v 5 Resurser för samhällsentreprenörskap

I veckans tema presenterar Fredrik perspektiv på att mobilisera resurser för det vi vill genomföra. Du kan även fördjupa dig med material kring crowdfunding.

Nästa vecka håller vi kursträff i Malmö 5-6 februari – välkommen!
Se programmet här: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2023-2024/modul-3/kurstraff-5-6-februari-i-malmo/
Meddela din medverkan via det här formuläret: https://forms.gle/bMkEyXAwAcutag5fA

Puff: Måndagssamtal – måndagar kl 10
På måndagar har det börjat hållas samtal mellan några av kurskamraterna via Zoom. “Vi går igenom veckan och om vi behöver stöd av varandra i dom olika frågor vi står inför.” Välkommen att ansluta måndagar kl 10!
Se Zoom-länk här i forumet: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2023-2024/amne/mandagssamtal-staende-tid-mandagar-kl-10/

Föreläsning live måndag 29 januari kl 18:00

Måndag 29 januari 18:00-19:30: Live-föreläsning med Fredrik Björk via Zoom. Välkommen online!

Tema resurser och finansiering: Hur kan vi mobilisera resurser för det vi vill genomföra?

Presentation och inspelning:


Digitala plattformar för crowdfunding har utvecklats över de senaste tio åren och fått uppmärksamhet som metod för att samla ekonomiska resurser från många – och samtidigt skapa en community kring projektet. Några av de större plattformarna är Kickstarter, Indiegogo och GoFundMe.

Att läsa: Crowdfunding: Grassroots funding for grassroots organisations?

I artikeln Crowdfunding: Grassroots funding for grassroots organisations? (Tidskriften Kurage, 2018) diskuteras förutsättningar för att nå framgång för gräsrotsinitiativ som vill pröva crowdfunding. Kristian Roed Nielsen, forskare vid Copenhagen Business School, ger en snabb introduktion till hur crowdfunding har utvecklats och beskriver fem aspekter som kan vara viktiga för att nå framgång. Bland annat betonas hur lokal förankring kan spela en avgörande roll:

“/…/ location still matters even in a crowdfunding context thus engagement with the local community is often vital for crowdfunding success.”

Crowdfunding: Grassroots funding for grassroots organisations?


Valbar fördjupning – crowdfunding

Fredrik nämner exempel på crowdsourcing (många bidrar med lite) och crowdfunding i föreläsningen. Nedan lyfter vi en presentation om att jobba med crowdfunding från Coompanion i Göteborg, och en intervju med filmaren Hanna Sköld.

Video: “Finansiera era idéer med hjälp av folket!”

Inspelning från digitalt webbinarium (mars 2022) om crowdfunding för startups, nya produkter och spännande utvecklingssatsningar – med Jan Svensson, Coompanion Göteborg och Victoria Ahlén, Drivhuset Göteborg. Coompanion stödjer kooperativt företagande och har regionala kontor runt om i landet.

Video: Intervju med regissören Hanna Sköld

I videon intervjuas Hanna Sköld – regissör till filmen Granny’s Dancing on the Table – om den kickstarterkampanj som blev en del av finansieringen för filmen. En kampanj som förutom pengar bidrog till värdefullt engagemang bland tittarna.
Här hittar du den avslutade kickstarterkampanjen.


Läsning: Myndigheten för Kulturanalys gjorde för några år sedan en undersökning om crowdfunding för kultursektorn. ”Jakten på medborgarfinansiering: en omvärldsanalys av crowdfunding” – länk
Vilken betydelse kan det ha och vilken potential finns? Resonemangen i rapporten är relevanta även när vi tänker bredare kring initiativ inom social innovation och samhällsentreprenörskap.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.