst. Klistra sedan in en länk till mediafilen i ditt inlägg.
– Skriv en titel som innehåller ditt namn Ex: Lisa – skiss
– Meddela gärna direkt när du lämnar in om du kan delta i samtal online för feedback, eller behöver ingå i grupp för skriftliga kommentarer. Vi planerar gruppsamtal online för feedback måndag 2 oktober kl 18:30-20:30 (se nedan).

Respons/feedback till varandra: Som uppföljning kan du antingen delta i samtal online eller ingå i en grupp för skriftliga kommentarer till varandra.
Gruppsamtal online, Zoom: Måndag 2 oktober kl 18:30 – 20:30.
Tidsram för skriftliga kommentarer: 26 september – 8 oktober.


Från idé till handling – med perspektiv på planering och organisation

Ta del av föreläsningen nedan, uppdelad på två videoklipp.

Del 1 – video:

Del 2 – video:

Kommentera gärna eller skriv i reflektionsgrupp om det är frågor eller tankar som dyker upp när du tar del av föreläsningen!


+ Tips 15-22 september: Week of action for social and climate justice

Ett nätverk av gräsrotsrörelser och organisationer kallar till en aktionsvecka för social och klimaträttvisa (som går under namnet ”Week of action for social and climate justice”) i hela landet mellan den 15 och 22 september. Läs om de evenemang och händelser som planeras på veckans hemsida: https://weekofaction.se/actions/

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Hej Eva och Lena i min grupp för respons jag är ledsen men jag fick inte upp din fil på mobilen Lena och när jag försökte ligga in med nytt lösenord på minPC fungerar ingenting.