v 8 Deltagande & lokal ekonomi + uppgift 7

Vi presenterar den här veckan nästa uppgift i kursen där du väljer att arbeta med ett av två alternativ. Som uppvärmning och inspiration har vi också lite material att ta del av!

Uppgift 7: Strategier för finansiering & hållbar ekonomi

Inlämning: 11 mars.

I den här uppgiften får du välja en av två möjligheter:
1) Ett case utifrån arbetet för biosfärområde Storkriket – eller
2) Research kring finansiering/budget för ett projekt eller initiativ
Läs mer om uppgiften →

Även om du i uppgift 7 väljer att göra research kring finansiering för en idé du själv utvecklar kan det vara intressant att kika närmre på materialet om biosfärområde Storkriket i Skåne. En kandidaturperiod pågår sedan 2021 för att utveckla ett biosfärområde – ett modellområde för hållbar utveckling. Vad innebär det och vilka nya initiativ kan utvecklas utifrån platsens förutsättningar? Finns det anledning att tala om biosfärentreprenörskap?


Inspiration: Deltagande och lokal ekonomi

Se en kort film (3:46 min) som producerades häromåret om några initiativ för att behålla service och stärka den lokala ekonomin på skånska landsbygden (finn minst ett känt ansikte i filmen!):

Att se & läsa: Levande Önneköp

En av de som intervjuas i kortfilmen på temat delaktighet är Carolina Castillo, lokalt engagerad i den skånska byn Önneköp. Förra året jobbade hon som pedagog med Samhällsentreprenör fördjupning, och vid en kursträff berättade hon om deras arbete med lanthandel, kulturhus och en levande utveckling lokalt.

Via forumet kan du se och lyssna på Carolinas föreläsning om hennes personliga engagemang och deras gemensamma arbete för lokal utveckling: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2023-2024/amne/video-artikel-levande-onnekop/

Under 2021 gick de i mål med en finansiering för att utveckla kulturhus och lanthandel. De hämtar inspiration från Röstånga, som har nämnts i tidigare teman.

Läs mer på deras hemsida https://levandeonnekop.se/

I en artikel kan du också läsa mer om tankarna bakom. Jag delar artikeln i sin helhet via forumet! (Annars bara för prenumeranter)

Läs artikeln i sin helhet via forumet →

“En mjuk revolution i Önneköp – byn gör sig redo att ta över lanthandeln”, Jonas Nyrén, Sydsvenskan 2020-09-19

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.