v 12 Intro – modul 4

Nu går vi in i kursens fjärde del, modul 4!

Det finns tid den här veckan för att arbeta med uppgift 8, Publiceringsplan för sociala medier. Inlämning 25 mars i forumet för uppgiften →
Hör gärna av dig till August om du har någon fråga eller fundering kring uppgiften.

Boka samtalstid – våravstämning: Nu är det också dags att boka in en tid för kortare avstämning med August. Samtalet är tänkt som en möjlighet att stämma av om kursens aktuella moment, men också ett tillfälle att prata om det som du är engagerad i eller vill utveckla. Boka samtalstid →

Välkommen till modul 4!

Video med kort intro till modulens teman:


Boka samtalstid – våravstämning

Boka in en tid för kortare samtal (max ca. 30 min) med August via kalendern här (länk). Samtalet är tänkt som en möjlighet att stämma av om kursens aktuella moment, men också ett tillfälle att prata om det som du är engagerad i eller vill utveckla.

Passar ingen av tiderna? Skriv då till august@glokala.se eller skriv meddelande till August här på plattformen, skicka gärna två alternativa förslag på dagar/tider för samtal.


Grattis till Kelly i kursen, en av de som beviljats miniprojektstöd från Glokala!


Att läsa & se – inspiration

1) Läsning: En sociala medier-trend att omfamna? Hurkle-durkle

En form av kommentar till våra veckor med fokus på kommunikationen i sociala medier: Att knyta an till populära trender kan vara gångbart – här är en artikel om det skotska uttrycket hurkle-durkle som i början av året (tydligen!) har nått popularitet och tycks vara en tacksam trend att haka på!

14 februari 2024, Kerry Justich – Yahoo Life: What is hurkle-durkle? How the trend is teaching people to embrace rest.

“Den udda termen, som härstammar från 1800-talets Skottland, är något som har tagit internet med storm tack vare unga TikTokers som har upptäckt, och gläds åt, dess snoozy-betydelse. Hurkle-durkle syftar på människor som ligger i sängen efter den tid de är tänkta att gå upp (tänk att sova över larmet och missa jobbet, eller att slappa under täcket istället för att träffa vänner/ha det där mötet, etc.).

Det finns ingen skuldkänsla över att ha en hurkle-durkle. Enligt TikTok är det meningen att man ska omfamna den här sovstunden. Men hur fungerar det och varför är det plötsligt så populärt? Och ännu viktigare, vad kan trenden lära oss om att prioritera vila?” (Översättning via DeepL)

2) Lyssna: Munkmodellen i Tomellilla (Obruten mark, 36 min)

Vad kan vi lära av initiativ som pågår i den lilla skånska kommunen Tomelilla? I inledningen för modul 3 lyfte vi fram Doughnut economics – som visualiserar utrymmet för ett blomstrande samhälle, inom ramen för planetens ekologiska gränser. I det här samtalet intervjuas Stefan Persson som är utvecklingsstrateg i Tomelilla, om hur de anammat modellen i arbetet med kommunens livskvalitéprogram. Vad får det för betydelse i praktiken, hur kan medborgare bli involverade och hur kan det samspela med andra utvecklingsprocesser lokalt?

Intervjuar gör Tom Roodro, i Mötesplats Social Innovations nystartade podcast “Obruten mark – samtal om social innovation”.

+ Bonus: Kan modellen även användas för att forma och designa företags- eller verksamhetsidéer? Det är utgångspunkten för ett verktyg som har tagits fram, framförallt med ambitionen att praktiskt kunna användas för att tänka igenom och omforma företags affärsmodeller – “transforming the deep design [of businesses]”. Läs mer om du är nyfiken på doughnuteconomics.org. De principer som presenteras kan vara användbara i kursens kommande moment, där det bland annat handlar om att affärsplaners och verksamhetsplaners roll.


Vi vill också passa på att lyfta fram spännande evenemang den närmaste tiden:

22 mars, online: Morgonforum – Arvsfondens betydelse för barn, unga, personer med funktionsnedsättning och äldre
08:30-09:30, anmälan via länk
“Välkommen till ett webbinarium om riksrevisionens granskning av Allmänna Arvsfonden och om dess slutsatser och förslag”


3-4 april, online & Helsingfors: Waves Summit: Forum for changemakers
“Waves Summit is a one day and a half event in Helsinki and online, 3-4 April 2024. The event hosts top international speakers, cross-perspective dialogues and panels on consequential topics, co-creation workshops, impact financing insights, hands-on skill building for changemakers, art experiences, facilitated networking and bubble hopping as well as and changemaker wellbeing support.”

10 april, Malmö: Föreläsning & samtal med Sara Nilsson Lööv – Rebellmammorna

12:15-13:30 på Glokala
Ta med din lunch till föreläsningen!

“Vi vägrar titta bort – vi vägrar ge upp – vi kommer göra allt vi kan”

Från en idé i Malmö har Rebellmammorna spridit sig till sex kontinenter. Sara Nilsson Lööv bestämde sig 2017 för att använda sin kunskap och position som psykolog för att skapa så stor förändring som möjligt i klimatkrisens tid.

11 april, kursstart online: Här finns pengarna
I april ges en utbildning om finansiering som Mikrofonden och Coompanion gör tillsammans. Läs mer här: https://mikrofonden.se/harfinnspengarna/

22 april, online: Hur finansierar vi innovativa lösningar på samhällsutmaningar?

09:00-11:00. “Välkommen till en digital träff med fokus på möjligheter och utmaningar att finansiera innovativa lösningar på samhällsutmaningar, så kallad social innovation.
Vid träffen får du ta del av:
– Lansering av ny rapport om finansiering av social innovation
– Presentation av en aktuell ESF+- utlysning med fokus på finansiering av social innovation
– Gemensamt samtal om nuläge och framtid på området”

Anmälan – länk


Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.