v 51 Konflikthantering

Fokus på förhållningssätt när det gäller att hantera konflikter i veckans tema: Lyssna på en kortare presentation med grundperspektiv, läs en artikel med tumregler och se ett Tedx som beskriver konflikter som något användbart.

Om du är nyfiken finns också valbar fördjupning med utdrag ur boken “Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team” samt material som introducerar Nonviolent Communication!

Påminnelse – utvärdering av hösten med kursen och avstämning: En utvärdering av hösten med kursen har skickats ut via mail – här är även direktlänken: https://forms.gle/HGDjJQyczECRVbJQ6
Vi hoppas du vill bidra med dina tankar om kursen så här långt! Utvärderingen är anonym.

Presentation – konflikthantering

Video – kommentarer till presentationen:

Faserna i FIRO-modellen som nämns i den senare delen av kommentarerna motsvarar utvecklingsfaserna i Wheelans modell för gruppers utveckling (se v 46).


Att läsa: ”Sju tumregler för konstruktiv konflikthantering” – pdf

Spänningar eller konflikter uppstår när vi arbetar i grupper i olika sammanhang. Hur kan vi förhålla oss och hantera olika situationer? Sju punkter att reflektera utifrån föreslås i den här korta artikeln, av Thomas Jordan (Göteborgs universitet).

Inläst version av artikeln:


Inspiration, se video: Conflict – Use it, Don´t Defuse it

– Kan konflikter bidra till kreativitet och innovation?

Tips, tillgänglighet: Möjlighet finns att aktivera svenska undertexter. Dock är de autogenererade och inte alltid helt korrekta. Du kan också sakta ner tempot genom att trycka på kugghjulet nere i högra hörnet av videospelaren, klicka vidare på “Uppspelningshastighet” och förslagsvis välja 0,75.
Hör av dig till August om du önskar få videon översatt till svenska.


Valbar fördjupning

#1 Utdrag ur boken Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team

Utgiven av gänget bakom Psykologifabriken. Ta del av utdrag ur Kapitel 6, “Konfliktens födelse och död” i kursforumet (inloggad) →

“Vissa kan känna att pulsen går upp bara av att höra ordet “konflikt”. Mycket riktigt är konflikter på arbetsplatsen en vanlig källa till stress och oro, och kan både dra ned effektiviteten och minska trivseln. Men så måste det inte vara. Forskaren Bret Bradley har visat att psykologisk trygghet inom gruppen påverkar om konflikter och meningsskiljaktigheter påverkar samarbetet negativt eller till och med positivt.”


#2 Nonviolent communication

En populär metod som kan användas i konflikthantering är nonviolent communication (NVC). Inom NVC menar man att alla människor har samma grundläggande behov, och att konflikter kan uppstå när dessa behov inte blir tillgodosedda. För att lösa konflikter behöver vi således gå tillbaka till våra behov, och lära oss att kommunicera dem, till oss själva och till varandra. Vi tittar på en video som introduktion till NVC (12 minuter, på engelska) och läser en text.

Här finns en introduktion i text: NVC-modellen (pdf)

Vill du lära dig mer om NVC?

Det finns mycket information på internet men också i bokform. Här är en liten lista med tips om du vill gå vidare.
– En lång workshop med grundaren Marshal Rosenberg finns att tillgå HÄR på Youtube. Vill du hellre se en kort sammanfattning? Kolla HÄR.
– Marshall Rosenbergs bok ”Nonviolent communication – a language of life” gavs ut första gången 1999 och kan sägas vara NVC’s grundbok. På svenska heter den ”Nonviolent Communication – ett språk för livet”.
HÄR hittar du en intervju med Rosenberg.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.