v 38 Active citizenship

Hur formar vi som medborgare samhällsutvecklingen? Vi tar begreppet ”active citizenship” som ingång till den här veckans material och reflektion om samhällsentreprenörskap.

Samtidigt finns det tid för att ge kommentarer till uppgift 1, och att skissa på ett projekt eller initiativ (uppgift 2, inlämning 25 september)!

Kursträff i Malmö 19-20 oktober

Se det preliminära programmet som har uppdaterats →

Meddela din medverkan via det här formuläret, senast 9 oktober: https://forms.gle/3AHSrJd6ramq1hm5A


Introduktion – Active citizenship

Börja med att lyssna till en kortare ljudintroduktion (från August) med tankar om veckans tema och material:

I ljudintroduktionen hör du ett utdrag från Vetenskapsradion Historia, hela programmet från september 2020 finns att lyssna på för dig som är nyfiken: “Hur blev Sverige världens jämlikaste land?”.


Att lyssna till: Engagemanget ”Sara Stiber, Växtvärket” (46 min)

Kan medborgare / barn, unga och vuxna / vara med och skapa staden?

“I avsnitt 33 samtalar jag med Sara Stiber, verksamhetsledare på Växtvärket, som sedan 2014 arbetat intensivt med att ge förutsättningar för barn att vara med och bygga staden. Föreningen Växtvärket är rakt igenom en inspiration för mig, där de visar hur det är möjligt att se framför sig en annan typ av stad, där vi som människor, och inte minst barnen, är i centrum.”

Sara Stiber som intervjuas är tidigare medarbetare på Glokala och sedan flera år verksamhetsledare på Växtvärket, som driver samskapande initiativ inom stadsutveckling i Malmö. Den som intervjuar i podden Engagemanget är Tom Roodro – sedan nyligen på Mötesplats Social Innovation.

Alternativt: Länk till avsnittet, Acast


Att se: Samtal mellan Naomi Klein och Greta Thunberg

Videon är en klippt och förkortad version från en helkväll för några år sedan med tal och en längre intervju mellan Naomi Klein och Greta Thunberg. Naomi Klein, författare & journalist, aktivist och filmskapare, är bland annat känd för böcker som Chockdoktrinen och Det här förändrar allt: kapitalismen kontra klimatet. I intervjun pratar de bland annat om ansvaret Greta fått som representant för en global rörelse, om att ena olika kamper, om att vara öppen med en diagnos och, så klart, om klimatkrisen.

I den längre versionen av videon kan man höra Naomi Kleins tre tankar om vad som simultant krävs för att stoppa utvecklingen mot det klimatkaos vi är på väg mot (från 35:12):

1. Modet att våga drömma om en annan framtid, och att våga skaka av oss känslan av oundviklig apokalyps som genomtränger varje aspekt av vår kultur: för att ge oss en riktning och ett gemensamt mål, en vision om världen vi jobbar mot.
2. Att vi konfronterar sanningen om var vi är i historien, hur mycket som redan gått förlorat, och vad som kommer att gå förlorat om vi inte omfamnar revolutionära nivåer av förändring omedelbart.
3. Att vi hittar vår kamp och samarbetar, tvärs över våra skillnader, för att bygga upp en trovärdig och orubblig kraft.

Plockat ur Naomi Kleins tal, egen översättning

+ Tips 15-22 september: Week of action for social and climate justice

Ett nätverk av gräsrotsrörelser och organisationer bjuder in till en aktionsvecka för social och klimaträttvisa (som går under namnet ”Week of action for social and climate justice”) i hela landet mellan den 15 och 22 september. Läs om de evenemang och händelser på veckans hemsida: https://weekofaction.se/actions/


Reflektioner kring temat

Med utgångspunkt i veckans tema och innehåll:

—> Skriv ett kort inlägg i din reflektionsgrupp med dina tankar, och svara på ett inlägg från kurskamrat! Det går också bra att spela in tankar i ljud eller video.
Tidsram för reflektioner/svar: I första hand under vecka 38-39 (18 sept – 1 okt).

Om du vill kan du använda dig av frågorna nedan som stöd i din reflektion, en eller flera:

  • Vad innebär aktivt medborgarskap för dig?
  • Vems ansvar är det att “förbättra världen”?
  • Vad tror du krävs för att starta en rörelse?
  • Vilka tankar väcker samtalet med Sara Stiber, om Växtvärket och deras olika initiativ?
  • Vad tänker du om Naomi Kleins tre tankar kring vad som krävs för att stoppa klimatkaos?
  • Hur kan man förhålla sig till klimatkrisen/-kampen som samhällsentreprenör?

Valbar fördjupning #1, läsning: Samhällsentreprenörskap för en global utveckling

Läs Malin Gawells kapitel i antologin Samhällets entreprenörer: Samhällsentreprenörskap för en global utveckling (sida 157-173).

I texten beskrivs till en början organisationen Attacs start i Sverige och engagemanget bland de som blev drivande. Sedan förs mer generella diskussioner under rubrikerna Innovativt handlande och organisering, Några ord om samhällsnytta, och Aktivism som samhällsentreprenörskap. Du kan välja att läsa hela kapitlet, eller inledningen och någon av de nyss nämnda delarna.


Valbar fördjupning #2: Hur blev Sverige världens jämlikaste land?

Första delen av programmet, Vetenskapsradion Historia 15 september 2020 (Sveriges radio, P1).
“Extrem fattigdom och avsaknad av politiskt inflytande lade grunden till den unika svenska jämlikheten, snarare än sockenstämmor och odalbönder, menar forskare som debatterar frågan i dagens program.”


Tips i veckan: Manifestationer för folkhögskolan 19 september #FolkhögskolanBildarSverige

Tisdag 19 september hålls det manifestationer på flera platser i landet för att lyfta folkhögskolans roll och betydelse. Bakgrunden är att svensk folkhögskola idag är trängd ekonomiskt efter flera år med oförändrade statsbidrag, och många skolor behöver skära ned och göra svåra åtstramningar.

Varmt välkommen att vara med och manifestera! 

I Malmö kommer vi hålla en gemensam manifestation på Stortorget kl 13-14 tillsammans med fler av de skånska folkhögskolorna. Nedan hittar du facebook-event för samlingen i Malmö och några av de andra större städerna.

Manifestationer 19 september #FolkhögskolanBildarSverige:

Malmö – Stortorget kl 13, https://fb.me/e/1D59GZ2Ja
Göteborg – Gustaf Adolfs torg kl 13, https://fb.me/e/14UWcQJRQ
Stockholm – Sergels torg kl 13, https://fb.me/e/Nwnc31RX
Uppsala – Forumtorget kl 13, https://fb.me/e/2PwubV0pB

Bild från Urban konsts skyltverkstad på Glokala, inför manifestationen 19 september.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.